Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

4.5. Манипулятивное спілкування

1. Загальна характеристика маніпуляцій у спілкуванні

Маніпулятор - людина, що використовує навколишніх як речі, прямуючи від них домогтися лише того, що йому необхідно, не приймаючи в увагу їхню власну особистість. При цьому він може виступати як з активних позицій (прямуючи командувати, підкоряти, давити авторитетом), так і з пасивних (висловлюючи готовність підкоритися, погодитися, прислужитися).

Причини маніпуляцій:

  1. Вічний конфлікт людини із самим собою, тому що в повсякденному житті людина змушена спиратися як на себе, так і на зовнішнє середовище.

  2. Маніпулятору недоступні любов і він обертається до сурогату - до влади над особистістю іншої людини. Саме ця влада дозволяє маніпулятору зробити з людини річ, його річ.

  3. Періодично перебуваючи в стані депресії, людина усвідомить непередбачуваність свого життя, стає інертним і апатичним. У цьому випадку він цілком перетворює себе в об'єкт, що багаторазово посилює його безпомічність.

  4. Люди удають до маніпуляцій для того, щоб краще управляти своїми емоціями й уникати інтимності. Таким чином, маніпулятор - це особистість, що ставиться до людей ритуально, щосили намагаючись уникнути інтимності у відношеннях і скрутному положенні.

  5. Одна з аксиом сучасного життя - нам необхідно одержати схвалення всіх і кожного. І пасивний маніпулятор, що будує життя на цій сумнівній аксіомі, принципово не бажає бути правдивим і чесним із навколишніми. Всіма правдами і неправдами він намагається догодити всім, не розуміючи, що тим самим руйнує власну особистість, майже свідомо перетворюючи себе в об'єкт маніпуляцій.

2. Засоби маніпуляцій

Можна виділити чотирьох найбільше поширених засобу відходу від контакту, що маніпулятора використовують найбільше часто:

  1. Прикинутися "випадковим" людиною в розмові: "Я в цьому, звичайно, нічого не смыслю, але..." або "Я не маю права лізти у ваші особисті справи, але мені здається.."

  2. Поставити під сумнів те, що він тільки що сказав: "ПРО, забудьте це" або "Ви не уловили головного" або "Не надавайте цим словам значення".

  3. Зробити вид, що ці слова ставляться до іншої особистості: "Це я сказав не про вас, а так, узагалі..." або "Пробачите, я просто подумав уголос"...

  4. Зробити вид, що він не розібрався в ситуації або контексті сказаного: "Ви завжди треба мною смієтеся" або "Ви мене переоцінюєте"

Автор книги "Як бути єврейською матір'ю" Даний Гринберг дасть блискучі приклади того, як манипулятивная мати використовує образу для того, щоб контролювати своїх дітей. Він називає це "технікою основного страждання". От основні формули, що використовуються при цьому: "Йди і радій і не думай про те, що в мене хворіє голова". "Не тривожся про мене. Навіщо тобі думати про таку дрібницю?" "Я рада, що це трапилося з мною, а не з тобой" И далі в тому ж дусі. Овладев "технікою основного страждання", маніпулятор може затерроризировать будь-якого, навіть дуже стійкої людини.

Самі цікаві знахідки маніпуляторів знаходяться в області любовних відношень. Тут ключовою фразою є: "Якби ти любив(а) мене, то ти б...

Збагачує наші пізнання в області маніпуляцій і шкільного життя. Так, наприклад, найбільше поширеними засобами маніпуляцій серед учнівських є такі форми шкільного ловкачества:

  1. Зіпхнути батьків і вчителів.

  2. Проявити безпомічність ("Допоможіть мені, будь ласка...")

  3. Хвороба (особливо під час контрольних робіт.

  4. Лестощі ("Ви найкращих учителів...)

  5. Настроїти одного вчителя проти іншого.

Проти цих трюків існує ціла система вчительської манипулятивной самозахисту, у якому входять:

  1. Система доносів.

  2. Система мазунчиків.

  3. Створення атмосфери невідомості.

  4. Приниження.

  5. Оцінка як покарання.

  6. Невтішні порівняння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]