Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

1. Социометрия в школі

Утримання социометрии досить просто і може бути викладене як визначення бажань людини про його спільну діяльність із кимось. Питання з цього приводу, поставлені перед людиною, називаються критеріями (основами) вибору. Наприклад: "С ким ви хочете разом вирішувати задачу?" або "Кого ви запросите на день народження?" і т.п. Часто успіх вивчення взаємовідносин залежить від правильного добору цих питань, критеріїв. Різняться сильні (загальні) і слабкі (специфічні) критерії вибору. Ніж важніше для людини діяльність, для якого провадиться вибір партнера, тим більше тривале і тісне спілкування вона припускає, тим сильніше критерій вибору. Так, для учня питання "С ким ти хочеш сидіти за одною партою" - незрівнянно більш важливе, чим питання "С ким ти хочеш піти сьогодні в кіно?" Отже, перше питання -це сильний критерій, а другий - слабкий. Сильні критерії виявляють більш глибокі і стійкі відношення людей. Звичайно в дослідженні сполучаться питання різного типу. Вони підбираються так, щоб виявити прагнення школяра до спілкування з товаришами в різноманітних видах діяльності: праці, навчанні, дозвіллі і т.п.

На основі социометрического статусу не можна рекомендувати або не рекомендувати члена групи на ту або іншу керівну посаду, що у ряді випадків потребує інших якостей, чим такі, що визначають те або інше положення в підсистемі взаємовідносин (статус). Водночас численні зіставлення социометрических індексів із несоциометрическими показниками (якостями особистості, характеристиками социометрии, індивідуально-психологічними особливостями, ціннісними орієнтаціями особистості і групи) показали, що вони вимірюють важливі личностные і групові явища і повинні бути включені в комплексну картину взаємодії особистості і колективу, формування особистості в колективі і діагностики внутригрупповых, внутриколлективных відношень.

2. Референтометрия

Для визначення кола осіб, чия думка важливо для даного учня, у лабораторії А.В.Петровского розроблений прийом - "референтометрия". У першій серії досвіду учні роблять взаимооценки один одного по визначеному наборі якостей "доброта", "розум", "чесність", "щирість" і т.п. На спеціальних опитувальних листах (вони можуть являти собою список класу, де по вертикалі справа приміщені прізвища учнів, а по горизонталі поверх - якості, що потрібно оцінити) випробуваним проставляют "оцінки за якість". При максимальній виразності якості ставиться "5", при мінімальної - "1". Природно, інші оцінки розподіляються в інтервалі між одиницею і п'ятіркою.

Через декілька днів проводиться основна серія. З учнем проводять приблизно таку бесіду: "Пам'ятаєш, ви оцінювали один одного по декількох якостях? Тобі, напевно, хотілося б дізнатися, хто як тебе оцінив? Я можу познайомити тебе з декількома оцінками. Чия думка про себе ти хотів би дізнатися в першу чергу? " Далі з'ясовуються ще два прізвища. Таким чином, і социометрия і референтометрия виявляють положення школяра в єдиній емоційно-оцінній системі відношень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]