Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

12.3. Характеристика основних тренинговых форм "віч-на-віч". Парна робота

Основна задача цієї форми тренинговой роботи - навчити учасників занять чути і слухати іншої людини, звістки діалог, з огляду на особливості партнера, його стан і настрій; відверто висловлювати свої розуміння, аргументувати свої висновки, брати до уваги докази співрозмовника.

Для організації цієї роботи насамперед потрібно об'єднати учасників у пари. Нехай учасники самостійно вирішать, із ким би вони хотіли працювати в парі, самі зроблять свій вибір і приготуються до подальшої роботи з цим учасником.

У тому випадку, коли один або кілька людей залишаться без партнера, тренер може запропонувати що остались також об'єднатися або приєднатися до однієї з пар (але в групі повинно бути не більш трьох людина).

Дуже бажаними є змішані пары. Можна ввести в правила роботи групи, наприклад, таке: "Більше одного разу з тим самим людиною в парі не працювати". У такий спосіб через декілька занять всі учасники зможуть попрацювати один з одним, розширяючи соціальні контакти, звикаючи до спілкування з різними людьми і долаючи природні бар'єри.

Так само, як і в індивідуальному тренінгу, пару може за своїм розсудом вибрати місце для спілкування так, щоб їм ніхто не мішав. Оскільки всі пари працюють одночасно, доцільно вмикати магнітофон, створюючи визначений музичний фон, що добре гасить сторонній шум і допомагає хлопцям настроїтися на щиросердечну бесіду. Роздивимося особливості цієї тренинговой форми на прикладі вправи *Я голосую за тебе".

Ціль управи - допомогти учасникам побачити і підкреслити основні гідності партнера, навчити їх вікрито висловлювати свою думку про людей, закріпити діалоговий стиль спілкування, формувати поважне відношення до людини. Учасники, объединившись у пари, складають список основних гідностей свого партнера, маючи у виді, що він висувається кандидатом у мерів міста. На першому етапі роботи партнери не повинні спілкуватися один з одним, тобто не можна задавати питання, запитувати про щось, просити підтвердження своїх думок і т.п. Робота над упорядкуванням списку повинна проводитися в тиші. Зразковий час - 1- 2 хвилини. Потім учасники зачитують свої записи друг другу, коментуючи їх, доповнюючи словами те, що їм удалося написати на першому етапі. У цей час партнер має право задавати питання, уточнювати і будь-яким іншим засобом висловлювати своє відношення до почутої інформації. На це приділяється приблизно 3- 4 хвилини. тренінгу в інше - не запитати (це було б занадто просто), а самому спробувати розібратися в людині, що сидить поруч, або навпроти, зрозуміти його, побачити і підкреслити його основні гідності, саме ті, що за час спільного навчання вони встигнули друг у друга помітити.

Надалі під час обговорення часто вносяться серйозні поправки в записі учасників. Це і є одна з цілей даної роботи - спроба зрозуміти насамперед самого себе: наскільки добре я розумію людей (тим більше тих, із ким давно спілкуюся). Все це потрібно пояснити учасникам, і якщо виникають питання, ще і ще разом відповісти на них із тим, щоб їм була добре зрозуміла ціль роботи.

  • Результати роботи в парі можуть підводитися декількома засобами: обмежитися обговоренням теми (матеріалу) усередині самої пари; провести взаємну оцінку партнерами один одного за схемою, запропонованої педагогом або самими учнівськими;

  • визначити лідера пари, що працював більш ефективно;

  • визначити найбільше ефективну пару.

Для цього кожна пара учасників дуже коротко розповідає про свою роботу, і потім вирішується питання про найбільше ефективну пару простим голосуванням.

Під час інструкції тренеру не варто призводити багато прикладів різноманітних потреб людини. Це мішає членам групи вільно міркувати, нехай вони самостійно вирішують питання про те, у чому ж потребуває партнер. Можна лише нагадати про поділ потреб на матеріальні, выделив у них потреби в харчуванні, у товарах, потреби в послугах, духовні потреби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]