Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

2. Жести захисту

Схрещені руки на груди. Їх використовують і діти, що заперечать інструкції батьків, і старці, що захищають своє право бути почутими. Це - захисна стіна і фіксована позиція, із яким людина не хоче зрушитися.

Посадка на стілець, при котрої його спинка є як би щитом, а також ноги, закинуті на стіл, або одна нога - на ручку крісла: незважаючи на неформальностьЪЪ, що здається, і кооперативность пози, ваш партнер насправді демонструє домінантність або агресію.

Люди, що схрестили ноги - це ті, хто робить вам найбільше суперництво і тому вони потребують посиленої уваги. Якщо ж при цьому схрещені і руки - перед вами дійсний супротивник. Якщо жінка схрестивши ноги, погойдує верхньої, - їй наскучила ситуація.

3. Оцінка

Самі помилково що інтепретуються жести - це ті, що ми називаємо жестами оцінки, ті, що пов'язані з замисленістю, міркуваннями. Неясний не тільки знак оцінки, але і наявність самого процесу раздумывания над тим, про що мова йде. Учень у школі, що вперили незрячий погляд у свою вчительку, із напружено выпрямленным тілом, ногами, що щільно коштують на статі, насправді не слухає її.

Кластер жестів "критичної оцінки": підборіддя спирається об долоню, вказівний палець витягнути уздовж щоки, інші розташовуються нижче рота. Якщо це супроводжується нахилом тіла від партнера, то тон оцінки критичний, словом негативний. Нахил голови набік: ще Дарвін писав про те, що це пов'язано з зацікавленістю. Це добре несвідомо почувають жінки: нахил голови створює враження інтенсивного слухання. Коли слухачі "утрачають думку", їхні голови випрямляються, плечі спочатку піднімаються, потім опускаються, погляд починає блукати по стелі, стінам, іншим людям, і нарешті, тіло приймає позу, спрямовану до виходу з помешкання.

4. Готовність

Руки на стегнах - це перша явна ознака готовності. Його часто можна побачити на змаганнях у спортсменів, що очікують своєї черги. Варіації цієї пози в положенні сидячи, - сидячи на краї стільця - положення людини, орієнтованого на дію.

Опора на стіл стоячи, із широко расставленными руками, - це сильний призов "Слухайте ж мене, чорт візьми, у мене є що сказати! "

Якщо готовність носить відтінок що приховується агресії, то ваш співрозмовник звичайно наближається до вас, входячи в особистий простір, хоча і говорить довірчим тоном: "тільки між нами".

5. Фрустрація

Разозленные люди звичайно починають коротко дихати і пропускають повітря через ніздрі з такою силою, що роздається щось типу храпу.

Тісно зчеплені руки. Це жест підозри і недовіри. Усе хто намагаються зчепивши руки, запевнити навколишніх у своїй щирості, звичайно не мають великого успіху. Але іноді ми бачимо, що при зчеплених руках великі пальці починають масажувати один одного - це означає вже потреба в посиленні впевненості, тенденцію до перестраховки.

Руки стискують одна другую. Це спостерігається, коли хто-небудь потрапив у халепу, наприклад, повинний відповідати на запитання, що містить серйозне обвинувачення проти нього.

4.3. Формалізоване спілкування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]