Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

3. Ефективність масових інформаційних процесів.

Загальна функціональна ефективність масових інформаційних процесів найвищою мірою залежить від того, наскільки задовольняються інтереси аудиторії реалізацією зазначених ефектів, наскільки правильно дозується інформація для того, щоб викликати ці ефекти стосовно до чекань аудиторії. Інформаційні процеси, що не викликають цих ефектів або неправильно дозовані по ефектах, значно втрачають у дієвості, якщо не стають дисфункциональными, тобто суперечним шуканим цілям.

Найбільше небезпечним для цілей масової комунікації є дисфункциональный "ефект бумеранга" - явище, що характеризується результатом, прямо протилежним шуканому. Цей ефект виникає при явній розбіжності цінностей, на які орієнтований у своїй інформації коммуникатор, і цінностей його аудиторії.

Один із найважливіших шляхів зниження можливих дисфункций полягає в актуализации повідомлень. Актуальність інформації, що спрямовується в аудиторію, досягається за допомогою добору таких повідомлень, що містять нове цікаве для реципиентов, дозволяють їм відчувати почуття включенности в події, що відбуваються у світі й у найближчому соціальному оточенні.

Утримання повідомлення, переданого через систему масової комунікації, іноді краще служить досягненню цілі, якщо в нього включається вказівка (або хоча б натяк) на те , що запропоновану точку зору розділяють більшість у товаристві (групі) або особистості, безперечно шановні в даній людській спільності.

4.7. Соціальні функції масової комунікації

1. Загальна характеристика функцій масової комунікації

Соціальні функції масової комунікації можна згрупувати в такий спосіб: по-перше, поширення знань про дійсність; по-друге, соціальне регулювання і керування; по-третє, поширення культури і, по-четверте, розвага.

Ланкою, що опосредует зв'язок коммуникатора і його аудиторії, є: преса - у виді газет, часописів і книг масових видань; радіо і телебачення - у виді регулярно функціонуючої системи широкомовних станцій і аудиторій, що мають радио- і телеприемные устрої; кіно, забезпечене постійною притокою фільмів і мережею кінотеатрів, звукозапис - у виді системи виробництва і поширення грамплатівок, магнитофонных касет і лазерних дисків. Собирательно ці технічні засоби позначаються термінами "засоби масової інформації" або "засоби масової комунікації".

2. Канали масової комунікації

Від засобів масової комунікації прийнято відрізняти її канали, під якими розуміється конкретна газета, розрахована на визначену читацьку аудиторію, улюблена слухачами радіостанція або предпочитает глядачами постійна програма. З функціонуванням каналу масової комунікації пов'язані поняття потенційної і реальної аудиторії. Потенційну аудиторію визначає кількість людей, інтереси яких орієнтовані щодо інформаційної продукції даного каналу масової комунікації і який можуть стати її одержувачами. Реальна аудиторія - це та частина потенційної аудиторії, що фактично вступає в контакт із даним каналом масової комунікації і сприймає його продукцію.

Комунікаційний вплив, як правило, змушений переборювати відому інертність, а те і визначений внутрішній опір аудиторії. У ході масових інформаційних процесів преодолеваются перешкоди декількох родів: фізичні - у виді простори і часу, соціальні - обумовлені статусом і ролями індивідів, що складають аудиторії, гносеологічні - виникаючі через відсутність або хибу досвіду і знань або ж через неразвиненість абстрактного мислення, ідеологічні - що виявляються як результат засвоєння світогляду або стереотипів, що суперечать ідеологічним основам здійснюваного впливу, і, нарешті, психологічні - у виді вже наявних у свідомості аудиторії соціальних установок, сформованих думок , навичок, забобонів, пасивності уваги і т.д. Сукупність цих чинників визначає "висоту" бар'єрів, що коштують між джерелом і одержувачем інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]