Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

12.2. Характеристика основних тренинговых форм міркування про себе самому

Основне призначення цієї форми тренинговой роботи - допомогти учасникам навчитися розуміти себе, свої особливості, відчути власну індивідуальність, усвідомити своє відношення до різноманітних явищ, соціальним інститутам, тобто глибше і повніше розібратися в собі й у своєму відношенні до світу.

Для проведення занять із використанням цієї форми випливає насамперед подбати про робоче місце для кожного учасника. Вони можуть самостійно вибрати: пересесть за іншу парту, узяти стілець і улаштуватися у вікна, просто підвестися в будь-яке інше зручне місце і т.п. Під час такої індивідуальної роботи доцільно включити легку або класичну музику, що настроює на спокійні міркування, допомагає зосередитися, "гасить" сторонній шум, що може відривати від серйозної аналітичної роботи, тому що вся група працює одночасно.

Результати індивідуальної роботи учасників можуть бути обговорені відразу після закінчення відведеного часу, або на такому занятті, або взагалі не розглядатися ні групою, що ні веде тренером. У цьому випадку вони залишаються в самих учасників.

Головне - самий процес самоаналізу, формування навички замислюватися над собою, своїми особливостями, навичками, чортами характеру і т.д.!

Роздивимося конкретне утримання цієї форми тренінгу на прикладі вправи " чиГідна я бути мером?"

Для організації роботи з цим етюдом тренер пропонує учасникам заповнити спеціальну аналітичну таблицю, у котрої кожний буде відзначати як свої гідності (сильні сторони особистості), так і хиби (слабкі сторони). Установка, із яким тренер обертається до учасників перед цим етюдом, може бути такої: "Уявіть собі, що вам запропонували балотуватися, тобто висунути свою кандидатуру на посаду мера міста і потім брати участь у виборах. Зрозуміло, ви подякували людей, що зробили вам ця довіра, але потім задумалися і вирішили зайнятися глибоким самоаналізом. Чи дійсно ви гідні займати цю відповідальну посаду, що пов'язана з великою відповідальністю за жителів цілого міста? Візьмете звичайний лист паперу, розділите його вертикальною рисою на дві рівні частини. З лівої сторони зробіть заголовок "Мої гідності", а з правої - "Мої хиби". Потім починайте аналіз своїх личностных особливостей, обращая увагу на свої сильні сторони (що вам допомагає бути ефективним у цьому житті) і слабкі сторони (що вам мішає бути ефективною людиною). При аналізі постарайтеся роздивитися себе саме в ролі мера міста. Що вам дає підставу балотуватися на цю посаду? Ви добре розумієте людей? Знаєте їхньої потреби і трудності? Готові працювати, не рахуючись згодом, і головне - чи маєте для цього необхідні знання і досвід?

Всі ваші розуміння запишіть на папері. Бажано систематизувати їх по ступені важливості, тобто на першому місці запишіть свою саму основну гідність, на другому місці - те, що ви особливо цінуєте після першого і т.д. Таким же уявою запишіть свої хиби. А потім примите остаточне рішення - чи гідні ви бути мером? Який список (гідностей або хиб) утворився більш представницьким і серйозним? Що перевісило ваші гідності або хиби? Спробуйте пояснити, як те або інша ваша гідність бутити допомагати вам у роботі мером і як ваші хиби будуть мішати в цьому".

Після того як учасники попрацюють над запропонованою темою і заповнять обидві частини аналітичної таблиці, тренер може запропонувати бажаючим зачитати і прокоментувати свої записи. Якщо хтось із хлопців зважиться це зробити, те всі інші відіграють роль "експертної комісії", задача якої - підкреслити гідності що выступили, підсилити саме позитивні сторони його особистості. Будь-який член групи може висловити своє відношення до слів людини, що виступила, але тільки в позитивному ключі. Не рекомендується, особливо на перших заняттях, посилювати критичний підхід.

Закінчувати цей тренинговый етюд корисно тільки в мажорному ключі. Члени "експертної ради" можуть доповнити число позитивних якостей що выступили. Він при цьому може записати всі доповнення у свою аналітичну таблицю. Потім слово дається черговому бажаючому і т.д.

Другий приклад індивідуального завдання за назвою "Моя родословная".

"Пригадаєте, будь ласка, як звуть ваших батьків, тільки цілком: прізвище, ім'я, по батькові. Коли вони народилися? Назвіть точно рік, місяць і день народження мами і тата. А місце їхній народження? Де вони народилися? Назвіть місто або село, область і республіку. Якщо ви це змогли пригадати, добре! Якщо не змогли, не розбудовуйтеся, у вас перед велике відкриття!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]