Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

12.5. Характеристика основних тренинговых форм "чудова семtрка" "Мала" велика група з 7-8 чоловік

Основна задача цієї форми тренинговой роботи - розширення соціального досвіду спілкування і самовираження школярів у великій групі людей. Це такий, більш важкий етап для багатьох хлопців, тому що у вісімці можуть виявитися не тільки ті однокласники, що подобаються і симпатичні, але і ті, із якими не зовсім приємно працювати або спілкуватися. Але вміти переконувати і слухати (і при цьому чути) різних людей потрібно вміти кожному.

Для об'єднання учасників у групи по 7-8 чоловік можна зрушити дві парти, навколо яких сідають хлопці. Але можна и- не зрушувати парт, тоді школярі просто сідають навколо однієї або в звичайне коло. Одним із засобів об'єднання в "малу" велику групу може бути з'єднання вже працюючих пар або малих груп із 4 чоловік. Вісімки, що доцільно утворилися, розміщати в різних кінцях помешкання для того, щоб під час роботи вони не мішали друг Другу.

Як приклад тренінгу в "малої" великій групі (по 7-8 чоловік) роздивимося таку вправу "Кандидат від фракції".

"Зараз ви являєте собою фракцію однієї з політичних партій. Ваша задача - визначити, хто з членів вашої фракції (малої групи) по своїм діловим і личностным якостях може достойно подавати інтереси фракції на виборах мера міста.

Для цього любой із вас управі висунути свою кандидатуру або кандидатуру когось із членів вашої фракції, підкреслюючи основні гідності і вказуючи слабкі сторони (хиби) цієї людини. Принциповим є питання про критерії добору кандидатів. Що ви цінуєте насамперед у людині, выдвигая його від своєї фракції на серйозну і відповідальну посаду мера міста? Його ділові якості? А якщо він дійсно заповзятливий, але дуже жорстка і бездушна людина? Як тоді будуть розвиватися соціальні програми, наприклад, поміч пенсіонерам і інвалідам? Або в першу чергу для вас важливі його людські гідності? А якщо він товариський і весел, але дуже неорганізований у роботі? Адже тоді важко буде доводити початі справи до кінця.

Тому спочатку подумайте над упорядкуванням списку критеріїв, затвердите його рішенням своєї фракції, а потім починайте висувати й обговорювати кандидатури на посаду мера міста.

Не менше важливим є і питання про процедуру голосування. Наприклад, це можна робити відкритим голосуванням (підняттям руки) і простою більшістю голосів (більш половини що беруть участь у голосуванні). Можливий варіант відкритого голосування, але з кваліфікованою більшістю голосів (більш 2/3 принимавших участь у голосуванні повинні проголосувати "за").

Можна прийняти таємне голосування. Для цього вам потрібно на окремому листочку папери написати прізвища всіх кандидатів від своєї фракції, що були висунуті під час обговорення в малій групі, а потім (так, щоб ніхто не бачив) викреслити прізвища тих хлопців, що, на ваш погляд, не підходять для цієї роботи, і лишити в списку лише одне прізвище самого гідного кандидата.

Потім заповнені в такий спосіб листочки здаються головному тренеру, що і підраховує число голосів, поданих за кожного кандидата, і повідомляє результат. Проходить та кандидатура, за яким було подано більше усього голосів. Не забудьте поздоровити свого кандидата!"

Безпосередньо під час роботи великих "малих" груп педагогу варто звернути увагу, чи вдасться в кожній групі виступати всім її членам. Чи прислухаються члени групи до думки тихих і мовчазних учасників, чи дають їм можливість висловитися? Для здійснення такого контролю педагогу зручніше усього зайняти позицію в центрі класу, на рівній відстані від усіх малих груп і стежити (не втручаючись без особою необхідності) за роботою усіх вісімок.

Там, де часто і багато говорять лише окремі учасники, природно, потрібно поміч тренера. Потрібно тактовно нагадати, що всі учасники мають право голосу, є рівноправними "членами даної фракції". Можна, наприклад, попросити лідерів надати їм слово, але не варто наполягати на своїй думці. Остаточне рішення повинно бути за найменшою групою.

Якщо в малій групі розпалюється занадто бурхлива дискусія, також варто втрутитися, остудити емоційне розжарення пристрастей, наприклад, попросивши хлопців цієї групи закрити очі і помовчати 30 секунд, думаючи при цьому: "А усе чи я правильно роблю? Чи тактовний я стосовно інших? " Через 30 секунд група знову може продовжити свою роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]