Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

3. Основні ознаки процесу масової комунікації

Публічність, швидкість передачі і минущий характер інформації, що складає основний обсяг масової комунікації, ставляться до найважливіших характерних ознак процесу. Ці три ознаки найбільше властиві інформації, що поширюється в ході пропагандистського впливу, і лише частково властиві процесу масової комунікації, здійснюваної в ході просвітнього впливу і передача офіційних розпоряджень влади.

Публічність передачі повідомлень досягається тим, що утримання, передане в ході масової комунікації, багаторазово умножається за допомогою технічних засобів і стає доступним величезним аудиторіям без яких-небудь обмежень. Ця обставина викликає необхідність захисту інтересів товариства або соціальної групи за допомогою добору повідомлень, із тим щоб публікація не суперечила що розділяється товариством або групою морально-етичним нормам, проголошеним товариством політичним цілям, що втілюють у собі ідеологічні цінності даного товариства або пануючого в ньому класу. Здійснюється такий добір через законодавство, традиції, суспільна думка, цензуру й інші соціальні механізми.

Швидкість передачі надається важливої тому, що повідомлення повинні досягти аудиторії якнайшвидше - у всякому разі, раніш, чим свою версію того ж події дасть політичний або ідеологічний супротивник. Тому, хто першим повідомив про подію, значно легше сформувати відношення аудиторії до цієї події. Спізнілий змушений буває прикладати великі зусилля, оскільки перерву раніше створеного відношення, що визначилася точки зору, що сформувалося думки сутужніше здійснити в силу відомого феномена психічної інерції.

Минущий характер інформація одержує через швидку зміну подій, повідомлення про які становлять інтерес для аудиторії. З цієї причини основне утримання масових інформаційних процесів призначено для негайного, звичайно разового споживання. Газети, наприклад, щодня містять новий матеріал. По цей же причині інформаційна радио- телепередача при повторенні в значній мірі утрачає свою початкову гостроту й актуальність.

Лекція 5

ОСНОВНІ АСПЕКТИ (АТРИБУТИ) СПІЛКУВАННЯ

План

  1. Соціальна перцепція

  2. Інтерактивний аспект спілкування

  3. Комунікативний аспект спілкування

5.1. СОЦІАЛЬНА ПЕРЦЕПЦІЯ

1. Сутність соціальної перцепції

У більшості джерел перцепція трактується як процес і результат сприйняття людиною явищ навколишнього світу і самого себе. Перцепція пов'язана зі свідомим виділенням того або іншого феномена й інтепретацією його змісту через різноманітні перетворення сенсорної інформації. Соціальна перцепція - сприйняття, розуміння й оцінка людьми соціальних об'єктів: інших людей, самих себе, груп, соціальних спільностей і т.д. Соціальне сприйняття містить у собі сприйняття межличностное, самовосприятие і сприйняття межгрупповое. У більш вузькому змісті соціальну перцепцію розглядають як межличностное сприйняття: процес сприйняття зовнішніх ознак людини, співвіднесення їх із його личностными характеристиками, інтепретація і прогнозування на цій основі його вчинків. Соціальний перцептивный процес має дві сторони: суб'єктивну (суб'єкт сприйняття - людина, що сприймає) і об'єктивну (об'єкт сприйняття - людина, що сприймають). При взаємодії і спілкуванні соціальна перцепція є взаємної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]