Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

1. Сучасні вимоги до педагога і його фахової діяльності

Протягом всієї історії розвитку товариства роль учителя була значима і відповідальна. Сьогодні, як і завжди, педагог реалізує дві основні соціальні задачі - навчання і виховання підростаючого покоління.

Незмінно залишаючись головними в його фаховій діяльності, ці взаємозалежні задачі відповідно до вимог, запропонованими школі тієї або іншою історичною епохою, наповняються конкретним утриманням і одержують специфічну спрямованість.

2. Структура фахової діяльності педагога

Основними компонентами профдеятельности педагога є:

1. Гностичний (дослідницький) компонент. Помітне місце у фаховій діяльності вчителя займає його робота, ціллю якої є збільшення власних знань, навичок, умінь. У цьому плані педагог виступає в ролі дослідника, що веде планомірний пошук необхідної йому інформації й анализирующего копітко як свій, так і чужий досвід учбово-виховної роботи. Без успішного здійснення цієї найважливішої функції неможливо досягти вільного, упевненого володіння навчальним матеріалом, забезпечити його оптимальну передачу школярам.

2.Конструктивний компонент. Його суть - планування учителем своєї педагогічної діяльності і прогнозування її результатів. Кожному уроку передує ретельна і трудомістка робота, спрямована на його плануванням - переробляється і структурируется необхідний матеріал, відбираються методичні прийоми і технічні засоби, за допомогою яких із ним будуть ознайомлені учнівські, формулюється ціль уроку, намічається послідовність етапів його проведення, визначаються межпредметные зв'язки.

3. Організаторський компонент. Вчитель - основний організатор учбово-виховного процесу. І напружена дослідницька діяльність педагога, і глибоко продуманий план уроків і внеучебных заходів надаються позбавленими змісту, якщо вчитель неправильно організує учебно- виховний процес.

4. Комунікативний компонент. Цей аспект педагогічної діяльності багато в чому визначає її ефективність у цілому. Основним його утриманням є встановлення і налагодження взаємовідносин учителя з колегами, батьках, учнями. Комунікативний компонент завжди включений у дослідницьку, конструктивну й організаторську діяльність учителя. Характер взаємовідносин педагога з усіма, із ким він пов'язаний у своїй фаховій діяльності, самою серйозною уявою впливає на її успішність. Гностична, конструктивна, організаторська і комунікативна сторони педагогічної діяльності властиві будь-якій кваліфікованій праці.

Водночас виділяються і специфічні функції педагога, у яких знаходить висвітлення спрямованість , що власне виховує , його фахової роботи Такими є такі функції: інформаційна (глибокі знання і уміле володіння навчальним матеріалом, застосування на практику різноманітного методичного инструментария, що забезпечує оптимальну передачу знань учнівське і тривке осмислене засвоєння їхніми школярами), мобілізаційна (активізація пізнавальної діяльності учнівських, організація їх самостійної, ініціативної роботи, підтримка і розвиток інтересу школярів до навчання, корисній праці і суспільній роботі), що розвиває (урахування індивідуально-психологічних характеристик і вікових особливостей учнівських і розвиток їхніх спроможностей, формування особистості школяра), ориентационная (формування в учнівських соціально що схвалюються мотивів поводження, світоглядних принципів, активної життєвої позиції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]