Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

3. Соціально-психологічні особливості пам'яті.

Пам'ять - подає собою соціально обумовлений процес акумуляції, зберігання і відтворення досвіду і знань. Утримання пам'яті являє собою відбиток дійсності як у виді визначеної системи наукового знання, так і виді повсякденних знань.

Важливою соціально-психологічною характеристикою є оформлення знань по характері цілі, що переслідує познающая особистість. У цьому випадку виникають об'єктивно-фактичні, оцінні і нормативно-алгоритмічні знання. Кожний із цих видів знання, як і їхнє співвідношення, може мати як жорсткий стереотипизированный, так і гнучкий характер. Отже, у визначеній своїй частині утримання пам'яті повинно бути розглянуто також по характері передачі досвіду. Як відомо, досвід буває безпосередній і опосередкований. Але досвід опосередкований може бути досвідом сучасників і досвідом минулих поколінь. Досвід минулих поколінь, що не мають достатнього наукового обгрунтування, переданий і використовуваний наступним поколінням, називається традицією.

Лекція 4

СПІЛКУВАННЯ І ЙОГО ВИДИ

План

  1. Категоріальна характеристика спілкування

  2. Спонтанне (невербальное) спілкування

  3. Формалізоване спілкування

  4. Позиційне спілкування

  5. Манипулятивное спілкування

  6. Масова комунікація як особлива форма спілкування

  7. Соціальні функції масової комунікації

4.1. КАТЕГОРІАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СПІЛКУВАННЯ

1. Спілкування як одна з основних психологічних категорій

Спілкування -

1. Складний багатоплановий процес встановлення і розвитки контактів між людьми, породжуваний потребами в спільній діяльності; містить у собі обмін інформацією, виробітку єдиної стратегії взаємодії, сприйняття і розуміння партнера.

2. Здійснюване знаковими засобами взаємодія суб'єктів, викликана потребами спільної діяльності і спрямоване на значиму зміну в стані, поводженні й індивідуально-значеннєвих утвореннях партнера.

Спілкування - одна з основних психологічних категорій. Людина стає особистістю в результаті взаємодії і спілкування з іншими людьми. У самому загальному виді спілкування виступає як форма життєдіяльності. Його соціальний зміст складається в тому, що воно виступає засобом передачі форм культури і суспільного досвіду.

Специфіка спілкування визначається тим, що в його процесі суб'єктивний світ однієї людини розкривається для іншого. За формою впливів можна судити про комунікативні уміння і чорти характеру людини, по специфіці організації мовного повідомлення - про загальну культуру і письменність.

Справді людське спілкування неможливо без участі свідомості і розуму. Поряд з утриманням спілкування виділяються його засоби, якими є мова і промова.

Акт спілкування аналізується й оцінюється по таких компонентах: адресант - суб'єкт спілкування, той, кому спрямоване повідомлення, повідомлення - передане утримання, код - засоби передачі повідомлення, канал зв'язку, і результат ­­­що досягнуто в результаті спілкування.

2. Типи і види спілкування

  1. Спілкування полифункционально, що відбивається в множині існуючих класифікацій його функцій. У найбільше узагальнених класифікаціях виділяються три сторони спілкування: комунікативна; інтерактивна;

  2. перцептивная.

Близька до цього класифікація виділяє сторони:

  1. інформаційно-комунікативну, що охоплює процеси прийому-передачі інформації;

  2. регуляционно-коммуникативную, пов'язану з взаємним коригуванням дій при здійсненні спільної діяльності;

  3. афективно-комунікативну, що ставиться до емоційної сфери і відповідає потреб у зміні свого емоційного стана.

  1. Інша класифікація виділяє: як основну робочу - інструментальну функцію спілкування, необхідну для обміну інформацією в процесі керування і спільної праці; синдикативную функцію, що виражається в зімкненні груп малих і великих;

  2. трансляційну функцію, необхідну для навчання, передача знань, засобів діяльності, оцінних критеріїв; 4) функцію самовираження, орієнтовану на пошук і досягнення взаємного розуміння (особливо характерну для творчих особистостей).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]