Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

4.4. Позиційне спілкування

1. Поняття про комунікативні позиції особистості

Людина як коммуникант (відповідно до концепції трансакционизма) розташовує принаймні трьома личностными позиціями. Вони, на думку автора цієї концепції, Э. Берна, співіснують у рамках одной і тієї ж особистості, доповнюючи один одного.

1. Позиція дитини або "дитя", позиція Д. Сохраняется від раннього віку. Сосредотачивает у собі сильні і слабкі сторони дитячої натури. До сильного варто віднести розкутість, творчі пориви, імпульсивну життєрадісність, фантазію, цікавість. До слабких - полохливість, непевність, безпомічність, довірливість, нестриманість.

2. Позиція батька, позиція Р. Усваивается в дитинстві за рахунок обожнювання старших і імітації ім. Її сильні сторони: впевненість у правоті моральних вимог, спроможність до авторитетного тону, до заступництва і захисту слабкого. Менше привабливі риси: безапеляционность, догматизм, свідомість переваги і права карати.

3. Позиція взрослого, позиція В. Її становлення збігається з підлітковим віком, коли в дитини формується "почуття дорослості". Передбачає розрахунок дій, контроль над ними, тверезість в оцінках, розуміння відносності догм. При цьому зайвий скептицизм, скутість (хиба спонтанності), бідність фантазії, недооцінка емоційної сторони життя.

Якщо людина недостатньо добре опанувала однієї з цих позицій, його поводження стає неадаптивным: або занадто жорстким, або занадто пухким.

2. Види трансакцій (взаємодій) у контакті.

При взаємодії людей у контакті можливо декілька варіантів трансакцій:

1. Комунікативний стимул посилається з однієї позиції і з її ж сприймається партнером по контакті. По термінології К.К.Станиславского, що описывали аналогічні взаємовідносини між актсрами на сцені, це "прибудова поруч".

2. Стимул посилається з позиції Р к позиції У, або від Р к Д, або від В к Р, або від Д к Р. Відповідь надходить із тієї позиції, на якій спрямований стимул. У першому і другому випадку для першого партнсра відбувається "прибудова поверх", а в третьому і четвсртом - "прибудова знизу".

Нерідко подібні трансакції є фіксованими. Наприклад, светсткая бесіда малознакомых пенсіонерів може обмежуватися трансакціями У - В. У ситуація пікніка або ж костюмованого бала фіксуються трансакції Д - Д, інші ж рахуються недоречними. відношення між викладачем і студентом наказують трансакції в позиціях Р - У, а між вчителькою і школярами - Р -Д. Для жінок природні (і навіть бажані) трансакції типу У - Р або навіть Д - Р.

3. Обмеження в позиційному спілкуванні

Якщо контакт масок дасть нам перший випадок формального спілкування, то фіксування трансакцій породжує другий випадок формального спілкування. Тут діють обмеження, що накладаються на зміну позицій, що, як і в першому випадку, можуть бути по своїй природі конвенциональными, ситуативными, емоційними, насильницькими або змішаними.

Трансакція без взаимодополнения: тут відповідний стимул партнера або надходить не з тієї позиції, куди був спрямований вихідний стимул, або адресований не до тієї позиції, із котрої цей вихідний стимул посилається.

Перехресні трансакції суцільно і поруч позначають сварку партнерів. Взагалі трансакції без взаимодополнения звичайно містять хворобливий "укол" хоча б для одного з учасників контакту.

Якщо перехресна трансакція визначає весь хід контакту, то обмеження накладається на яку б те ні було взаємодоповнюваність, перед нами третій випадок формального спілкування - конфліктний. Характер обмеження частіше усього емоційний або насильницький.

Якщо обмеження накладається на якийсь із двох "емоційний радикалів" комунікативного стимулу, то це четвертий випадок формального спілкування. Мова йде про замкнете "уколів" (салонне "щебетання", де дозволені тільки взаємні "поглаживания") або про замкнете "поглаживаний" (традиційна пікіровка партнерів, яким продиктовано виступати тільки в ролі опонентів друг другу).

Сховані трансакції: комунікативний стимул може складатися з двох (або трьох) повідомлень, каждое з який адресовано різним позиціям партнера. Те повідомлення, що у найбільшій мірі відповідає "конвенціям" і контексту бесіди, рахується явним, інше ж надається "схованим", непрямим.

Обмеження, що накладається на сховані трансакції, являє собою п'ятий випадок формального спілкування. Контакт стає "сухим", "нудним", "тяжким" для партнерів. Таке обмеження може бути по природі як конвенциально-ситуативным (ділова нарада), так і емоційно-насильницьким (бесіда враждебно-настороженных людей).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]