Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

1. Поняття соціальної групи

Поняття соціальної групи є ключовим поняттям соціальної психології. Будь-яка сукупність людей, аналізована з погляду їхньої спільності, може позначатися як соціальна група. Вся життєдіяльність індивіда в товаристві здійснюється через різноманітні соціальні групи, що значно різняться між собою. Сім'я, компанія друзів, черга в магазин, юрба на вулиці, публіка в театрі або аудиторія на лекції -вазі це соціальні групи, що мають мало загального. У той же час ми позначаємо їх як соціальні групи.

Найбільше широке розуміння соціальної групи пов'язано з поняттями спільності і сукупності. Група може вивчатися з погляду будь-якої спільності: соціальної, виробничої, економічної, побутов, віков, емоційн, цільовий і т.д. Ми говоримо про чергу, що це соціальна група, тільки на тій підставі, що суб'єкти, що знаходяться в ній, мають щодо загальну ціль - покупку. І ця наявність загальної цілі робить їх спроможними до погоджених дій, хоча така узгодженість існує тільки у визначеному аспекті їхній поводження.

Цілі, загальні норми, санкції, групові ритуали, відношення, спільна діяльність, речове середовище і т.д. - усі ці феномени виступають у якості особливих компонентів соціальної групи, що визначають міру її усталеності. Але якими б функціями не володіли соціальні спільності, усі вони мають визначені ознаки, що тим сильніше виражені, чим більш тривалий час існує група і чим більш тісні межличностные відношення в ній існують.

2. Основні ознаки соціальної групи

Можна виділити декілька основних ознак соціальної групи. По-перше, наявність інтегральних психологічних характеристик, таких як суспільна думка, психологічний клімат, групові норми, групові інтереси і т.д., що формуються з виникненням і розвитком групи. Конкретна людина не може мати інтегральну характеристику групи, що обумовлюється особливим психологічним полемо, що виникає при взаємодії індивідів. Так, відносна єдність членів групи в тому або іншому питанні обумовлюється суспільною думкою, але воно не являє собою сукупності індивідуальних думок. Воно просто є квінтесенцією ідеї, із приводу якої учасники взаємодії дійшли згоди. При цьому думки конкретних індивідів можуть істотно розходитися із суспільною думкою. Соціальний контроль, що існує в кожній групі, безумовно, впливає на формування і розвиток інтегральних психологічних характеристик. Другою ознакою соціальної групи є існування основних параметрів групи як єдиного цілого. Параметр у даному випадку ­­­це показник, що характеризує визначена властивість. Соціальна група має такі параметри: композицію і структуру, групові процеси, групові норми і санкції. Опис соціального контролю було дано у відповідній темі.

Композиція являє собою сукупність характеристик членів групи, важливих із погляду, її аналізу як цілого. Наприклад, чисельність групи, її вікової або половой склад, національність або соціальний стан членів групи. Будь-яка соціально-психологічна характеристика групи починається, як правило, з опису композиції. Варто зауважити, що місце даної групи в більш загальній соціальній структурі також є композиційною характеристикою.

Структура групи розглядається з погляду тих функцій, що виконують окремі члени групи, а також із погляду межличностных відношень у ній. Описывая структуру шкільного класу, учитель характеризує успішність, соціальні ролі (формальні і неформальні), социометрические позиції і статус конкретний учащихся главу. Іншими словами, він дає характеристику актуального стана формальних і неформальних відношень членів групи. Неформальні відношення визначаються почуттями, котрі учасники взаємодії відчувають друг до друга, а формальні - обов'язками і правами членів групи, обумовленими спільною справою й основною ціллю групи.

До групових процесів ставляться динамічні, тобто мінливі показники групи як соціального процесу відношень. Цілком зрозуміло, що аналіз групових процесів може дати тільки людина, що спостерігав групу протягом визначеного періоду. Особливе значення тут придается психологічним і організаційним процесам зімкнення (лідерство і керівництво), рівню розвитку групи як соціальної єдності (стадії розвитку колективу), процесу групового тиску (конформізм), процесам зміни відношень і т.д. Будь-які зміни життєдіяльності соціальної групи (діяльність, спілкування, відношення членів групи) можуть розглядатися як групові процеси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]