Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

3. Психологічна характеристика педагогічних впливів

У психолого-педагогічній науці виділені два основних види педагогічного впливу - пряме (відкрите) і непряме. Під прямим впливом розуміється безпосереднє обертання до об'єкта з метою пред'явлення йому яких-небудь вимог або пропозицій. Сама специфіка фахової діяльності педагога, його постійний і при цьому безпосередній контакт з учнівськими припускає необхідність досить частого використання саме такого типу впливу.

У той же час у деяких випадках подібна тактика може виявитися недостатньо гнучкої і занадто прямолінійної. Тут більш ефективним надається прийом непрямого впливу, суть якого полягає в такому. Педагог спрямовує свої зусилля не безпосередньо на того, на кого він і ринеться, у кінцевому рахунку, уплинути, а на його оточення, переслідуючи ціль, зрадивши обставини життєдіяльності цікавлячої його особи, змінити в потрібному напрямку і його самого.

10.2. Психологічний клімат і стилі педагогічного керівництва

1. Поняття "стиль педагогічної діяльності"

Успішне виконання вчителем його професійно-педагогічних задач багато в чому залежить від конкретних соціально-психологічних умов його діяльності, у тому числі і від соціально-психологічного клімату учбово-виховного колективу. Соціально-психологічний климат-это наявність або відсутність комплексу психологічних умов, що благоприятствуют ефективної реалізації спільної діяльності і всебічного гармонійного розвитку особистості в групі.

Реалізуючи визначений стиль керівництва, тобто використовуючи характерну, типову для себе систему педагогічних прийомів і засобів взаємодії з учнівськими, учитель впливає на формування того або іншого типу взаємовідносин в учбово-виховному колективі. До дійсного часу виявлені й описані найбільше поширені стилі педагогічного керівництва учнівськими.

2. Основні стилі педагогічного керівництва учнівськими

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]