Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

7.2. Юрба. Загальна характеристика

1. Основні ознаки юрби

Є типові життєві ситуації й обставини, у яких легко утвориться численне скупчення людей (юрба). До них ставляться такі:

  • стихійні лиха (землетруси, значні повіні, пожежі);

  • суспільний транспорт і транспортні вузли (вокзали, метро і т. д.);

  • масові видовища (спортивні матчі, естрадні концерти і т.п.);

  • політичні акції (мітинги, демонстрації, політичні вибори, страйки й інші акції протесту);

  • місця масових гулянок і відпочинку (стадіони, площі і вулиці міст, помешкання і площадки для значних дискотек) і ін.

  • Юрбою звичайно називають таке скупчення людей, що у тієї або іншого ступеня відповідає таким ознакам: численність (у нечисленних групах із працею виникають або зовсім не виникають типові психологічні феномени юрби); висока контактність, т. е. кожна людина знаходиться на близькій відстані з іншим, фактично входячи в персональні простори;

  • емоційна збудженість (типовими психологічними станами даної групи є динамічні, неуравновешенные стани: підвищене емоційне порушення, хвилювання людей і т.п.);

  • неорганізованість, або стихійність (юрба частіше усього утвориться стихійно, споконвічно має слабку організованість);

  • відсутність загальної, усіма що усвідомиться цілі (загальна для усіх ціль, як правило, відсутніх або, при її наявності, слабко осознается більшістю людей; крім того, цілі можуть легко втрачатися, початкові цілі часто подменяются іншими, нерідко підставними і т.п.).

Таким чином, під юрбою необхідно розуміти стихійно виникле (або утратившее організованість) і характеризующееся відсутністю загальної для усіх усвідомленої цілі численне скупчення людей, що знаходяться в безпосередніх контактах один з одним і в стані підвищеного емоційного порушення.

2. Структура юрби.

У відкритих просторах юрба формується кольцеобразно, маючи центр, або ядро, і периферійні прошарки, тому в результаті наростання вона набуває форми неправильного кола. У обмежених просторах юрба набуває форми цих просторів, наприклад великі скупчення людей на вулиці за формою схожі на витягнутий еліпс, а юрба, що рухається по вулиці, походить на усічену піраміду і т.д.

Розмір юрби визначається кількістю тих, що зібралися людей. Оцінка її розміри є спеціальна і практично важлива задача, що вирішується підготовленими спеціалістами. (Оцінка розміру юрби залежить від відношення до неї оцінюючого, тому точніше усього розмір оцінюють ті, хто нейтрально ставиться до оцінюваної юрби.)

Щільність юрби визначається числом людей, що припадають на 1 кв. м, тому щільність частіше оцінюють поверх прямим поглядом, за допомогою фотозйомки або спеціальних приладів.

Всяка юрба, як уже говорилося, має визначений рівень активності, що оцінюється по моторних показниках (наявність і швидкість пересування людей від центру юрби до периферії і навпаки) і інформаційним показникам (наявність і швидкість передачі інформації, що йде від центру юрби до периферії і навпаки). Всяка динаміка юрби у відцентрово-доцентровому напрямку свідчить про її активність.

Кожна юрба має внутрішню структуру (склад). Декілька простіше виявляється структура юрби по половозрастным ознаках, складніше - по освітньому рівні, майновому статусу людей або роду їхніх занять (якщо немає указывающих безпосередньо на це ознак). Найбільше складно виявляти структуру юрби по інтересах, ціннісним орієнтаціям людей, по їхньому відношенню до тих або інших соціальних норм і т.д. Проте саме останнє практично найбільше необхідно, тому що дозволяє заздалегідь виявляти юрби з неоднозначними цінностями. Це є передумовою до агресивного поводження усередині юрби і потребує відповідної профілактики - разведения антагонистически настроєних частин юрби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]