Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

12.6. Характеристика основних тренинговых форм "карусель" Загальна робота в два кола

Основна задача цієї форми тренинговой роботи - формування комунікативних навичок у примусово-добровільному режимі, коли учаснику припадає вступати в інформаційний контакт із партнером по сигналі головного тренера.

Для організації цієї форми припадає, як правило, зрушувати столи, розставляючи їх уздовж стін, щоб звільнити центр класу (помешкання). Безумовно, це досить клопітно, потребує визначеного часу і зусиль. Але після того як хлопці зрозуміють, що від них потрібно, ця процедура займає зовсім незначний час.

Група підводиться в два кола, і педагог пояснює основні ігрові ролі, що будуть по черзі грати учасники. Перша групова роль - в учасників, що коштують у внутрішньому колі спиною до центру кола. Їхня задача - переконати свого партнера в тому, що відповідає заданої ролі. Але щоб переконати в цьому свого партнера, потрібні не тільки слова, але й аргументи, конкретні факти, наприклад, із життя рідного міста або підприємства, де працюють батьки, із життя рідної школи і т.п.

Другу групову роль грають (також одночасно) ті учасники, що коштують у зовнішньому колі особою до центру, навпроти свого партнера. Їхня задача, відповідаючи на всі докази й аргументи партнерів, що коштують у внутрішньому колі, відстояти свою точку зору. Потрібно переконати в цьому свого партнера. Їм також потрібні визначені докази, щоб їх могли вислухати, якщо ці аргументи будуть переконливими.

Час на один діалог із своїм партнером - 1-2 хвилини. Потім по сигналі головного тренера всі учасники, що коштують у зовнішньому колі, роблять один-два кроку вправо і надаються перед новим партнером. Знову приділяється 2 хвилини для чергового діалогу і т.д.

Вправи в режимі "каруселі" можна проводити і сидячи, тобто учнівські сідають на стільці, розташовані так само в два кола. У цьому випадку по сигналі педагога хлопці, що сидять на стільцях, що утворять зовнішній коло, одночасно підводяться і пересідають на стілець, що коштує справа, і починається новий етап роботи.

Як приклад цього тренінгу роздивимося вправу "На прийомі в мера міста".

Під час цієї управи внутрішній крутий відіграє роль мера міста, а зовнішнє коло - роль директора школи, котрому потрібно терміново вирішити питання про ремонт будинки школи. Кожній групі учасників дається інформація, що настроює її на рольове спілкування під час тренінгу. Перша половина групи одержує таку вступну: "Уявіть собі таку ситуацію: незабаром новий навчальний рік, діти прийдуть у школу, а ви дотепер не можете завершити ремонт будинку. Не вистачає засобів, робітників та інше. Що робити? Ви вже декілька разів оберталися в Керування утворення. Там вас підтримали, але пояснили, що рішення питання багато в чому залежить від безпосереднього втручання мера міста. І от ви зважилися записатися на прием. І вам відповіли, що мер вас приймає. Отже, ви входите в кабінет і бачите мера".

Друга група відіграє роль мера. Хоча і для неї можна сформулювати рольову установку, наприклад: вам потрібно чемно відмовити, пославшись на відсутність резерву грошей до початку такого року. Чергування ролей, що виконують під час діалогів хлопці, може бути й іншим. Наприклад, три переходи підряд внутрішнє коло відіграє роль мера міста, а зовнішнє коло - відвідувача. Причому роль залишається та сама для того, щоб учасники могли під час діалогу з новим партнером використовувати додаткові аргументи в захист своєї позиції, знаходити інші інтонації або в цілому по-другому побудувати свій діалог, спробувати іншу тактику переконання. Для цього вони декілька разів підряд повинні зіграти ту саму роль перед новою людиною. Часу на діалог приділяється приблизно 2-2,5 хвилина, але якщо тренер бачить, що учасники з захопленням працюють у заданих ролях, то можна збільшити час хоча б ще на 1-1,5 хвилини. Призведемо декілька рольових завдань, що формулює тренер після кожного переходу учасників: Внутрішнє коло - роль профспілкового лідера найбільшого заводу міста, де вирішено проводити страйк, зовнішнє коло - роль мера; Внутрішнє коло - роль мера, зовнішнє коло - роль відвідувача, котрому потрібно вирішити питання про поліпшення житлових умов його сім'я;

Найбільше оптимальна позиція педагога під час роботи "каруселі" - у центрі кола. Тут добре очевидно все що відбувається, у будь-який момент тренер може підключитися до обговорення ситуації однієї з пар, допомогти тим, хто ніяк не може почати свій діалог, і т.п.

Після дискусії потрібно обговорити утримання тих аргументів, що приводилися хлопцями, що грають роль прихильників реформ, і тих доказів, що приводилися що сумніваються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]