Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

3. Виробітку наукового підходу до ухвалення рішення, визначення ефективності й умов запровадження його в дію

Виробітку наукового підходу до ухвалення рішення містить у собі забезпечення всебічної информированности; загальну оцінку і класифікацію матеріалу; вивчення проблеми і її з'ясування; забезпечення конкретності й оперативності; визначення альтернативних варіантів рішення; використання методу головної ланки; визначення сфери впливу рішення; забезпечення самостійності в ухваленні рішення; виробітку попереднього рішення; обговорення проблеми в неофіційній обстановці; узгодження рішення; твердження рішення; остаточне рішення проблеми.

Доведення розпорядницької інформації до подчиненных здійснюється в процесі розробки оперативного плану дій по запровадженню рішення в життя; підготування рішень і запровадженню їх у дію; розробці утримання розпорядницьких актів; застосування правил і їхня дія як розпорядницького акта.

8.3. Психологічний портрет керівника

"Психологічний портрет керівника" - умовне позначення тієї моделі особистості керівника, що може найбільше ефективно справлятися зі своїми функціональними обов'язками. Його основні складові підрозділені в даному випадку по галузях компетенції.

1. Спроможність до планування і прийняття рішень

Стратегічне мислення: аналіз розвитку ситуації на тривалу перспективу з урахуванням усіх чинних чинників; визначення потенційного впливу зовнішніх чинників на діяльність організації (зміни в соціальному середовищі; поява нових фахових технологій і т.п.); визначення добір і оцінка альтернативних напрямків розвитку.

Фінансове планування: спроможність до аналізу й ефективного використання аналітичн даних фінансового стана організації, визначення реальних джерел формування бюджету і пріоритетних напрямків прибуткової господарської діяльності.

Розуміння галузевих проблем: чітке розуміння проблем і перспектив розвитку галузі, самої організації, наявність власних шляхів бачення їхній рішення.

2. Робота з людськими ресурсами

Цей напрямок роботи передбачає забезпечення організації кваліфікованими кадрами; надання їм функціональних і кваліфікаційних повноважень для досягнення цілей діяльності організації; установлення мінімально необхідного контролю за всіма сферами діяльності організації; контроль досягнутих результатів, їхнє порівняння з плановими показниками і максимальними для галузі.

3. Організованість і раціональне використання часу

Даний напрямок роботи містить у собі визначення особливих пріоритетів і цілей, що відповідають завданням організації; розумний розподіл власного робочого часу; продуктивна робота з документами; уміння ефективно вирішувати адміністративні проблеми; уміння опрацьовувати різноманітну інформацію; виділення важливих для діяльності моментів без зайвої деталізації; спроможність працювати в умовах значного фізичного і психічного навантаження.

4. Комунікація

Вона передбачає уміння "слухати і чути" повідомлення і приймати інформацію; уміння переконувати подчиненных; эмпатийность; уміння виступати привселюдно; готовність до спонтанних виступів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]