Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekzij.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

2. Механізми соціальної перцепції

Атрація - особлива форма сприйняття і пізнання іншої людини, заснована на формуванні стосовно нього стійкого позитивного почуття. Завдяки позитивним почуттям симпатії, уподобання, дружби, любові і т.д. між людьми виникають визначені відношення, що дозволяють більш глибоко пізнати один одного. По образному вираженню представника гуманістичної психології А.Маслоу, такі почуття дозволяють побачити людини "під знаком вічності", тобто побачити і зрозуміти найкраще і гідне, що в ньому є. Атрація як механізм соціальної перцепції розглядається звичайно в трьох аспектах: процес формування принадності іншої людини; результат даного процесу; якість відношень. Результатом дії цього механізму є особливий вид соціальної установки на іншого людину, у якому переважає емоційний компонент. Атрація може існувати тільки на рівні індивідуально-виборчих межличностных відношень, що характеризуються взаємним уподобанням їхніх суб'єктів. Мабуть, існують різноманітні причини того, що до одних людей ми ставимося з більшою симпатією, чим до інших. Емоційне уподобання може виникнути на підставі загальних поглядів, інтересів, ціннісних орієнтації або як виборче відношення до особою зовнішності людини, його поводженню, чортам характеру і т.д. Такі відношення дозволяють краще розуміти іншої людини.

Механізм каузальної атрибуції пов'язаний із приписуванням людині причин поводження. У кожної людини виникають свої припущення про те, чому сприйманий індивід поводиться певним чином. Приписуючи іншому ті або інші причини поводження, спостерігач робить це або на основі подібності його поводження з яким-небудь знайомою йому особою або відомою уявою людини, або на основі аналізу власних мотивів, гаданих у подібній ситуації. Каузальна атрибуція може "спрацювати" навіть тоді, коли аналогія проводиться з особою неіснуючим і ніколи существовавшим не реально, але наявним в уявленнях спостерігача, наприклад із художньою уявою (уявою героя з книги або фільму). Кожна людина має величезна кількість уявлень про інших людей і уяви, що сформувалися не тільки в результаті зустрічей із конкретними людьми, але також і під впливом різноманітних художніх джерел. На підсвідомому рівні дані уяви займають "рівні позиції" з уявами людей, що реально існують або существовавших реально. Механізм каузальної атрибуції пов'язаний із деякими аспектами самовідчуття індивіда, що сприймає й оцінює іншого. Так, якщо суб'єкт приписав другому негативні риси і причини їхнього прояви, то він швидше за все буде оцінювати себе по контрасту як носія позитивних рис. Іноді люди з заниженою самооцінкою виявляють надмірну критичність стосовно навколишнім, створюючи тим самим якийсь негативний суб'єктивно сприйманий соціальний фон, на якому, як їм здається, вони виглядають цілком пристойно. Насправді - це лише суб'єктивні відчуття, що виникають як механізм психологічного захисту.

Ідентифікація як соціально-психологічне явище розглядається сучасною наукою дуже часто й у таких різноманітних контекстах, що варто спеціально обмовити особливості даного феномена як механізму соціальної перцепції. У цьому аспекті ідентифікація подібна эмпатии, проте эмпатию можна розглядати як емоційне ототожнення суб'єкта спостереження, що можливо на основі минулого або дійсного досвіду подібних переживань. Що ж стосується ідентифікації, те тут у більшому ступені відбувається інтелектуальне ототожнення, результати котрого тим успешнее, чим більш точно спостерігач визначив інтелектуальний рівень того, кого він сприймає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]