Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика. Конспект лекцій 2010.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
108.6 Mб
Скачать

2.4. 4 Вплив обертання Землі на вагу тіл

Наша планета Земля, маса якої 5,98 1024кг не є точною геометричною сферою, а має особливу форму, яка називається геоїдом від грецького гео(земля) та еідос (вид), тобто особливий вид, і цей особливий вид полягає в тому, що ця форма близька до сплющеного еліпсоїда. Тому полярний радіус Землі становить 6 356,8 км, екваторіальний 6378 км, а середній радіус 6371 км. Вже навіть за рахунок цієї різниці, сила тяжіння, а, відповідно, і вага тіла, на полюсі буде більша на 0,6%, ніж на екваторі, не беручи до уваги обертання Землі. Для того, щоб з’ясувати вплив обертання Землі на вагу тіл для спрощення подальших розрахунків Землю будемо вважати сферою радіуса 6371 км, і сила тяжіння (саме сила тяжіння ) в усіх точках поверхні Зелі однакова і дорівнює . Ще раз підкреслимо, як це було в 2.3.4, тут під значенням g треба розуміти величину 9, 81 Н/ кг.

Якщо розглядати вплив обертання Землі, то тут є два крайніх випадки – тіло на полюсі та на екваторі. Тому почнемо з полюса, на якому, для прикладу, знаходиться білий ведмідь, яка це вказано на рис.2.4.11.

1 Тіло на полюсі

Матеріальна точка, що знаходиться на осі обертання, не приймає участі у обертовому русі. Тому всі тіла, які знаходяться на полюсі, теж не будуть обертатись. Звичайно, обертання самого тіла відносно земної осі, яка в даний момент проходить через це тіло, до уваги не приймається. Так, цей ведмідь, який на рисунку знаходитися на полюсі, хіба що може «тертись об вісь Землі», як у відомій пісні. Тому на полюсі нормальне прискорення відсутнє і сила, з якою тіла на полюсі діють на опору, на якій вони знаходяться, дорівнює силі тяжіння. Зверніть увагу на вектори сил, їх напрями і точки прикладання, які відмічені кружечками.

F тяжіння сила, з якою Земля притягує до себе дане тіло (ведмедя в тому числі), і ця сила прикладена саме до даного тіла.

Р вага тіла – сила, з якою тіло діє на горизонтальну опору, і ця сила прикладена до опори (ведмідь своїми лапами тисне на лід).

N реакція опори – сила з якою опора діє на тіло і точка її прикладання знаходиться в даному тілі (прикладена до ведмедя, до його лап).

Якщо на полюсі Землі пружинними терезами зважувати тіло масою 1 кг, то терези, проградуйовані в одиницях сили, покажуть силу 9,8Н, точно таку саму, як сила тяжіння. На шкалі терезів, де зупинилась їх стрілка, ставимо поділку з міткою 1 кг – маємо готові пружинні терези, які автоматично ділять значення ваги в ньютонах на 9,81 Н/кг, і тим самим визначаємо масу. Це буде правильним лише у випадку рівності сили тяжіння і ваги тіла. А тепер поїхали на екватор.

2 Тіло на екваторі

Переносимо наші терези з полюса не екватор (рис.2.4.12). На екваторі при «зважуванні» такими пружинними терезами тіла масою 1 кг отримаємо трошки менше значення. Маса тіла не змінилась, зменшилась вага тіла, якщо на полюсі вона складала 9,81 Н, то на екваторі стала 9,77 Н. В чому причина? Причина в обертанні Землі. Справді, тіла на екваторі разом з Землею обертаються, і швидкість змінюється за напрямом, існує нормальне прискорення, отже, потрібна сила для надання цього прискорення. Звідки «взяти» цю силу? Щоб краще зрозуміти таке питання, проведемо елементарні розрахунки. По-перше, просто цікаво знати, яка лінійна швидкість точок екватора. Так, якщо радіус Землі становить 6,371 тис яч кілометрів і Земля здійснює один оберт за 24 години, то лінійна швидкість точок екватора дорівнює

. (2.4.13)

Уявляєте – це швидкість надзвукового літака. При такій швидкості кожному кілограму тіла «потрібна» доцентрова сила

. (2.4.14)

Так як Земля притягує до себе тіло масою 1 кг з силою 9,81 Н, то вона «без проблем» може надати цьому тілу для його доцентрового прискорення невелику частину – всього 0,034 Н. Значить, вага кожного кілограма тіла на екваторі зменшиться на 0,034Н, а в процентному відношенні це складає приблизно 0,35 %.