Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика. Конспект лекцій 2010.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
108.6 Mб
Скачать

2.7 Контрольні питання з динаміки

  1. Що вивчає розділ механіки «Динаміка»?

  2. Яку фундаментальну властивість тіл встановлює перший закон Ньютона? Як сам Ньютон формулює цей закон і яке його сучасне формулювання ?

  3. Як Ньютон формулює свій другий закон і який його математичний запис?

  4. Мірою яких властивостей тіл є маса у другому законі Ньютона?

  5. Який фізичний зміст одиниці сили 1 Н?

  6. Як формулюється третій закон Ньютонf

  7. Якщо Ви розумієте третій закон Ньютона, то поясніть відоме питання: Кінь тягне воза, але віз тягне коня з такою ж силою. Чому ж тоді рухається віз?

  8. До яких фундаментальних типів взаємодій сучасна фізика зводить широкий клас сил, в тому числі і в механіці?

  9. Яка принципова різниця механізму тертя ковзання та кочення.Як вводяться поняття коефіцієнтів тертя ковзання та кочення?

  10. До якого тіла при пружній деформації прикладена сила пружності? Який фізичний зміст коефіцієнта жорсткості пружини?

  11. Як з законів Кеплера випливає, що планети притягуються до Сонця обернено пропорційно квадрату відстані до Сонця?

  12. Як формулюється і записується закон всесвітнього тяжіння Ньютона?

  13. Який фізичний зміст гравітаційної сталої і як вона була визначена на основі дослідів Кавендиша

  14. . Як розрахувати силу притягання між тілами довільної форми?

  15. Який фізичний зміст такого відомого поняття як вага?

  16. . Як змінюється вага тіла при його русі з прискоренням в окремих випадках: рух у вертикальному напрямі з прискоренням тіла на підставці, рух по випуклому або ввігнутому мосту? За яких умов наступає невагомість

  17. Як впливає обертання Землі на вагу тіл?

  18. .Що з точки зору фізики є штучним супутником Землі? Що таке перша космічна швидкість і як її розраховують? Що собою являє геостаціонарна орбіта ї яке її практичне застосування?

  19. . Дайте означення напруженості гравітаційного поля і як розрахувати напруженість гравітаційного поля матеріальної точки.

  20. Як вводиться поняття основних характеристик векторного поля: потоку вектора, дивергенція вектора?

  21. Що собою являє Гаусова поверхня і про що говорить теорема Остроградського – Гауса?

  22. Як на основі теореми Гауса розрахувати гравітаційне поле Землі (однорідного сферичного тіла)?

  23. . Що собою являють аномалії гравітаційного поля Землі? В чому полягає принцип гравітаційної розвідки корисних копалин і які прилади для цього використовують

3. Закони збереження в механіці

В фізиці особливе місце займає розділ «Закони збереження», в цих законах встановлюється дуже цікава властивість різних за своєю природою явищ – грубо кажучи, щоб там не відбувалось, як би не змінювались різні величини, притаманні саме даному явищу, є одна величина, яка залишається сталою, тобто зберігає своє значення. Питаннями цих величин, які зберігаються при різноманітних явищах природи і займається фізика, називаючи відповідні фізичні закони законами збереження. Навіть люди, далекі від фізики, обізнані з законом збереження енергії. В цьому розділі ми також розглянемо закони збереження в механіці, а в наступних розділах фізики познайомимося з іншими фундаментальними законами збереження. Так, в електриці діє закон збереження електричного заряду для електрично ізольованої системи. Для елементарних часток теж діють специфічні закони збереження. Наприклад, є такий характерний закон збереження баріонного заряду. Баріон від грецького barys, що значить важкий. Так ось, кожній важкій частинці баріону (наприклад, нейтрону) приписують число 1, називаючи це число баріонним зарядом (не плутати з електричними зарядом). Так ось, щоб там не відбувалось в мікросвіті, які не були процеси, число 1 зберігається: баріон завжди буде баріоном, він може стати іншою частинкою, але тільки важкою, але ніколи не розпадеться на багато легких частинок. Цей приклад ми привели для того, щоб підкреслити, що фізика – це наука про природу, і ми повинні мати уявлення про її найбільш фундаментальні закони, не обмежуватись вузькою спеціалізацією – ось знаю тільки механіку або оптику, а інші розділи фізики мені не потрібні. Сучасний випускник вищого навчального закладу з викладанням природничих наук, навіть не будучи фізиком, повинен мати уявлення про всю фізику, особливо її фундаментальні закони, до яких належить закон збереження імпульсу.