Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика. Конспект лекцій 2010.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
108.6 Mб
Скачать

6. Миттєва швидкість

Якщо рух нерівномірний, то миттєва швидкість визначається як похідна від шляху по часу , а вектор миттєвої швидкості – похідна від вектора переміщення по часу .

При криволінійному русі вектор миттєвої швидкості дотичний до траєкторії.

7. Рівнозмінний рух. Прискорення.

Якщо за будь, які але рівні проміжки часу швидкість за модулем змінюється на одну і ту ж величину , то такий рух – рівнозмінний (рівноприскорений або рівносповільнений)

Фізична величина, яка пропорційна зміні швидкості до часу , за який відбулась ця зміна називається прискоренням і вимірюється в м/с2

Прискорення – вектор, напрям якого співпадає з векторною зміною швидкості. Вектор миттєвого прискорення визначається як перша похідна від вектора швидкості по часу або друга похідна від вектора переміщення по часу

А налогічні формули можна записати і для вільного падіння, яке є рівнозмінним рухом з відомим прискоренням вільного падіння g= 9,81м/с2 або приблизно 10 м/с2. Тому в попередніх формулах замість «а» запишемо «g», а замість шляху «S» висоту «h».

8. Змінний рух. Середнє прискорення. Миттєве прискорення.

Змінний рух – рух з прискоренням, яке змінюється з часом. При такому русі відношення визначає середнє прискорення . Миттєве прискорення знаходиться, як границя середнього прискорення, коли , тобто це буде перша похідна від швидкості по часу або друга похідна від шляху по часі .

9. Прискорення при криволінійному русі. Нормальне і тангенціальне прискорення.

П ри криволінійному русі точки (рис.1.5.1), її вектор швидкості змінює напрям. Фізична величина, яка характеризує зміну за напрямом швидкості точки при її криволінійному русі, називається нормальним або перпендикулярним прискоренням, тому що воно перпендикулярне до швидкості і напрямлене до центра кривизни траєкторії, тому таке прискорення ще називають доцентровим. Модуль нормального, або доцентрового прискорення дорівнює , де R радіус кривизни траєкторії. Якщо при криволінійному русі швидкість точки ще змінюється і за величиною, то така зміна характеризується другим прискоренням, яке називається тангенціальним , яке дотичне до траєкторії, співпадає з вектором швидкості. Повне прискорення дорівнює векторній сумі нормального і тангенціального прискорення , а модуль повного прискорення .

10. Поступальний рух тіла.

Поступальний рух тіла характерний тим, що-будь яка пряма, проведена в тілі при його русі залишається паралельною сама собі.

11. Обертальний рух тіла.

При обертальному русі тіла всі його точки описують кола, центри яких лежать на одній прямій, яка називається віссю обертання. При такому русі радіуси кіл, по яких рухаються всі точки тіла, повертаються на однаковий кут φ.

Відносно нерухомої вісі обертання кінематичне рівняння обертового руху – це залежність кута повороту φ від часу t

φ = φ(t).

12. Кутова швидкість ω рівномірного обертового руху – це фізична величина, пропорційна куту φ повороту радіуса-вектора і обернено пропорційна часу t, за який відбувся цей поворот , вимірюється в рад/с (радіан за секунду).

13. Період обертання Т – час одного оберту.

14. Частота обертання ν – число обертів за одиницю часу , тоді миттєва кутова швидкість

. Кінематичне рівняння рівномірного обертового руху має вигляд . Якщо ж за час буде зроблено - обертів, то , і тоді .

15. Миттєва кутова швидкість визначається похідною від кута повороту φ по часу t . Кутова швидкість – вектор, напрям якого знаходиться за правилом правого гвинта.