Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика. Конспект лекцій 2010.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
108.6 Mб
Скачать

7. Закон Всесвітнього тяжіння

Ньютон на основі законів Кеплера встановив, що сила, з якою планети притягуються до Сонця, обернено пропорційна квадрату відстані до Сонця і, найголовніше, узагальнив цей закон притягання на будь-які тіла, стверджуючи, що «кожен об'єкт у всесвіті притягає кожен інший об'єкт». Звідси назва – закон всесвітнього тяжіння, який має наступне сучасне формулювання:

дві матеріальні точки масами і притягуються одна до одної з силою, яка прямо пропорційна добутку мас цих точок і обернено пропорційна квадрату відстані r між ними

. (2.6.7)

В цьому законі G – гравітаційна стала, яка чисельно дорівнює силі притягання між точковими тілами масою 1 кг на відстані 1 м і значення цієї сталої можна визначити лише експериментально.

8. Експериментальне визначення гравітаційної сталої. Дослід Кавендиша.

З закону тяжіння гравітаційна стала визначається наступним співвідношенням

/ (2.6.8)

Але для цього необхідно знати числові значення всіх величин, які входять в це співвідношення, необхідно їх виміряти. Якщо вимірювання мас тіл та відстаней між ними особливих труднощів не складає, то вимірювання сил притягання – складна експериментальна задача.

У 1798 році англійським фізиком Кавендишем за допомогою крутильних терезів було проведене порівняння сили гравітаційної взаємодії тіл відомої маси з гравітаційною взаємодією цих самих тіл Землею. Цей дослід отримав назву «зважування» Землі або визначення її густини. На час Кавендиша ще не існувало єдиної системи фізичних величин. Лише згодом, на основі результатів дослідів Кавендиша було розраховано гравітаційну сталу, яка дорівнює G=6,67·10-11(Н·м2)/кг2.

9. Гравітаційна взаємодія тіл довільної форми

Формула закону тяжіння Ньютона дає можливість розрахувати силу гравітаційної взаємодії між двома матеріальними точками.

Щоб визначити силу притягання між двома довільними тілами, необхідно розбити ці тіла на такі малі елементи, щоб вважати їх матеріальними точками. Далі визначаємо силу взаємодії між такими окремими елементами, і результуюча сила буде рівною векторній сумі всіх таких елементарних сил.

10. Гравітаційне поле

Напруженість гравітаційного поля – силова характеристика гравітаційного поля, що визначається відношенням сили , що діє на матеріальну точку масою , вміщену у дану точку поля до маси цієї матеріальної точки

. (2.6.9)