Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика. Конспект лекцій 2010.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
108.6 Mб
Скачать

1. Чим більша відстань від центра обертання, тим більша лінійна швидкість обертання. Тобто, маємо зміну швидкості, викликану лише переміщенням точок .

2. При обертанні системи, разом з системою обертається вектор швидкості точки. Отже, маємо ще одну зміну швидкості – зміну швидкості лише за напрямом.

В результаті, дві зміни швидкості, два прискорення, які виявляються однаковими і тому у виразі 1.4.17 перед векторним добутком стоїть цифра 2.

Наявністю каріолісового прискорення для тіл які рухаються на Землі можна пояснити той факт як ,праві береги рік Північній півкулі більш круті – їх підмиває вода під дією сили Каріолісатіла (рис1.4.3). .Наприклад кутова швидкість обертання Землі становить і якщо швидкість течії води у ріці яка тече уздовж меридіану дорівнює , то каріолісове прискорення .Ніби невелике прискорення , але врахуйте значні маси води, яку несе течія і тоді згідно другого закону Ньютона сила Каріолісо буде достатньою щоб підмивати береги рік.

Навіть у домашніх умовах можна спостерігати прояви каріолісового прискорення. За ідеальних умов вода при зливі у раковину ванни закручується проти стрілки годинника.

Обертання Землі, що зумовлює наявність каріолісового прискорення, є причиною особливих атмосферних явищ – особливих глобальних вітрів, які називаються пасатами, або правильними вітрами, тому що вони дують завжди в одному напрямі і раніше для парусних суден вони забезпечували необхідне мореплавство.

1.5 Короткий зміст основних питань кінематики

1. Кінематика – розділ механіки, який вивчає рух тіл, не з’ясовуючи причини руху тіл. Основне завдання механіки – визначити положення тіла в просторі в будь який момент часу. Для цього вибирають відповідну систему відліку.

2. Система відліку – це тіла відліку, зв’язана з ними система координат з вказаним початком та годинник в цій системі.

3. Матеріальна точка. Якщо розміри тіла за даних умов не грають ролі, то таке тіло розглядають як матеріальну точку і її положення в просторі можна наведеними нижче способами.

4. Способи опису руху матеріальної точки:

а) векторний спосіб, при якому положення матеріальної точки в просторі визначається кінцем радіуса-вектора і рух точки задається рівнянням залежності радіуса-вектора від часу

.

б) координатний спосіб. З тілами відліку зв’язують систему координат, наприклад Декартові, і тоді положення точки в просторі задається рівняннями залежності координат від часу

.

в) природний спосіб. При такому способі положення точки визначається шляхом S, який пройшла точка по відомій траєкторії і рівняння руху має вигляд залежності шляху від часу .

Траєкторія – лінія, яку описує матеріальна точка при своєму русі.

Шлях –довжина відрізку траєкторії. Шлях – скалярна величина.

Переміщення – вектор, який з’єднує початкове і кінцеве положення точки при її русі.

5. Рівномірний рух, швидкість рівномірного руху. Якщо за будь, які але рівні проміжки часу (якими би малими вони не були), тіло проходить однакові відрізки шляху, то такий рух рівномірний. При такому русі відношення

модуль швидкості рівномірного руху Швидкість вектор. Напрям вектор швидкості співпадає з напрямом переміщення і векторному вигляді швидкість дорівнює .