Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_NAUKOVI_OSNOVI_METODIKI_LITERATURI.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

1 Г л у х о в а г.А. Позакласна робота як засіб піднесення ефективності уроку. -к., Рад. Школа, 1983. - с.7-18 (Народна освіта. Бібліотека передового досвіду).

Учень повинен знати призначення передмови, анотації, змісту книги, з якими перш за все варто ознайомлюватись. Завжди допоможуть під час читання книги тематичні покажчики, бібліографічні довідки, примітки.

Читати книгу варто з олівцем у руці. У власній книзі можна робити аку­ратні позначки на полях, а в чужій - закладки із помітками на аркушах паперу або робити окремі виписки у спеціальному зошиті, зазначаючи сторінки, абзаци з книги. Якщо зустрічаються незнайомі слова, учень користується словником, енциклопедією чи довідником.

Старшокласники, користуючись книгою, повинні вміти конспектувати її, складати план, тези, анотацію, виписувати правильно цитати. Допомогти в цьому учням можуть пам'ятки. Ось одна з пам'яток ("Як оформити поси­лання на літературу"), яка оформлюється в кабінеті:

  1. Прізвище, ініціали автора книги, статті.

  2. Після крапки назва книги (статті) без лапок.

  3. Після крапки місце видання, рік видання (номер журналу), том, сторінки. Учні найчастіше роблять виписки із книг у записничках, блокнотах ки­шенькового формату. Варто, щоб такі записи зберігались і використовува­лись у практичній роботі. З цією метою у деяких школах серед старшоклас­ників ведуть так звані тематичні записники, які мають кілька розділів відпо­відно до тем, з якими старшокласники систематично зустрічаються під час вивчення літератури і виконання різноманітних творчих робіт: природа, школа, батьківщина, революція, життя, щастя, мужність, подвиг, книга, мистецтво.

У тематичний записник учні роблять такі записи: цитати і виписки із самостійно прочитаних книг, уривки з поезій або й окремі вірші, вислов­лювання видатних людей, цікаві факти з життя, періодичної преси, радіо і телебачення, кінофільмів, прислів'я і афоризми з певної теми.

Бажано, щоб учні привчались зазначати джерело, звідки цитується мате­ріал, на вирізці з газети зазначали її дату. Такі матеріали використовуються під час написання творів, підготовки доповіді чи реферату.

Всі такі необхідні навички в роботі з книгою, бібліотечно-бібліографічні знання та вміння при правильній організації роботи шкільної бібліотеки та літературного кабінету створюють сприятливі умови для наукової організації праці учнів у школі.

4. Самостійна робота учнів у кабінеті літератури

Організація самостійної роботи учнів у кабінеті

Важливе значення кабінетної системи навчання у тому, що вчитель має більше можливостей не лише на уроці, а й у позаурочний час розвивати тру­дові навички учнів, їхні вміння самостійно працювати з книгою та іншими джерелами інформації. "Постійно працюючи в кабінеті літератури із своїми учнями, залучаючи їх до оснащення кабінету, словесник навчає не лише читати, але й збирати книги і працювати з ними'"{ - пише Л.П.Прессман.

Кабінет літератури є зручним місцем для самостійної роботи учнів. Перш за все тут вони можуть швидше і грунтовніше підготуватись до уроку.

У сучасній школі в процесі навчання літератури учні все більше залуча­ються до самостійної роботи у підготовці доповідей, рефератів, повідомлень на літературні теми. У деяких школах це входить у систему роботи, тому учні постійно працюють у літературному кабінеті над додатковою літерату­рою. Наприклад, члени пошукової ініціативної групи, під час вивчення твор­чості М.Т.Рильського, готують самостійно на уроки літератури такі виступи і повідомлення: літературно-меморіальний музей М.Т.Рильського в Києві; літературний вечір "Голосіївська осінь", М.Рильський - критик; український сонет; матеріали учнівської творчості про М.Т.Рильського в шкільному альманасі "Ластівка" і т.п.

Для організації систематичної роботи учнів над допоміжною літерату­рою з тем постійно оформлюються у кабінеті пам'ятки "Радимо прочитати", "Прочитайте - це цікаво", "У світі книжкових новин". З бажанням працюють у кабінеті і доповідачі, готуючись до семінарського заняття, адже тут вони можуть знайти потрібну їм літературу.

У багатьох літературних кабінетах розробляються спеціальні завдання для організації пошуково-дослідницької роботи учнів на основі дидактичних матеріалів -кабінету. Ось, наприклад, завдання, розроблені для десятиклас­ників з теми "Леся Українка":

  1. На основі конкретних фактів із документальної повісті А.Костенка "Леся Українка", літературних альбомів про письменницю та газетних матері­алів обґрунтовано доведіть, що Леся Українка національно свідома за своєю суттю і творчістю..

  2. Знайдіть на літературних плакатах, у літературних альбомах, у літерату­рознавчих та науково-популярних книгах висловлювання про Лесю Українку і поясніть, як вони розкривають значення творчості письменниці.

Самостійна робота з довідковою літературою та періодичною пресою

У літературному кабінеті учні можуть легко дістати довідкову літера­туру і вдосконалювати навички користування нею. Наприклад, вивчаючи поему Т.Шевченка "Кавказ", дев'ятикласники для з'ясування того, хто такий Яків Бальмен, котрому поет присвятив свій твір, повинні звернутися до двотомного "Шевченківського словника".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]