Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_NAUKOVI_OSNOVI_METODIKI_LITERATURI.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

7. Навчально-методичний комплекс з предмета літератури

Навчально-методичні комплекси - це система методичних посібників з педагогічної технології викладання літератури. До навчально-методичного комплексу з літератури слід віднести 4 групи основних компонентів.

Навчально-методична література

Сюди відносяться навчальні посібники, які призначені для читання і містять у собі навчальний матеріал (дидактичний матеріал або документи, інструкції, методичні вказівки для вивчення їх).

Прикладами навчально-методичної літератури є такі матеріали: нав­чальні плани, навчальна програма з літератури, підручник, хрестоматія, книги з позакласного читання, методичні керівництва для роботи в конкрет­ному класі, брошури, в які включається основний навчальний матеріал з конкретного етапу навчання, альбоми з літератури, роздавальний матеріал для групової та індивідуальної роботи, довідники для учнів, екзаменаційні білети тощо.

Ш Візуальні наочні посібники

До них відносяться одноплоскісні навчальні посібники, що виготовлені як поліграфічно, так і самим вчителем і призначені для демонстрації в класі. Це продукції творів живопису, ілюстрації до художніх творів; великофор­матні схеми та карти, літературні плакати, таблиці і т.п. Такі навчальні посібники розраховані на зорове сприймання учнями з класної дошки або спеціальної підставки.

Візуальні навчальні посібники використовуються і за допомогою техніч- них засобів для забезпечення нормального зорового сприйняття навчальної інформації. Прикладами цьоговиду навчальних посібників можуть бути діапозитиви та діафільми, транспаранти для кодоскопу (графопроектору), матеріали для епідіаскопу, відеозаписи навчальної інформації (без звукового, супроводу) та ін. .

1 Коржупова а.П. Наочність на уроках української літератури. - к.: Рад.Школа,1965. - с.28.

Аудіовізуальні навчальні посібники з літератури

Вони забезпечують синхронне слухове і візуальне сприйняття навчальної інформації: навчальні звукові фільми, навчальні кінофрагменти, кінокіль-цівки; діафільми з синхронним звуковим супроводом, навчальні звукові відеозаписи, навчальні телепередачі тощо.

Такі посібники дозволяють виходити за межі програмового матеріалу, розширюють коло інформації з теми, що вивчається, дають можливість учням здійснювати захоплюючі подорожі по історичних та літературних місцях, побачити деяких класиків літератури і сучасних письменників, почути їх голоси, прилучатись до зразків художнього читання, створених акторами.

Предметні навчальні посібники

Вони складаються з реалій або їх зображень. До них відносяться: особисті речі письменників (або їх зображення), макети сцен драматичних творів, різні інші предмети (речі), в яких міститься інформація.

Створені і нині діючі навчально-методичні комплекси з літератури дають змогу вчителям літератури по-творчому і різноманітно підходити до їх використання в процесі підготовки, під час проведення уроків і всієї системи позакласної та позашкільної роботи.

В умовах здійснення реформи загальноосвітньої школи до створення сучасних навчально-методичних комплексів з літератури пред'являються серйозні вимоги: вони повинні включати в себе передовий досвід вчителів, враховувати досягнення сучасного літературознавства, відрізнятись висо­ким науково-методичним рівнем.

розділ ОДИНАДЦЯТИЙ

КАБІНЕТ ЛІТЕРАТУРИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]