Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_NAUKOVI_OSNOVI_METODIKI_LITERATURI.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

2. Розкриття біографії письменника в єдності з його творчістю

Біографія письменника в сучасній школі розглядається в тісному взаємоі зв'язку з його творчістю. В істинно народних художників слова вона є част* кою біографії самого народу. Про це свідчать самі письменники, "історія мого життя складає частину історії моєї батьківщини", - писав Т.Г.Шев-і ченко. Не без гордості про це ж говорив Павло Тичина:

Я єсть народ, якого правди сила ніким звойована ще не була. Вивчення біографії допомагає зрозуміти школярам своєрідність особисй тості письменника, його характер, творчість, простежити його долю в тісному: зв'язку з суспільно-історичними подіями епохи, в якій він жив і працював. '

Під час вивчення біографії письменника розв'язується цілий комплек-освітньо-виховних завдань, серед них:

  • підготувати учнів до зацікавленого і емоційного сприйняття творів, що вивчаються текстуально;

  • розкрити зв'язки літератури з соціально-історичною дійсністю, з життям народу, країни, людства, з розвитком національної та світової культури;

  • вплинути на учнів особистістю автора, його життєвим і творчим подвигом.* Цілі покоління учнів нашої України були відірвані від ознайомлення з життєвим і творчим шляхом письменників-українців, які творили за кордоном,: куди змушені були емігрувати, щоб не жити в тоталітарній державі. Це такії постаті, як Володимир Винниченко, Олександр Олесь, Іван Багряний, Євгені Маланюк, Тодось Осьмачка. Тепер їхні твори включені до шкільних програм, і учні можуть ознайомитися з біографіями цих митців. -

Підготовку до вивчення біографії письменника учні проходять в 5-6 і класах. У шкільній програмі для середніх класів відсутні прямі вказівки до її вивчення. Але це не означає, що в цих класах біографічні відомості про пись-: менників взагалі не потрібні, - в багатьох випадках вони важливі і необхідні: життєвий шлях, цікава особистість, віддане служіння Батьківщині завжди привертають до себе увагу, є взірцем для наслідування кращим людським рисам. Розповідь про життя письменника стимулює також діяльність читацької уяви, образного мислення, збагачує емоційну сферу підлітків і, зрештою, готує до сприймання і осмислення програмного твору.

0 Форми вивчення біографічного матеріалу в середніх класах

У 5-6 класах використовується біографічна довідка, яка складається з елементарних відомостей про письменника (дати народження і смерті, написання видатних творів). Біографічна довідка повинна бути простою, зрозумілою, виразною, без зайвих подробиць і побутових деталей. У живій і цікавій формі, з художнім ілюструванням учням слід розповісти про харак­терні епізоди життя письменника, які мають виховне значення і допомагають розкриттю тих чи інших рис його особистості.

Проте призначення біографічної довідки тільки цим не обмежується. Вона також є підступом до читання і аналізу художніх творів, сприяє кращому їх засвоєнню. і

За обсягом і змістом біографічна розповідь в 7 класі відрізняється від біографічної довідки. Біографічна розповідь в поєднанні з іншими методич­ними прийомами (бесіда, яка передує розповіді, постановка запитань, засто­сування різних видів наочності й ін.) значно збагачує мову учнів, готує їх до засвоювання матеріалу. В біографічній розповіді враховуються вікові можливості учнів, що зумовлює просту і доступну форму викладу. Розповідь повинна викликати у школярів любов до письменника, інтерес до його творів, збагачувати культуру усної і писемної мови, розширювати їх словниковий запас. План розповіді рекомендується записати на дошці.

Але в 7 класі вже недостатньо обмежитись висвітленням окремих біо­графічних відомостей. Увагу школярів слід спрямовувати на осягнення осо­бистості письменника, на виявлення авторського відношення до зображува­них явищ дійсності. Систематичну роботу для вивчення особистості худож­ника, для оволодіння поняттям "особистість письменника" можна розпочати на основі не тільки біографічних даних* а насамперед художнього твору, який вивчається. Цьому відповідає зміст, структура програм з літератури, побудованих на основі хронолого-тематичного принципу, який сприяє систе­матизації знань учнів, вчить їх розуміти, що літературний твір, пов'язаний з конкретно-історичними подіями та з духовним світом автора, вчить бачити в художньому творі самого митця, через призму сприйняття якого відображу­ється життя, змальовуються образи людей.

Уже в 7 класі у біографічній розповіді потрібно розкривати життя пись­менника в нерозривному зв'язку з його творчістю.

Під час вивчення літератури учні 8 класу цікавляться не тільки фактич­ною стороною подій з життя письменника, але і потребують їх аналізу і уза­гальнень. Тому в цьому класі виникає необхідність у формі елементарного нарису подавати не тільки біографічні факти про життя письменника, а й розкривати вплив життєвих та історичних умов на формування його осо­бистості і творчої діяльності. Серед багатьох фактів потрібно ретельно дібра­ти матеріал, який дозволить учням дізнатися про щось нове у житті письмен­ника, прослідкувати за його розвитком, познайомитися з еволюцією його ідейно-естетичних поглядів. У 8 класі повніше і глибше сприймаються по­гляди письменника, основні мотиви його творчості, прогресивна роль в історії суспільства та значення його літературної спадщини для сучасності.

Одним із доцільних засобів викладу біографії є змішаний або комбінова­ний засіб, коли біографічна розповідь поєднується з методом бесіди, з еле­ментами шкільної лекції, що дозволяє дати учням необхідні історико-літера-турні відомості і підвести до узагальнення про значення письменника та його творчості.

■ Біографія письменника в старших класах

Шкільна програма для старших класів пропонує три основні види органі­зації біографічних матеріалів: "Короткі відомості про життя і творчість пись­менника", "Нарис життя і творчості" та "Життєвий і творчий шлях".

Короткі відомості про життя і творчість письменника слід подавати тоді, коли текстуально вивчається лише один твір або уривки з нього.

У розповідь учителя включається характеристика умов і того оточення, що сприяли формуванню світогляду та вихованню духовних ідеалів майбут­нього письменника, основних його творів і часу їх написання.

Потрібно коротко розповісти про виникнення і втілення замислу, про про­цес роботи над твором. На цьому етапі доцільно перейти до аналізу худож­нього тексту, після чого повідомити школярів про дальшу долю письменника.

Таким чином, знайомство з основними відомостями про життя і творчість письменника являє собою завершену розповідь. При цьому твір сприйма­тиметься учнями як біографічний факт, який мав місце в житті людини. Це готуватиме їх до сприйняття більш складного виду біографії.

М Нарис життя і творчості письменника

"Нарис життя і творчості письменника" в старших класах використову­ється частіше (І.П.Котляревський, Марко Вовчок, О.П.Довженко та ін.). "Нарис" - цілісна, закінчена з чітко визначеними межами розиовідь, в якій повідомляються основні факти життя письменника, виявляється соціально-індивідуальна визначеність його особистості. Зміст цього виду біографії скла­дає матеріал, залучений з метою дати образну уяву про письменника - люди­ну і дозволяє юним читачам побачити його у дії. Виділення найголовнішого у житті письменника, коментування основних подій життєвого і творчого шляху наблизить учнів до розуміння процесу написання твору, познайомить з індивідуальним обличчям митця.

Надзвичайно важливий виховний аспект біографічного нарису. Розповідь про життя письменника, його високі моральні якості, патріотизм, гуманізм.

боротьбу за справедливість формує характер учнів, чистоту моральних спонукань, допомагає ствердженню в самовизначенні.

Нарис про життя і творчість письменника дає змогу виходити з головного у повідомленнях, що одержують учнів. Не обов'язково, щоб вони до подро­биць знали хронологію письменника, що вивчається, заучували все підряд -важливо навчити їх мислити, зіставляти, сприймати в цілому біографічні дані про письменника та його творчість.

Біографічний нарис відтворює багатогранність особистості письменника, особливості його характеру, що наближає учнів до сприймання і розуміння художнього твору. Нарис будується так, щоб у ньому логічно і послідовно розповідалося про становлення особистості і формування поглядів письмен­ника на життя, його ідейно-естетичні концепції, висвітлювались найважли­віші етапи творчої діяльності, розкривався зміст і значення написаних ним художніх творів.

Нарис складається з експозиції, основної частини і кінцівки, які між собою тісно взаємозв'язані. В експозиції учням розповідається про епоху, коли жив і творив письменник, установлюються зв'язки його з навколишнім середо­вищем. У цій частині розповіді повідомляється про дитинство і роки навчання письменника, зосереджується увага на тих обставинах, які визначили його особистість. Поступове накопичення знань про життя письменника готує школярів до розуміння його світогляду, до осмислення мотивів творчості.

В основній частині біографічного нарису учні знайомляться з життєвим досвідом, із матеріалом, який став джерелом його творчих замислів і уза­гальнень. Це зумовлює чергове завдання учителя: продумано і обґрунто­вано визначити та розкрити основні етапи творчого шляху письменника, показати, чим ці етапи обумовлені, якими подіями громадського та особис­того життя супроводжувались, що характерно для них у співвідношенні з усією творчістю.

Завершується біографічний нарис розповіддю про останні роки життя художника, про його творче надбання і місце у літературному процесі, про те нове, що створив письменник, чим його твори хвилювали людей у мину­лому і продовжують хвилювати підростаюче покоління.

■ Життєвий І творчий шлях письменника

У шкільному курсі літератури цей вид біографії представлено визнаними письменниками (Г.С.Сковорода, Т.Г.Шевченко, І.Я .Франко, Леся Українка, П.Г.Тичина)* Він відповідає усім вимогам "нарису", але має і свої особли­вості. Вивчення монографічних тем, які представлені творчістю великих митців слова, дає змогу висвітлити їх життя і творчість в органічному взаємозв'язку і розвитку від початку до кінця.

Ознайомлення з декількома творами дозволяє звернути увагу школярів на еволюцію особистості письменника, ґрунтовно характеризувати основні етапи його життєвого і творчого шляху. Спираючись на факти біографії і творчості, які знайомі учням із середніх класів, словесник не тільки доповнює біографію новими фактами, але й будує їх вивчення у тісному зв'язку з суспільним рухом, з літературною боротьбою, з характеристикою всього творчого шляху.

Біографію і літературну діяльність письменника необхідно показати на фоні суспільно-історичних подій (час, оточення, умови життя, фактори, що відіграли вирішальну роль у долі художника слова). Цілком природне звер­тання до документальних матеріалів, спогадів сучасників, засобів унаоч­нення, які добираються з врахуванням їх виховного впливу на учнів.

■ Принципи вивчення біографії письменника

У методиці і шкільній практиці є декілька шляхів вивчення життя письменника: викладання біографії з загальною характеристикою творчого шляху і послідовним текстуальним вивченням твору; розповідь про життя та літературну діяльність письменника переривається аналізом твору; монографічна тема починається з вивчення творчості художника, а біографія вивчається самостійно з наступним узагальненням вчителя.

Одним з найбільш ефективних шляхів вивчення біографії у школі є роз­гляд життєвого і творчого шляху письменника в органічному взаємозв'язку. Такий підхід зумовлює вивчення біографії у тісному зв'язку з творчістю через осягнення особистих якостей письменника. При цьому конкретно до­сліджується двобічний зв'язок художнього твору з особистістю творця, його життям, визначається, в яких компонентах стилю і як виражена авторська індивідуальність (у виборі теми, в ідейному змісті, в проблематиці, в системі образів, в композиції, в художніх засобах, у мові твору).

Основна функція біографії - максимально наблизити учнів до розуміння особистості письменника; цей процес повинен здійснюватися протягом усієї монографічної теми. На кожному уроці учні знайомляться з тим, як особис­тість художника формується, яких колосальних знань, наполегливості, впев­неності, напруги моральних та фізичних сил, а іноді сміливості та громадської мужності потребує його праця, як і чому багаторазово переробляє він руко­писи, як виявляється його внутрішній світ, його погляди в художньому творі. Роздуми над життям великої людини, його поясненням, виділенням ідейного, морального і естетичного підтексту біографічних фактів створюють сприят­ливі обставини й атмосферу, коли думки та почуття письменника і юних читачів зливаються у гармонійне ціле.

Проте вивчення біографії в єдності з творчістю успішно вирішується лише за умови, коли визначаються основні лінії, які дають можливість цій єдності надати органічний, природний характер, з численних аспектів взаємозв'язку вивчення біографії і текстуального аналізу творів потрібно відбирати лише ті, які поєднуються з загальними закономірностями художньої творчості, з своєрідною творчою манерою письменника і які природньо визначаються завданнями шкільного аналізу літературного твору. Ці завдання сфор­мульовано в програмі з літератури. Привертають увагу такі формулювання, як "соціальна обумовленість творчості письменника", "значення в літера­турному творі громадської позиції автора", "задум письменника і об'єктивне значення художнього твору", "творча історія тексту", "образ автора, його композиційна і ідейна роль в творі", "проблема суперечностей у світогляді і творчості письменника", "питання художньої майстерності" та ін.

Здійсненню взаємозв'язку біографії і творчості сприяє і характеристика таких аспектів, як середовище, оточення, епоха, коли жив і творив письмен­ник; роль особистості майстра слова в його творчості; життєвий досвід, знан­ня; творча індивідуальність; художній метод; проблема "автор і герої" і мето­дичні основи її вирішення; авторська позиція в оцінці зображуваних явищ; ідейно-естетичний ідеал, моральна позиція письменника; значення творчості письменника в літературному процесі та ін.

У здійсненні принципу єдності біографії письменника з його творчістю важливо знайомити учнів з джерелами задумів художніх творів, використо­вувати листи, щоденники, записні книжки, чернетки, уривки з художніх творів, свідчення друзів та близьких, літературознавчі матеріали.

Біографія і творчий шлях письменника, - визначається в методичній літературі, - ключ до складних моментів вивчення художнього твору, що включений до шкільної програми.

"Думка про нерозривність естетичної сили твору письменника і мораль­ного аспекту його біографії повинна бути основою переконань школярів. З цією метою вивчення життєвого шляху письменника слід об'єднати з характеристикою його творчих пошуків".'

■ Основні методи, форми і прийоми вивчення біографії письменника

Під час вивчення біографії письменника в її традиційному розумінні утвердилися форми, методи і прийоми, за допомогою яких учитель доносить біографічний матеріал до школярів. Частіше всього для розповіді про життєвий шлях художника учитель використовує лекцію, якій можна надати проблемний характер. Така лекція супроводжується питаннями до класу з використанням знань про вивчений матеріал. Це - розповідь про письменника з включенням захоплюючого початку, побудованого на яскравому епізоді з життя митця; характеристика етапів ідейно-творчого шляху письменника,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]