Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_NAUKOVI_OSNOVI_METODIKI_LITERATURI.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

3. Огляд літературного періоду

Огляди літературних періодів проводяться в старших класах, де учні знайомляться з тим, яке місце займають художні твори в загальному розвитку літератури, яке їх значення в минулому і сучасному.

Програма з літератури пропонує ряд оглядових тем. Сюди входять вступні та підсумкові частини курсу, узагальнюючі теми, що висвітлюють етапи розвитку української літератури.

■ Обсяг і зміст огляду літературного періоду

Огляд літературного періоду містить в основному значний за обсягом матеріал, в ньому йдеться не про окремі явища, а розглядається літературний процес в цілому. Учні знайомляться з новими повідомленнями про суспільно-політичне і літературне життя певного періоду, з новими іменами письмен­ників, дізнаються про їх суспільні зв'язки та творчі взаємини.

Оглядові теми є складними розділами шкільної програми. Вони вимага­ють, щоб учитель вільно володів не тільки багатим арсеналом спеціальних методичних прийомів, але надзвичайно широким колом різноманітних знань з історії, мистецтвознавства, теорії літератури. Учні ці заняття ставлять перед необхідністю засвоїти складний матеріал узагальнюючого характеру, який не закріплюється поглибленим монографічним вивченням конкретного художнього твору.

Огляд літературного періоду не повинен подаватись учителем схематич­но, неконкретно. Важливо зосередити увагу учнів на головних моментах, чітко визначити загальноосвітню, виховну та розвивальну мету.

Вивчення учнями оглядових тем допомагає їм сприйняти наступні моно­графічні теми, скеровує подальше вивчення монографічних тем як певних етапів цього процесу. Досвід багатьох методистів та вчителів підказує, що мету оглядових занять не можна обмежувати тільки відтворенням фону, на якому потім чітко виступлять творчі індивідуальності видатних письмен­ників. Треба показати розвиток літературного процесу і одночасно розкрити стан літератури на певному етапі: не опис, а вияв закономірностей повинно визначати цілеспрямованість оглядового заняття.

■ Методи вивчення огляду літературного періоду

Як правило, огляд літературного періоду проводиться методом шкільної: лекції. Зважаючи на сучасні вимоги розвитку самостійної роботи старшокласни­ків, слід лекцію поєднувати з іншими методами і прийомами - бесідою, ви­ступами учнів з повідомленнями та рефератами, використанням різноманітних! засобів унаочнення тощо. Такі уроки можуть провадитись і в формі конференцій. |

У процесі огляду літературного періоду використовується ряд прийомів, І що сприяють глибшому засвоєнню матеріалу. До них відносяться: опора на знайомі учням літературні факти і події; вибіркове читання найважливіших розділів оглядових статей підручника; читання фрагментів художніх творів, запис плану або тез, розділу, що викладається та інше.

Для відтворення епохи і конкретного періоду розвитку літератури важ­ливо представити перед учнями наочну та цільну картину. З цією метою до огляду літературного періоду залучається документальний (мемуарний, епістолярний та ін.) матеріал, різноманітні засоби наочності, які допомагають зрозуміти характер епохи, суспільні події.

Даючи огляд літературного періоду, слід зіставляти синхронно чи типо- логічно близькі події і закономірності в розвитку споріднених літератур пері- оду, розкривати теоретичні поняття, спільні для всього літературного про- цесу, творчий метод, напрям, принцип, суспільну роль. 1

Огляд літературних періодів учні важко сприймають через надмірну! насиченість матеріалу, охоплення багатьох фактів, подій, ідей, обмеженість! часу, що відводиться на оглядові теми. З цього приводу методисти відзна-і чають серед серйозних недоліків, які зумовлюють невисокий рівень знань| учнів з оглядових тем, передусім, такі: знання подаються в формі узагаль-| нених абстрактних понять, без опори на чуттєвий досвід; в оглядах не від-1 окремлюються наскрізні лінії, що об'єднували б оглядові і монографічні теми! в цілісну картину історико-літературного процесу. І

З метою подолання цих труднощів необхідно, щоб учні з лекції учителя! та з підручника усвідомили особливості того чи іншого періоду літературного| розвитку, уявили спільне і специфічне, властиве конкретному етапові. І

Щоб закріпити сприйняття учнями огляду літературного періоду, мето- дисти (ВЛ.Нікольський, Є.В.Квятковський, М.Ф.Филипович, І.С.Збарський) рекомендують познайомити старшокласників з порядком, що традиційної склався під час вивчення оглядових тем, скласти орієнтовний план, під час використання якого школярі змогли б самостійно працювати на уроці і вдома. Рекомендується зразок плану вивчення оглядової теми (один з можливих варіантів):

1. Назва теми. Визначення хронологічних рубежів епохи та обґрунтування!

цієї періодизації. Аналіз епіграфа до теми. |

  1. Короткий історичний вступ (визначення "нерва"і образу епохи, її літе­ратурної, музичної, образотворчої емблеми).

  2. Головні суспільно-політичні події періоду, що зумовили тематику і ідейну проблематику літератури цього періоду. Основні повідомлення про полі­тичні, філософські і естетичні течії даної епохи.

  3. Загальна характеристика літератури тих років, картина літературного руху, основний зміст історико-літературного процесу:

а) найголовніші художні системи на цьому етапі історії літератури, літературні журнали, об'єднання;

б) основні теми і проблеми, що висувалися письменниками цього періоду; ,

в) нові герої, зміна ставлення до героїв попередніх періодів;

г) найвідоміші прозаїки, поети, драматурги, критики, їх основні твори;

д) літературний стиль епохи, зміни в галузі літературних жанрів, нові явища в галузі літературної мови.

  1. Детальніший виклад матеріалу про окремих письменників та твори, що характерні для цього періоду.

  2. Підсумки: значення періоду для сучасності, вклад епохи в історію літе­ратури.

На уроках огляду літературного періоду вчитель організує самостійну роботу учнів, використовуючи для цього матеріали попередніх уроків і спираючись на систему позакласного читання.

В огляді літературного періоду на уроках учитель орієнтує старшоклас­ників на попередньо прочитані художні твори. Завдання мають творчий характер - вони зв'язані з записами конспектів лекцій учителя на уроці, складанням синхроністичних таблиць, тез на основі розділів підручника, літературно-критичних праць.

До роботи над оглядовими темами широко залучається позаклаена робо­та з літератури, що передує і супроводжує вивчення оглядових тем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]