Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_NAUKOVI_OSNOVI_METODIKI_LITERATURI.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

4. Зв'язок уроків з іншими формами літературних занять

Я Позакласна робота як проблема методики літератури

Позакласній роботі з літератури надавали великого значення відомі методисти В.І.Водовозов, ВЛ.Стоюнін, В.П.Острогорський, Ц.Н.Балталон. У своїх працях вони розробили систему позакласної роботи. Так, методична система, розроблена В.І.Водовозовим, відіграла позитивну роль у розвитку яауково-педагогічної думки. І хоч учений не ставив у своїх працях спеціально питання про позакласні заняття з літератури, однак у своєму методичному посібнику для вчителів "Словесность в образах и разборах с обьяснением общих свойств сочинения и главнмх родов прозьі и поззии" (1868) він розкрив принципи критичного аналізу літературного твору, розгляду його в єдності змісту і форми, розробив метод бесіди. Все це з успіхом може бути викорис­тано сучасною методичною наукою під час розробки різних форм і методів йозакласних занять з літератури.

У працйх ВЛ.Стоюніна висвітлені освітні і виховні завдання школи. Він рекомендував обов'язково пов'язувати викладання літератури з життям, щоб виховати людину, громадянина, розвинути в юній душі природні здібності.

В П.Острогорський в умовах.реакційного гніту всієї навчально-виховної роботи в гімназіях царської Росії зумів обґрунтувати і ввести в практику широку систему різноманітних форм і методів позакласної роботи з літера­тури Він розробив методику керівництва позакласним читанням, проведення літературних бесід, організації і проведення екскурсій в музеї, роботи літера­турних гуртків. Слушні поради, висловлені в працях В.П.Острогорського, особливо його рекомендації щодо позакласного читання, не втратили свого значення і тепер. Вони успішно можуть бути використані учителями-прак- \ тиками. Пізніше методичні погляди В.П.Острогорського були розглянуті ; Ц.Н.Балталоном у його "Посібнику для літературних бесід і письмових ; робіт". Ц.Н.Балталон підкреслював, що у вихованні велике значення мають І бесіди, які привчають учнів до свідомого читання, розвивають розум, смак, і художнє чуття, виховують любов до літератури.

У 60-ті роки XIX століття великої уваги питанням морально-естетичного виховання надавав М.І.Пирогов. Звертаючи увагу на позакласну роботу, він у низці своїх статей проводив думку про необхідність прищеплення учням навичок самостійної праці. Особливо цікавою є його стаття, написана в 1860 р. "О цели литературних бесед в гимназиях". Він пише, що мета всіх наукових бесід - навчити учнів правильно висловлювати свої думки, погляди, виробляти у них уміння критично мислити, сприймати суспільну позицію письменника.

На питання позакласної роботи особливу увагу звертала педагог^ С.Русова і відомий методист М.О.Рибникова. У своїх працях М.Рибникова? розглядає такі форми позакласної роботи з літератури, як учнівські гуртки * і дитячі клуби, обговорення книжок, диспути, усні реферати, виразне читання художніх творів, оформлення літературних виставок, екскурсії в природу,* на виробництво, культпоходи в театри, музеї, проведення вечорів сучасної • поезії, туристські походи, її методичні узагальнення, рекомендації є резуль' і татом великого практичного досвіду. М.О.Рибникова рекомендувала* охоплювати позакласного роботою якнайбільше учнів, не лише обдарованих-дітей, але й тих, які виявляють глибокий інтерес до літератури і мистецтва *

Великого значення позакласній роботі надавали відомі методисти В.В Го- > лубков, Т.Ф.Бугайко. Праці педагогів минулого та сучасні роботи наших учених-методистів надають валику допомогу учителям-словесникам. і

У процесі реалізації шкільної реформи учитель літератури повинен | забезпечити опанування учнями певного кола знань з галузей науки, куль- <■ тури, літератури і мистецтва, передбачених програмою, а також посилити науково-методичний рівень викладання літератури, ввести'учнів у світ^ ; прекрасного, щоб вони побачили у ньому все, що необхідно їм для інтелек-* туального, морального і естетичного розвитку, знайшли те, що допоможе, їм пізнати краще життя.

Зрозуміло, що вивчення літератури лише на уроках не може розв'язати^ повною мірою тих завдань, які стоять перед нашою школою. Багато питань* через об'єктивні і суб'єктивні причини опрацьовуються учнями в позаурочний? ■ час.

к

2 і

Наша школа нагромадила чималий досвід у проведенні позакласної роботи з літератури. Значною мірою він узагальнений і висвітлений у методичних посібниках, статтях, підручниках. Автори, серед яких є науковці і вчителі-практики, стверджують, що позакласні і позашкільні літературні заняття мають великий освітньо-виховний вплив на учнів, активізують їхні думки, творчу діяльність.

Учитель-словесник повинен проводити позакласну роботу, органічно поєднуючи її з навчальною, охоплюючи якнайбільшу частину учнів. Такий зв'язок забезпечує освітню і виховну роль мистецтва слова.

Розглядаючи досвід позакласної роботи, нагромаджений школами України, виділимо такі її особливості:

Позакласна робота є одним із важливих засобів літературної освіти і виховання учнів. Вона проводиться у тісному зв'язку з класними занят­тями і розв'язує ті ж завдання, які ставляться на уроках.

Всі види позакласної роботи входять у систему навчально-виховних заходів школи.

Одним із важливих завдань позакласної роботи з літератури є залучення учнів до цілеспрямованого систематичного читання художніх творів, які мають велике освітньо-виховне значення.

Позакласна робота допомагає залучати учнів до різних видів мистецтва - музики, живопису, театру, кіно тощо. Вона розвиває ініціативу, самодіяльність, творчі здібності учнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]