Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1_vodna-durektuva-es

.pdf
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Водна Рамкова Директива ЄС

2000/60/EС

основні терміни та їх визначення

EU Water Framework Directive 2000/60/EC Definitions of Main Terms

Київ 2006

Водна Рамкова Директива ЄС

2000/60/EС

основні терміни та їх визначення

EU Water Framework Directive 2000/60/EC Definitions of Main Terms

Київ 2006

Директиві 2000/60/ЕС Європейського Парламенту та Ради від 23 жовтня 2000 року, яка встановлює рамки для дій Співтовариства у сфері водної політики забезпечено статус офіційного перекладу українською мовою Державним департаментом з питань адаптації законодавства Міністерства юстиції України 23 грудня 2005 р.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту Тасіс «Управління басейнами річок Буг, Латориця та Уж» Консорціумом компаній RODECOVERSeau — WRc. Розробки, висновки та інтерпретації, представлені у цьому документі, є вираженням поглядів Консорціуму і їх не слід розуміти як такі, що відображають політику чи думку Європейської Комісії.

В підготовці цієї публікації приймали участь (в алфавітному порядку):

Алієв К. Відєніна Ю. Закорчевна Н. Клітко О. Мантурова О. Марушевська О. Ободовський О. Рибачук В. Середа К. Шумахер Н. Ярошевич О.

Переклад: Лозанський В.

Літературний редактор: Неділько Л.

Зміст

Водна Рамкова Директива ЄС 2000/60/EC. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9

ДИРЕКТИВА 2000/60/ЕС ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ ТА РАДИ від 23 жовтня 2000 року, яка встановлює рамки для дій Співтовариства у сфері водної політики (офіційний переклад)

DIRECTIVE 2000/60/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL

of 23 October 2000 establishing a framework for Community action in the field of water policy. . . . 11

Annexes to the Directive . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55

Додатки до Директиви. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113

Основні терміни та їх визначення. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .171

Визначення термінів зі статті 2 Водної Рамкової Директиви ЄС (англійською, українською, німецькою, польською, угорською,

румунською, словацькою мовами) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .175

Визначення термінів з ВРД та інших керівних документів ЄС (англійською та українською мовами). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207

Визначення абревіатур і скорочень. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .235

Перелік використаних документів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .237

Алфавітний покажчик слів. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 239

Вступне слово

Стратегічною метою України є входження в Європейське співтовариство. В рамках Плану дій «Україна – ЄС» Міністерство охорони навколишнього природного середовища України має на меті адаптацію українського природоохоронного законодавства із законодавством Європейського Союзу, впровадження європейських моделей управління і охорони природних ресурсів. Зокрема, надзвичайно важливим є реформування у сфері управління водними ресурсами.

Прийнята у 2000 році Водна Рамкова Директива ЄС визначає основні принципи управління водними ресурсами та шляхи досягнення доброї якості води і безпечного стану річок і водойм. Одним із головних принципів, викладених у Водній Рамковій Директиві ЄС є інтегрована басейнова модель управління водними ресурсами, що передбачає спільні дії усіх держав, що знаходяться у басейнах річок.

Басейни ряду річок знаходяться як на території України, так і на територіях Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та інших держав, що є членами ЄС або мають на меті стати ними у перспективі. Це зобов’язує впроваджувати спільні дії по басейнам річок, принципи яких викладені у Водній Рамковій Директиві ЄС.

Підготовлено в рамках проекту Тасіс «Управління басейнами річок Буг, Латориця та Уж» видання Водної Рамкової Директиви дозволить широкому колу фахівців у сфері водних ресурсів, працівникам органів державної влади і органів місцевого самоврядування, науковцям і громадським організаціям впроваджувати європейські принципи управління водними ресурсами.

Це буде доброю підтримкою зусиль на шляху до головної стратегічної мети – досягнення доброї якості води і безпечного екологічного стану у басейнах річок, що відповідає зобов’язанням України в рамках дій «Довкілля для Європи» та покращенню співпраці із країнами-членами ЄС.

Міністр охорони навколишнього

 

природного середовища України

П.М. Ігнатенко

Вступне слово

В останній час громадяни і екологічні організації все більше усвідомлюють потребу мати чисті річки і озера, підземні і прибережні води. Саме тому одним з приоритетних напрямків діяльності Європейського Союзу є охорона вод. Нова водна політика Європи спрямована на досягнення доброї якості води і стійкого екологічного стану водних об’єктів. В досягненні цих цілей громадяни і групи громадян відіграють особливу роль.

Після 5-річного процесу реструктуризації європейської водної політики була прийнята нова Директива 2000/60/ЕС Європейського Парламенту та Ради від 23 жовтня 2000 року, яка встановлює рамки для дій Співтовариства у сфері водної політики. Вона стала керівним документом для встановлення цілей охорони води в цьому столітті.

Водна Рамкова Директива передбачає:

Комплексний підхід до захисту усіх вод – річок, озер, прибережних і підземних вод;

Досягнення «доброго» стану для всіх вод до 2015 року (цілеспрямований менеджмент);

Управління водними ресурсами за басейновим принципом;

Посилення транскордонного співробітництва прибережних країн (один річковий басейн – єдиний план управління);

Ефективне використання водних ресурсів за принципом «забруднювач платить»;

Широкомасштабне залучення громадян, зацікавлених сторін, НГО;

Удосконалення законодавства.

Водна Рамкова Директива надає країнам-членам Європейського Союзу та країнам, що мають на меті приєднання до нього нові масштабні можливості співпраці у сфері покращення екологічного стану річок і озер. Це відповідає цілям міжнародної співпраці у рамках процесу «Довкілля для Європи» та «Екологічній програмі для Центральної і Східної Європи».

Сподіваюся, що використання положень Водної Рамкової Директиви ЄС сприятиме екологічному оздоровленню річкових басейнів, покращенню якості води, сталому розвитку в Україні на шляху до загальнолюдських цінностей у спільному європейському домі.

Директор проекту

 

«Управління басейнами річок Буг, Латориця та Уж»,

 

що фінансується Європейським Союзом

Ульріх Гершель

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]