Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_NAUKOVI_OSNOVI_METODIKI_LITERATURI.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Художній світ твір (зміст) текст

Підставою для порівняння твору з живим організмом є: 1) його архі-складність; 2) високий рівень системності й цілісності.

Як і органічна система, твір організований таким чином, що "має все необхідне й нічого зайвого".

Художній твір - це системно організована цілісність, котра складається із певних елементів та компонентів, тотально організованих на досягнення кінцевого художнього результату.

Принагідно зауважимо, що існує ряд інших визначень поняття "художній твір". Представники різних методів і шкіл літературознавчого аналізу вкладають в це поняття власне розуміння твору:

  • твір - чиста форма (В. Шкловський);

  • твір - складне словесне утворення з установкою на самозначимість (Б. Енгельгард);

  • твір - органічне ціле, система (А. Горнфельд);

  • твір - знакова структура (Р. Уеллен).

Кінцевим художнім результатом називають ті завдання, які ставить перед собою митець, пишучи твір:

  1. виразити певну художню ідею (інформативна функція);

  2. досягти якомога сильнішого впливу на читача (естетична, або впливова функція).

Кінцевий художній результат (ідея) виступає системотворчим фактором, тобто тією детермінантою, яка організовує поетику твору в певну систему для реалізації відповідних завдань.

Прагнення до кінцевого художнього результату виступає джерелом "саморозвитку" твору, його рухомою силою (енергією). Тому кінцевий ху­дожній результат ототожнюють з художньою ідеєю.

Без ідеї твір не може організуватися в цілісність. Ідея, вибудовуючи організм 4 твору, немовби вростає в щонайменшу його клітинку. Якщо цю "клітинку" ^ вирвати з твору, то вона, навіть будучи ізольованою, містить у собі частину1 художнього смислу (ідеї). Тому, маючи тільки одну клітинку, наприклад, окрему художню деталь, можна реконструювати головний смисл твору.

Структурно художній твір являє собою ряд компонентів та елементів, які перебувають у взаємозв'язку та взаємообумовленості.

Елемент (прийом, засіб) твору - це неподільна одиниця художньої форми, яка наділена здатністю виконувати художні функції.

За характером своїх функцій (за способом генерування художнього сми­слу) елементи поділяються на такі групи:

  1. мовні;

  2. сюжетні;

  3. композиційні;

  4. характеротворчі;

  5. ритмічні.

Кожна з груп елементів реалізується у творі певним чином. Так, наприк­лад, мовні прийоми втілюються за допомогою виражально- зображувальних засобів (персоніфікація, метафоризація, епітетика тощо).

Всі прийоми, що належать до однієї групи, націлені на виконання певного художнього завдання. Саме тому вони й об'єднуються і взаємодіють. Таке об'єднання елементів іменують, як уже згадували, підсистемою або компонен­тами художньої системи (мова, композиція і т. д.).

Літературний твір являє собою багаторівневу ієрархічну структуру. Як правило, у творі виділяють три взаємопов'язаних між собою рівні, нази­ваючи їх також рівнями аналізу.

І. Мовний або мовностилістичний рівень - це словесна тканина ("одяг")

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]