Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

3.3.Економічна оцінка господарської діяльності як інструмент екополітики.

Будь-яка запланована діяльність вимагає екологічного обґрунтування щодо оцінки її впливу на довкілля. У проектній документації передбачені заходи мають гарантувати запобігання негативного впливу конкретних об'єктів господарської діяльності на екосистеми, зниження його до рівня, регламентованого нормативними актами з охорони довкілля.

Система економічної оцінки (ЕО) передбачуваної діяльності використовується практично в усіх країнах світу й у багатьох міжнародних організаціях як необхідний випереджуючий інструмент екологічної політики. Економічна оцінка заснована на простому принципі: дешевше запобігти негативним для довкілля наслідкам діяльності на стадії планування, ніж виправляти їх на стадії здійснення. Отже, економічна оцінка передбачає аналіз можливого впливу запланованої діяльності на довкілля і використання результатів цього аналізу для запобігання чи пом'якшення екологічного збитку. Це дозволяє враховувати екологічні фактори разом з економічними вже на стадії формування цілей планування тієї чи іншої діяльності. Економічна оцінка може розглядатися з різних точок зору. З одного боку, - це процес, що носить науково-технічний і інженерний характер, змістом якого є прогноз впливів і наступне прийняття планових чи проектних рішень. З іншого боку, економічна оцінка - механізм регулювання і пов'язана з ним формальна процедура.

Оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС) і екологічна експертиза є складовими частинами системи екологічної оцінки. До основних видів екологічної оцінки відносять:

екологічну оцінку проектів, незалежно від галузі й видів виробничої діяльності;

стратегічну екологічну оцінку, розробку планів розвитку території чи галузей господарства, програм, політик, стратегій тощо.

Екологічна оцінка включає аналіз (прогноз) потенційних впливів намічуваної діяльності на довкілля;

Ефективна система екологічної оцінки відповідає трьом основним принципам: превентивності, комплексності і демократичності.

Принцип превентивності означає, що екологічна оцінка проводиться до прийняття основних рішень з реалізації намічуваної діяльності і її результати використовуються при підготовці і прийнятті рішень.

Важливим інструментом реалізації принципу превентивності є аналіз альтернатив. Розгляд і порівняння декількох альтернатив досягнення цілей і варіантів її здійснення забезпечує свободу прийняття рішень у залежності від результатів екологічної оцінки.

Принцип комплексності - це загальний розгляд і врахування факторів впливу намічуваної діяльності і пов'язаних змін у всіх природних середовищах, а також і у соціальному середовищі. Цей принцип ґрунтується на уявленні про те, що розподіл навколишнього середовища на компоненти (повітря, вода, ґрунт) є спрощенням реальної ситуації. Єдина природна система нерозривно пов'язана з суспільством. Необхідно простежити, як природно-соціальна система в цілому відреагує на вплив намічуваної діяльності.

Економічна оцінка природних ресурсів виконує облікову і стимулюючу функції