Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплексна практична робота.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
225.28 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРЬКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.Н. КАРАЗІНА

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Комплексна практична робота

з дисципліни “РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА

На тему: “ економіко-географічна характеристика закарпатьського регіону” варіант № 7

Студентки 1 курсу, групи ЄФ-11

Воскановой Дианы

Керівник: доцент кафедри економіки та менеджменту, кандидат економічних наук Тернова І.А.______________________

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Харків ‑ 2014 рік

Комплексна практична робота № 1 тема: економіко-географічна характеристика регіонів україни Завдання:

1. Загальна характеристика регіону

Площа 12,8 тис. кв. км

Кількість населення 1243,8 тис. осіб

З якими регіонами межує: На півночі межує з Львівською, на сході – Івано-Франківською областями України, на півдні має спільний кордон з Румунією, на південному заході – Угорщиною, на заході – Словаччиною, на північному заході – Польщею.

Позитивні риси:

1.Збільшення населення за перші дев’ять місяців цього року склало 2406 осіб, причому виключно за рахунок природного приросту. Це значно більше, ніж раніше за весь рік. Одну шосту цьогорічних пологів припало на закарпаток ромської національності, ще одна шоста – на городянок інших національностей і дві третини – на наших селянок. У принципі, народжують не більше, ніж у минулі роки. Загальна сума виплат “дитячих” грошей в області зараз становить близько 100 млн. грн. щомісяця. Зате на Закарпатті відчутно зменшилась смертність населення, за рахунок цього і забезпечується більший приріст.

2. Сільське господарство. Як не дивно, другий позитив – наше сільське господарство. Очевидно криза в цій галузі досягла свого дна. Почала реалізовуватися державна програма “Закладання і догляд за молодими виноградниками, садами і ягідниками”. Приватні підприємці масово культивують екзотичні для області культури – ківі, цитрусові тощо. Дуже повільно, але відроджується виноградарство.

3. Промисловість. Ситуація у промисловості більш проблематична. І все ж – на Європейському тижні якості в Україні було названо фіналістів Всеукраїнського конкурсу якості. Серед відзначених 262 підприємств і цілий ряд закарпатських. Це Ужгородський завод “Турбогаз” (за звужуючі УСБ), фірма “Арніка”.

4. Захист довкілля. З інвентаризованих на початок року 279,8 тис. т отруйних речовин за перші дев’ять місяців року на переробку відправлено 129 тонн. 29 вересня у Латорицю на межі Воловеччини і Свалявщини випущено велику партію мальків дунайського лосося.

5. Комунальне господарство. Область стала пілотною в Україні по переходу житлових будинків і соціальної сфери на індивідуальне опалення.

.

3. Природні умови та ресурси:

Мінеральні води

Основними лікувально-оздоровчими властивостями природних ресурсів району є значні запаси мінеральних вод, що вживаються як для пиття, так і для лікувальних ванн. Основні бальнеологічні ресурси складають вуглекислі мінеральні води різних типів 9-ти основних родовищ мінеральних вод - Рахівське, Кобилецько-Полянське, Гірсько-Тисянське, Попитник, Говерлянське, Білинське, Богданське, Косівське, Кваснівецьке. Переважають вуглекислі мінеральні води двох груп.

Земельні

Закарпатський регіон в цілому характеризується високим рівнем небезпеки сукупного прояву небезпечних геологічних процесів, таких як зсуви, селі, бічна річкова і площинна ерозія, карст, підвищена сейсмічність та інші. Закарпатська область є найбільш ураженою зсувними, селевими та ерозійними процесами (61% загальної площі області).

Значних збитків економіці Закарпаття наносять зсувні та селеві процеси в гірській частині області, значну шкоду завдає дія річкової берегової ерозії в долинах рік. Державним управлінням екоресурсів постійно приділяється велика увага заходам захисту земель від підтоплення та ліквідації наслідків повеней 1998 та 2001 років. Щорічно вводяться до дії захисні дамби, проводяться берегоукріплення, очистка берегів річок та струмків, регулюються русла малих річок, розчищаються заплавні території у зонах затоплення.

Водні

Рівень забезпеченості населення централізованим питним водопостачанням та особливо каналізацією залишається низьким. В області лише міста, в основному, забезпечені централізованим водопостачанням та водовідведенням. У системах каналізації замортизовано і перебуває в аварійному стані 30% мереж. Майже половина існуючих очисних споруд потребує реконструкції із збільшенням пропускної спроможності та введення більш передової технології очищення стічних вод.

Агрокліматичні

Клімат Закарпаття є помірно континентальним з достатнім і надлишковим зволоженням, нестійкою весною, не дуже спекотним літом, теплою осінню і м’якою зимою. Зазначимо, що клімат Закарпаття в Українських Карпатах є найсприятливіший за кількістю комфортних днів для активного відпочинку. Тут переважає морське повітря помірних широт, яке південно - західними вітрами переноситься з Атлантичного океану і Середземного моря. Морське повітря зумовлює в зимовий період досить високі температури і відносну вологість повітря.

Навесні та восени посилюється вплив прохолодних циклонів із Атлантики та Середземномор’я. Вторгнення холоду з півночі зумовлює заморозки, які часто завдають шкоду, особливо ранньому овочівництву і садівництву.

Влітку переважають потоки повітряних мас із південно-західного і західного напрямків. Найбільш тепла погода встановлюється, коли надходять гарячі тропічні повітряні маси з Північної Африки.

Рекреаційні

Всі, хто хоч раз побував на Закарпатті, визнають, що мало де в Європі знайдеться такий край, який би порівнявся із ним по кількості і якості озеленення території. На Закарпаттi близько 2.000 видiв вищих рослин, з них, на жаль, 44 види на межі вимирання.

Власне, ліси краю займають площу близько до 500.000 га (це складає 45% території Закарпаття). Серед лісових порід найбільш представлені такі: буковi 58%, смерекові 31%, дубовi 7%, є також березовi, модриновi, вiльховi, грабовi, тисовi, сосновi, ясеновi, кленовi. Здебільшого вони ростуть у горах на бурих гiрсько-лiсових та гiрських лучно-буроземних грунтах, які на низовинах змінються дерново-опiдзоленими та буроземно-пiдзолистими.Поряд із місцевими породами наш край прикрашає і численна екзотична флора. На сьогодні на Закарпатті нараховується понад 300 видів екзотичних рослин. З ранньої весни до пізньої осені цвітіння одних рослин змінюється іншими. Здається, що Карпати розчиняються у квітучих деревах та кущах. Це такі оригінальні рослини, як кущі форзицій золотистої та зеленуватої, ніжно-рожеві квіти японської айви та рожеві — яблуні Недзвецького, криваво-червоні квіти яблуні флоридської та білі — яблуні китайської, бутони рожевих квітів сакури японської, біляві та червонуваті квітучі пагони каштанів.