Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

8.4. Населення і трудовий потенціал України

8.4.1. Роль населення у розвитку господарства України

Усі матеріальні і духовні цінності суспільства створюються працею людей, їх головною продуктивною силою - трудоресурсним потенціалом.

Населення це безперервно відтворювана сукупність людей, що склалася історично і проживає на певній території. Властивістю населення є його відтворення шляхом постійної зміни поколінь. Населення разом з природними умовами і ресурсами та способом виробництва матеріальних благ є основою матеріального життя суспільства. Населення і економіка складають єдине ціле: споживчий попит залежить від чисельності і структури населення, що виступає одночасно і як споживач, і як виробник матеріальних благ і послуг. Споживання впливає на структуру, функціонування і розміщення всіх галузей господарства.

Демографічна структура визначає розміщення і масштаби виробництва продукції щоденного попиту, продуктів харчування. Потреби населення зумовлюють розвиток галузей соціальної інфраструктури (транспорт, зв'язок, інформація) та сфери послуг (освіта, охорона здоров'я, культура, туризм, спорт тощо), мета розвитку економіки - забезпечення потреб населення в матеріальних і духовних благах, в інтелектуальному розвитку.

8.4.2. Чисельність і розміщення населення України

Демографічна статистика розрізняє поняття «наявне населення» та «постійне населення». Перший термін охоплює осіб, що перебувають на території країни (регіону) незалежно від місця їх постійного проживання. Постійне населення - це сукупність людей, які постійно проживають в країні (регіоні) незалежно від того, де вони перебувають у момент спостереження. Чисельність постійного населення дорівнює чисельності наявного населення мінус тимчасово проживаючі плюс тимчасово відсутні.

При плануванні розвитку і розміщення продуктивних сил враховуються показники демографічної характеристики населення: чисельність та її динаміка, статево-вікова структура, регіональне розміщення, джерела поповнення, якісна характеристика: освітній та професійно-кваліфікаційний рівень, фізичний стан. Тенденції демографічного стану зумовлюють демографічну, економічну і соціальну політику. Чисельність населення залежить від природного руху: Пп/1000=Н/1000-С/1000 (Пп – природний приріст, Н – народжуваність, С - смертність в розрахунку на 1000 жителів за рік; 1/ 1000 - проміле о/оо та механічного руху - міграцій (зовнішні: еміграція; імміграція; внутрішні: маятникові, сезонні, рекреаційні, постійні). Сальдо міграції = кількість прибулих (-) кількість вибулих.

За чисельністю Україна населення посідає сьоме місце. в Європі.

Найважливіший фактор динаміки чисельності населення України - його природний рух.

Особливості природного руху населення:

1. скорочення природного приросту: у 1970 р.+6,4 о/оо; 1987 р.+3,4 о/оо; 1993 р.(-)3,5 о/оо 1995 р.(-)5,8 о/оо 2004 р. (-)8,3 о/оо

причини:

- скорочення народжуваності:1985 р. 15 о/оо 1996 р.9 о/оо 2004 р. 8,9 о/оо

- зростання смертності:1987р. 11,6 о/оо; 1996р. 15,4 о/оо 2004р. 17,2 о/оо

® з 70-х років скорочуються розміри сім'ї, не забезпечується навіть просте відтворення чисельності населення. На одну дорослу жінку - менше 1 дівчинки, що доживе до материнства (нетто - коефіцієнт менше 1)®період звуженого відтворення ® скорочення чисельності населення (депопуляція нації).

1/5 померлих - люди працездатного віку;

Високий рівень дитячої смертності (у розвинутих країнах не більш 5-9 о/оо , в Україні - 20 о/оо)

® 2. «старіння» нації - підвищення частки осіб у віці більше 60 років, якщо вона перевищує 10 % - нація належить до старіючої. В Україні близько 20 % населення з віком 60 і більше років, в сільській місцевості - до 27 %. Знижується питома вага вікових груп до 16 років, зниження народжуваності ® старіння нації. Середня тривалість життя не зростає.

® 1) зниження народжуваності;

2) збільшення економічного навантаження на працездатне населення:

На 1000 працездатних 791 чол. непрацездатних (у середньому по країні)

На 1000 працездатних 1025 чол. непрацездатних у селі

На 1000 працюючих 411 пенсіонерів

Трудові ресурси в перспективі через 20 років -?

У 1991р. кількість померлих перевищила кількість народжених, а з 1993 р. почалося скорочення чисельності населення. Сальдо зовнішніх міграцій стало від'ємним. В останні роки кількість населення щорічно зменшується майже на 400 тис. осіб - депопуляція населення.

® Загострення демографічних проблеми: погіршення статево-вікової структури населення (процес старіння), режиму відтворення, забезпеченості якісними трудовими ресурсами тощо.