Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

5.3. Основні цілі державної економічної політики

Регіональна економічна політика - інструмент просторового регулювання соціально-економічного розвитку. У законодавчому акті «Про концепцію державної регіональної політики» визначається головна мета ДРЕП - збільшення національного багатства країни на основі ефективного використання природно-ресурсного трудового і науково-технічного потенціалу регіонів, раціоналізації систем розселення та досягнення внутрірегіональної збалансованості.

В економічній сфері вона передбачає:

- досягнення економічно доцільного рівня комплексності господарства та його раціональної структури;

- створенння економічних передумов для розвитку підприємництва та ринкової інфраструктури, проведення земельної реформи та приватизації державного майна;

- забезпечення конкурентоспроможності регіональної економіки, підвищення продуктивності праці, зростання інноваційної активності

- розвиток спеціальних (вільних) економічних зон;

- удосконалення економічного районування країни.

В соціальній сфері :

- реалізація заходів щодо стабілізації і підвищенням рівня життя всіх верств населення;

- запровадження єдиних соціальних стандартів та посилення соціального захисту населення;

- забезпечення продуктивної зайнятості населення;

- сприяння покращенню демографічної ситуації з метою збільшення тривалості життя та забезпечення природного приросту населення в регіонах;

- формування раціональної системи розселення населення, активізацяї невеликих сільських та малих міських поселень, регулювання розвитку великих міст, створення міст-супутників.

В екологічній сфері:

- запобігання забрудненню довкілля та ліквідація його наслідків;

- впровадження механізму раціонального природокористування;

- збереження унікальних територій та природних об'єктів.

Найвища стратегічна ціль державної регіональної економічної політики - вирівнювання соціально-економічного розвитку регіонів.

5.4. Завдання державної регіональної економічної політики

Завдання ДРЕП обґрунтовуються на основі чіткого визначення головної її мети. Пріоритетними завданнями визначено:

- розвиток галузей, які забезпечують розвиток всього господарського комплексу країни: паливно-енергетичного, машинобудівного, агропромислового, хімічного тощо.

- структурна перебудова економіки регіонів України, у першу чергу промислових регіонів і центрів з надмірною концентрацією підприємств важкої індустрії та складною екологічною ситуацією (Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська області, міста Київ, Харків, Одеса, Кривий Ріг, Маріуполь, Макіївка, Горлівка тощо). Структурна перебудова передбачає поліпшення екологічної ситуації в промислових центрах Донецького басейну, Придніпров'я, Прикарпаття, на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення.

Завдання державної регіональної перебудови на найближчі п'ять років:

- вирівнювання рівнів соціально-економічного розвитку регіонів та підвищення ефективності територіального поділу праці і раціоналізації розселення населення;

- стабілізація виробництва у кожному регіоні на основі оптимізації структури господарства та ефективного використання природно-ресурсного, виробничо-технічного і трудового потенціалу;

- удосконалення спеціалізації сільського господарства;

- здійснення програм облаштування депортованих народів у південних та західних областях;

- формування нових територіально-господарських утворень - спеціальних (вільних) економічних зон.

У соціально-культурній і духовній сфері регіонів:

- працевлаштування населення, залучення його до продуктивної суспільно-корисної праці; в сільській місцевості - за рахунок організації первинної переробки сільськогосподарської сировини і продукції, кооперування їх із підприємствами малого бізнесу, сприяння організації власного бізнесу.

- поліпшення демографічної ситуації, покращення соціально-побутових умов життя, здійснення заходів щодо підтримки сімей з дітьми та найменш захищених верств населення, зростання рівня споживання населенням товарів і послуг. Зниження смертності населення за рахунок покращення умов життя і праці, оздо­ровлення довкілля, поліпшення медичного обслуговування.

У виробничій сфері регіонів:

- розвиток експортних та імпортозамінних виробництв, продукція яких є ліквідною і конкурентоспроможною, залучення коштів стратегічних інвесторів, заощаджених коштів населення.

Використання рекреаційних ресурсів для формування сучасних рекреаційно-туристичних та оздоровчо-лікувальних комплексів державного, і міжнародного значення.

Таким чином, державна регіональна економічна політика має бути спрямована на відтворення умов, факторів сталого розвитку регіонів. Цьому має сприяти прогнозування перспективи розвитку суб'єктів господарювання, регіональних ринків, оцінка фінансових і ресурсних можливостей регіонів як форм реалізації регіональної політики.