Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

18.4. Проблеми та напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону

У Причорноморському економічному регіоні, як і в Україні загалом, є багато проблем в соціально-економічному розвитку, які вимагають термінового їх вирішення. Однією з ключових проблем є структурна деформація промислового виробництва, яка пов'язана з виготовленням не напівфабрикатів, а кінцевого продукту.

Дуже низьким у регіоні залишається коефіцієнт оновлення та вве­дення в дію основних фондів. Залишається і надалі незадовільною структура капітальних вкладень, яка не відповідає змінам у структурі промислового виробництва щодо прискореного його розвитку, особливо у підвищенні конкурентоспроможності економіки Причорно­морського економічного району та реалізації інноваційної стратегії її розвитку. Це стосується, в першу чергу, зниження енергоємності та матеріаломісткості промислового виробництва, закріплення позитив­них наслідків реформування АПК, забезпечення загального приросту продукції, остаточного подолання збитковості та зміцнення фінансового стану сільськогосподарських підприємств.

Невідкладні проблеми у регіоні з розвитком соціальної сфери і рівнем життя населення. Сюди треба зарахувати проблему зайнятості насе­лення в суспільно-корисній праці та підвищення добробуту широких верств населення.

Економічний і соціальний розвиток регіону адекватно пов'язаний з поліпшенням стану довкілля, раціональним використанням природ­них ресурсів, здійсненням на регіональному та місцевому рівнях не­відкладних заходів, спрямованих на забезпечення надійної екологіч­ної безпеки.

Важливі проблеми регіону в землекористуванні, що пов'язані з над­мірно високим рівнем розораності земель (81,2 %), екстенсивним роз­витком землеробства, розвитком ерозійних процесів, пов'язаних з недосконалістю зрошувальних систем.

Згідно з планом стратегічного розвитку регіону, пріоритетні напря­ми є такими:

- розвиток морегосподарського комплексу (суднобудування і суд­норемонт, рибне та портове господарства, машинобудування для АПК, освоєння нафтогазових родовищ шельфової зони Чорного моря);

- створення сучасної інфраструктури туризму та оздоровлення в Криму, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях;

- поліпшення соціально-економічного стану в регіоні шляхом структурної перебудови народногосподарського комплексу на прин­ципах взаємоузгодження регіональних і загальнодержавних інте­ресів;

- спрямування інвестицій на розвиток перспективних галузей еко­номіки і окремих підприємств, що випускають конкурентоспромож­ну на світовому ринку продукцію;

- розвиток технопарку Причорномор'я, який включає науково-тех­нічний та виробничий потенціал трьох найбільших причорноморсь­ких міст регіону - Одеси, Миколаєва і Херсону.

Виконанню цих пріоритетних напрямів має сприяти співпраця ви­сококваліфікованих кадрів, вчених та інженерів за відповідної фінан­сової підтримки держави та міжнародних фінансових кредитів, що дасть можливість створювати продукцію на рівні кращих світових зразків.

Збалансований розвиток різних галузей агропромислового комп­лексу: створення полезахисних, водоохоронних і протиерозійних лісосмуг, комплексна меліорація, лісовідновлення, поліпшення луків, берегоукріплення, терасування селенебезпечних гірських схилів, охо­рона рекреаційних ресурсів - це основні завдання народногосподарсь­кого комплексу.