Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

1.5. Завдання курсу "Регіональна економіка"

Раціональне розміщення продуктивних сил є головною складовою частиною регіональної економіки. На основі розвитку і посилення регіоналізації економіки визначаються комплексні завдання науки про ефективне і раціональне розміщення продуктивних сил. Вони зводяться до: вивчення територіального поділу праці, кооперації і спеціалізації регіонів; вдосконалення внутрішньо- і міжрегіональних транспортно-економічних зв'язків; раціонального використання трудових ресурсів; забезпечення умов для трудової діяльності, побуту, оздоровлення і відпочинку населення; охорони довкілля, раціонального використання природно-ресурсного потенціалу.

Головне завдання навчального курсу надання студентам системних знань з теоретичних і прикладних питань регіональної економіки і регіонального розвитку; обґрунтування регіонального підходу до управління соціально-економічним розвитком територій; поглиблення знань про об'єктивну необхідність раціонального й ефективного використання природних науково-виробничих та людських ресурсів регіонів країни, охорони довкілля; засвоєння принципів раціонального природокористування; понять про екологічний моніторинг, екологічні норми та стандарти; вивчення специфіки господарського механізму управління процесом природокористуванням та природоохоронними процесами; знань про формування ефективної державної регіональної політики. Оволодіння майбутніми економістами практичними навичками щодо регіонального управління вимагає базових знань з курсу регіональної економіки.

Регіональна економіка має розвиватися динамічно, постійно збагачуватись новими ідеями і концепціями, методологічними і методичними розробками, рекомендаціями практичного спрямування. Навчальний курс має сприяти формуванню бачення напрямів і шляхів створення високо конкурентної соціально-орієнтованої ринкової економічної системи. Виходячи з наведеного, потрібно вважати першочерговими такі завдання:

- Оволодіння студентами методикою ефективного реформуван­ня національної економіки, розуміння необхідності структурної її трансформації, яка пов'язана із зміною співвідношень між сек­торами і галузями економіки на користь споживчого сектора та соціальної інфраструктури. Розуміння студентами напрямків, форм і методів структурної трансформації національної економіки через оптимізацію розміщення її продуктивних сил - невід'ємний елемент сучасної фахової підготовки економістів.

- Формування у молодих спеціалістів розуміння системи взаємозв'язків, зокрема, між: особливостями розвитку і розміщення продуктивних сил та рівнем соціально-економічного розвитку регіонів з одного боку, та національною економічною безпекою - з другого. Залежність України від імпорту енергоносіїв та споживчих товарів створює реальну загрозу економічній безпеці держави. Озброєння майбутніх спеціалістів новітніми знаннями щодо тенденцій регіонального розвитку, досягнень регіональної економічної політики країн світу з оцінкою можливостей їх використання у вітчизняній практиці.