Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

9.3.9. Розміщення галузей транспортного комплексу (тк)

Транспорт - одна з найважливіших інфраструктурних галузей матеріального виробництва, забезпечує стійкі зв'язки між окремими галузями господарства, економічними районами і зарубіжними країнами; задовольняє потреби господарства і населення в перевезеннях; забезпечує територіальний поділ праці, тому що є чинником формування спеціалізації господарства окремих районів; сприяє інтеграції України в загальноєвропейську економічну систему. За допомогою одного виду транспорту вирішити ці завдання неможливо ® усі види транспорту взаємодіють, утворюючи транспортну систему.

Транспортна система - поєднання взаємопов‘язаних видів транспорту, об’єднаних між собою транспортними вузлами.

Транспортний вузол - населений пункт, де сходяться (перетинаються або розгалуджуються) декілька (не менше 3-х) ліній магістрального транспорту і здійснюється обмін вантажами між ними. Значні транспортні вузли України: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Львів, Одеса, Донецьк.

При виборі транспорту враховують:

-техніко-економічні особливості (ТЕО), що впливають на собівартість: швидкість, вантажопідйомність;

-вплив природних умов.

Транспорт матеріальних цінностей не виробляє, але тісно пов'язаний із матеріальним виробництвом, тому що впливає на його собівартість (при транспортуванні продукція дорожчає).

В Україні розвинуті всі види транспорту.

Вантажообіг - кількість вантажів, перевезених за певний період на певну відстань (тоно- кілометри). Вантажообіг - основний показник роботи вантажного транспорту. Пасажирообіг- ? -

Роль окремих видів транспорту у вантажообігу і пасажирообігу України (%)

Вид транспорту

Вантажообіг

Пасажирообіг

Залізничний

Морський

Річковий

Автомобільний

Повітряний

Трубопровідний

40

8

1

5

1

46

40,6

0,7

0,5

50,4

8,0

-

Проаналізувати таблицю

Наземний (сухопутний) транспорт: залізничний, автомобільний

Залізничний `транспорт України має вирішальне значення в забезпеченні економічних зв'язків, найбільш масовий вид транспорту. за загальною довжиною колії посідає четверте місце у світі після Росії, США і Канади. Умови для його розвитку в Україні сприятливі: переважно рівнинний рел’єф, відсутність багаторічної мерзлоти і значних заболочених територій.

ТЕО: + діє постійно, незалежно від погоди, сезону і клімату; порівняно висока швидкість; порівняно невисока собівартість; можна будувати в будь-якому напрямку;

(-) дороге будівництво, обслуговування й утримання; обмежена пропускна спроможність.

Загальна довжина залізниць = 23 тис. км, із них 1/3 - електрифіковані.

Найбільша густота залізниць : Донбас, Придніпров'я, Західна Україна.

Найменша - Полісся, Південь Степу.

6 залізниць: П івденно - Західна, центр – Київ, Придніпровська - Дніпропетровськ - взаємодіють з річковим транспортом. Донецька - Донецьк, Південна - Харків - з автомобільним і морським. Львівська, Одеська - з річковим і морським; експортно-імпортні перевезення

Найбільші залізничні вузли: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Львів, Запоріжжя, Донецьк, Полтава.

Спеціалізація: 75 % у структурі перевезень - мінеральні будівельні матеріали; нафтові вантажі; кам'яне вугілля, кокс; добрива; залізна руда; зерно і продукти його переробки; чорні метали; лісові вантажі.