Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

9.2. Міжгалузеві комплекси, їх сутність, структура та значення.

Кожна галузь господарства і виробництво функціонують не окремо, а в тісному взаємозв‘язку з іншими галузями і виробництвами, утворюючи міжгалузеві виробничі комплекси - поєднання галузей, що мають стійкі взаємозв'язки і загальний кінцевий результат виробництва.

Міжгалузевий комплекс - це система взаємопов'язаних галузей виробничої і (або) невиробничої сфери. На основі виробничих зв'язків у межах району функціонують: паливно-енергетичний, металургійний, машинобудівний, агропромисловий, хімічний, лісопромисловий, транспортний, будівельний, непродовольчих товарів рекреаційний, морегосподарський, зовнішньоекономічний, комплекси природокористування, інформаційний, управлінський та ін. Всі міжгалузеві комплекси функціонують у межах територіально-виробничих комплексів (ТВК) району як органічно взаємопов'язані елементи складного структурного утворення.

Міжгалузеві комплекси формуються на основі галузей, що виступають як комплексоутворюючі. Найбільш важливими ознаками міжгалузевих комплексів вважаються виробнича (економічна) – їх спеціалізація і структура, і територіальна (географічна) - територіальна організація продуктивних сил.

Головна ознака - виробнича. Вона визначає функції міжгалузевих комплексів, їх роль у територіальному поділі і кооперуванні праці, взаємозв'язки підприємств і виробництв. Територіальна ознака – доповнююча, вона розкриває організацію та тяжіння території до центрів господарської діяльності, що виступають ядрами у виробничому процесі. За виробничою і територіальною ознаками, всі міжгалузеві комплекси поділяються на: промислові, агропромислові, лісовиробничі, акваторіальні. Кожен тип підрозділяється на підтипи. Так, наприклад, промислові міжгалузеві комплекси охоплюють гірничодобувну промисловість, рудно-металургійну, паливно-енергетичну, машинобудівну, хімічну, будівельну, легку тощо; агропромислові- галузі рослинництва і тваринництва разом з підприємствами, що переробляють сільськогосподарську сировину та реалізують її споживачам. Лісовиробничі комплекси функціонують на основі виробничо-економічної і технологічної єдності лісових галузей, підприємств механічної обробки та хімічної переробки деревини. Акваторіальні комплекси - заготовка і переробка риби, видобуток і переробка морських солей, водоростей, виробництва на базі видобування та технологічної переробки нафтогазової сировини. Провідне місце займають міжгалузеві комплекси, які спеціалізуються на виробництві сировини, палива, енергії (паливно-енергетичний і металургійний).

Міжгалузеві комплекси поділяють на народногосподарські (макроекономічні) і територіальні. Народногосподарські міжгалузеві комплекси формуються і функціонують в структурі всього господарства країни. Міжгалузеві територіальні комплекси – підсистеми інтегральних територіально-господарських комплексів: лісопромисловий комплекс є одночасно елементом лісопереробного комплексу Карпатського регіону і підсистемою лісогосподарського комплексу України.