Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

2.5. Вплив науково-технічного прогресу на розміщення продуктивних сил

НТП - основний фактор досягнення світового рівня продуктивності праці, за рахунок революціонізації виробництва. Якісно нові способи підвищення продуктивності праці відкривають можливості розвитку людини.

Впровадження найновіших технологій, зокрема, електронно променевих, плазмових, імпульсних, біологічних, радіаційних, мембранних, хімічних, надчистих кристалів тощо дозволяє у декілька разів підвищити продуктивність праці, більш ефективно використовувати ресурсний потенціал, знизити енерго - і матеріаломісткість виробництва. В сільському господарстві це дасть можливість перейти на індустріальні, інтенсивні технології з використанням методів біотехнології та генної інженерії.

Високопродуктивна техніка, наукомісткі технології дозволяють знизити енерго-, матеріало-, трудомісткість виробництва, сприяють освоєнню нових природних ресурсів, більш рівномірному розміщенню підприємств з врахуванням регіональних потреб. Наприклад, на розміщення обробної промисловості впливає фактор наявності трудових ресурсів. Однак, його вплив знижується завдяки механізації і автоматизації виробництва. При цьому зростає роль кваліфікації спеціалістів. Використання техніки високої одиничної потужності в гірничодобувних галузях дозволяє зменшити потреби в робочій силі, підвищити продуктивність праці. Впровадження трудозберігаючих технологій, устаткування з автоматизованими системами дозволяє підприємствам працювати у безлюдному режимі цілодобово з максимальним використанням устаткування, сприяючи підвищенню економічної ефективності таких виробництв. Вплив фактора трудових ресурсів на їх розміщення зводиться до мінімуму.

Завдяки НТП ослаблюється вплив природних умов і демографічного фактора на розміщення виробництва, що сприяє більш рівномірному розміщенню продуктивних сил .

Наприклад: впровадження НТП в текстильному виробництві, машинобудуванні знижує залежність розміщення підприємств від демографічного фактора. Заміна водомістких технологій на “сухі” дозволяє не враховувати наявність води (природно-географічний фактор). Розвиток електрометалургії знижує залежність розміщення металургійного комплексу від джерел палива.

Розвиток науково-технічного прогресу дозволяє одержувати нові види матеріалів, палива, енергії. Наприклад, застосування пластикових труб замість металевих при прокладці каналізації. Ці труби у декілька разів легші і значно дешевші за вартістю, прості у монтажі, у 5-10 разів довговічніші.

В охороні довкілля і раціонального використання природно-ресурсного потенціалу НТП дозволяє створювати ефективні засоби і прилади для очищення забруднюючих речовин, впроваджувати системи замкненого водопостачання, утилізації і переробки відходів, раціонально використовувати рослинні і мінеральні ресурси, земельний фонд.

Тема 3. Економічне районування та територіальна організація господарства

3.1. Економічне районування як науковий метод територіальної організації господарства

3.2. Районоутворюючі фактори

3.3. Принципи економічного районування

3.4. Типи економічних районів

3.5. Економічне районування і його практичне значення

3.6.Особливості районування та сучасна мережа економічних районів.