Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

5.2. Міжнародні природоохоронні організації

У межах міжнародного співробітництва мають вирішуватися найбільш складні глобальні проблеми і конкретні проекти: спільні інженерні та технічні розробки з питань охорони атмосфери від промислових викидів, запобігання забрудненням під час сільськогосподарських робіт, збереження дикої флори і фауни, створення заповідників тощо. Важливу групу проектів складають дослідження впливу діяльності людини на клімат, передбачення землетрусів і цунамі, роботи в галузі біологічних та генетичних наслідків забруднення. Сьогодні реалізацією цих проектів займаються різноманітні міжнародні спеціалізовані як урядові, так і громадські організації. Важливе значення в міжнародному співробітництві в галузі охорони навколишнього природного середовища мають спеціалізовані автономні установи Організації Об'єднаних Націй (ООН). Їх характерною особливістю є універсальність, тобто участь у них більшості країн світу.

Завдання охорони здоров'я народів світу, визначене Статутом Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) - оздоровлення і підтримання належної якості оточуючого людину середовища.

Основні завдання Міжнародної організації праці (МОП): створення сприятливого виробничого середовища.

Міжурядова морська консультативна організація (ІМКО) має сприяти міжурядовому співробітництву в міжнародному торговельному судноплавстві, зокрема, розробці високих стандартів екологічної безпеки судноплавства. До компетенції ІМКО входить боротьба з забрудненням Світового океану нафтою. З цією метою був створений Комітет безпеки на морі.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) включає групи експертів з питань забруднення навколишнього середовища, кліматичних змін, зміни погоди, забруднення

Комісія з гідрології вирішує питання моніторингу довкілля.

У рамках ЮНЕСКО здійснюється ряд важливих природоохоронних програм: «Людина і біосфера», «Міжнародна гідрологічна програма», «Програма вивчення Світового океану».

Завдання продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО) - покращання харчування і поліпшення життєвого рівня народів засобами підвищення продуктивності сільського господарства. ФАО активно сприяє міжнародним і національним заходам в області збереження природних ресурсів. При ФАО створений комітет з рибальства в Центрально-Східній Атлантиці, комісія з рибальства в Центрально-Західній Атлантиці, постійна комісія конференції по використанню і охороні морських ресурсів південної частини Тихого океану. Діє відділ рибних ресурсів і охорони навколишнього середовища та Служба з відтворення рибних ресурсів і охорони навколишнього середовища, спеціальний відділ координації програм у галузі охорони навколишнього середовища.

Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) вивчає вплив цивільної авіації на довкілля та можливості його зменшення.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) сприяє запобіганню і усуненню несприятливих наслідків мирного використання атомної енергії. При МАГАТЕ діє міжнародна лабораторія радіоактивності моря та відділ ядерної безпеки і охорони навколишнього середовища.

Під егідою ООН проводяться міжнародні форуми, де обговорюються різні аспекти міжнародного природозбереження і координуються дії з міжнародного співробітництва в галузі охорони навколишнього середовища.

З громадських організацій велику роботу щодо охорони довкілля проводить Gгееnреасе - Зелений Світ, з котрою співпрацюють представники громадськості і нашої країни, її головним завданням є недопущення радіоактивного забруднення біосфери. Ця організація утворена у 1971 р. в Північній Америці. Вона діє у 30 країнах світу. Україна до неї приєдналась у 1990 р.