Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

8.3. Характеристика природноресурсного потенціалу економічних районів

Земельні ресурси. В: у Закарпатській обл. забезпеченість ріллею становить 0,16 га на одного жителя, у південних областях - 1,46 га: у Миколаївській та 1,32 га в середньому по Україні - 0,66 га.

Найнижчий рівень землезабезпечення - в Донецькій, Закарпатській, Івано-Франківській областях, де на душу населення припадає удвічі менше сільгоспугідь, ніж у середньому по Україні.

Найвищу сільськогосподарську освоєність земель мають Запорізька (98 %), Кіровоградська (85 %) та Миколаївська (97 %) області. Один із наслідків зростання ерозійних процесів, частка яких перевищує третину загальної площі ріллі.

У зв'язку з приватизацією земельних ресурсів, зростанням чисельності фермерських землеволодінь значно зміниться структура землекористування. Це вимагає розроблення земельного кадастру на основі бонітування земель.

Лісові ресурси. розміщені вкрай нерівномірно, більше 80 % їх площ розміщено у Карпатському, Поліському, Подільському, Східному і Центральному економічних районах. Тут зосереджено понад 90 % загального запасу деревини, в т.ч. більше 80 % запасу стиглих лісових насаджень. Залісненість території значно коливається: у Карпатському економічному районі вона у 2,4 рази, Поліському - в 1,9 рази перевищує середній показник по Україні.

Центральний, Подільський та Східний відзначаються середньою лісистістю, а Донецький, Причорноморський та Придніпровський мають удвічі-втричі нижчу лісистість, ніж середня по країні. Для забезпечення належного екологічного стану тут слід значно підвищити лісистість. В Україні переважають хвойні і твердо-листяні породи. У Поліському і Центральному регіонах суттєво переважають хвойні породи; в Подільському, Східному, Донецькому, Придніпровському, Причорноморському переважають твердолистяні. У Карпатському регіоні приблизно рівні площі хвойних і твердолистяних лісів.

Водні ресурси розподілені нерівномірно і не забезпечують потреб водомістких галузей 58 % водних ресурсів зосереджено в Причорноморському економічному районі, у річках басейну Дунаю, де потреба в воді не перевищує 5 % від її загальних запасів. Найбільше водних ресурсів економічних районах басейну Дніпра: в Придніпровському, Центральному і Причорноморському. Найменше забезпечені водними ресурсами Донецький, Подільський, Карпатський райони та Криворіжжя.

Доступні для використання водні ресурси формуються в басейнах Дніпра, Дністра, Сіверського Дінця, Південного і Західного Бугу, малих річок Приазов'я та Причорномор'я.

Усунення територіальної та часової нерівномірності розподілу водного стоку відбувається за допомогою водосховищ (1160) загальним обсягом води майже 55 км3, водосховищ Дніпровського каскаду, водоканалів та понад 28 тис. ставків, що забезпечують більше половини обсягу водоспоживання. В господарстві використовуються морські води (до 1 км3).

Мінеральні ресурси

Донецький економічний район - найбагатший і унікальний за різноманітністю корисних копалин. Головну роль відіграє вуглевидобування, видобувається нерудна металургійна сировина (флюсові вапняків і доломіти, вогнетривкі глини, каолін), хімічна сировина (кам'яна сіль) та будівельні матеріали (цементна, гіпсова, керамічна сировина тощо). Перспективні для використання руди рідкісних і рідкоземельних металів, золото, супутній вугіллю метан, їх треба вилучати при комплексній переробці сировини.

Східний економічний район - в його межах розміщена Дніпровсько-Донецька нафтогазоносна зона (231 родовище газу і конденсату, видобуток газу 912 млрд. м3, нафти і конденсату - 2,5 млн. т на рік), Кременчуцький залізнорудний район (видобуток руди 16 млн. т на рік) та будівельна сировина, особливо цементна. Великі поклади кам'яної солі, бурого вугілля, фосфоритів, сировини для будівельних матеріалів.

Придніпровський економічний район один з найбільших у світі гірничопромислових регіонів з потужним комплексом збагачувальних та металургійних підприємств. Тут видобувається понад 10 млн. т на рік залізних руд, зосереджено весь видобуток марганцевих, уранових, нікелевих, графітових руд, до 50 % титанових руд, 95 % бурого і 10 % кам'яного вугілля. Тут розташовані чотири гірничо-збагачувальні комбінати, Завалівський графітовий комбінат, Побузький нікелевий завод.

Центральний економічний район достатньо забезпечений будівельною сировиною з виробництва місцевих будівельних матеріалів (стінові і в'яжучі, граніт, облицювальні вироби). Найбільші обсяги видобувних робіт здійснюються на півдні Черкаської області в межах Ватутінського гірничопромислового району, де видобувають бентонітові глини (Черкаське родовище), каоліни та буре вугілля.

Поліський економічний район. У цьому регіоні зосереджені найбільші родовища торфу (1278 родовищ, з яких 279 розробляються) та будівельного каменю (95 родовищ, з яких 52 розробляються) - переважно у Житомирській області, де виділяється однойменний гірничопромисловий район. У межах Волинської області частково знаходиться Львівсько-Волинський кам'яновугільний басейн, в Чернігівській області - нафтовидобувний, де експлуатується 20 родовищ з видобутком нафти до 0,5 млн. т. Унікальні родовища титанових руд (Іршанське - Житомирська область), родовища бурштину в Рівненській обл. Перспективні родовища рідкісних металів (Пержанське берилієве), титанових руд , міді, фосфоритів базальтів та інших корисних копалин.

Подільський економічний район. Будівельна мінеральна сировина: гіпсова, цементна (мергелі, вапняки), будівельний камінь, для виробництва вапна (в т. ч. для цукрової промисловості). Унікальні родовища каолінів (Турбівецьке, Глухівецьке) в Хмельницькій та Вінницькій обл., бентонітові глини, граніт, глауконіт, сапонітові глини, що можуть використовуватися як меліорант і кормова добавка.

Карпатський економічний район один з найбагатших мінеральними ресурсами. У Передкарпатському гірничопромисловому регіоні є 43 родовища нафти (29 розробляються) і 61 родовище природного газу (40 розробляються). На північному заході Львівської обл.. більша частина Львівсько-Волинського кам'яновугільного басейну. Видобувається сірка - Загайпільське родовище (Івано-Франківська) Роздольське і Яворівське (Львівська) Калійні солі Калуське, Тростянецьке, Голинське родовище (Івано-франківська обл..)) і. Стебниківське, Бориславське (Львівська обл). Магнієві солі Калуське і Стебниківське.

Кам'яна сіль - Солотвино Закарпатської обл. Є також цементна сировина (вапняки). бентонітові глини, поліметалева, глиноземна (Біганське), золоторудна сировина. У 2002 р. почато розробку Мужіївського та Саулякського родовища золота. Карпатський регіон унікальний у масштабах Європи за кількістю родовищ і якістю мінеральних лікувальних та питних вод, а також лікувальних грязей.

Причорноморський економічний район: поширені вапняки, будівельний камінь, керамічні глини, будівельні піски. Залізні руди – Керченський п-в. На півночі Одеської області виявлені перспективні родовища золота, нафтогазові – степовий Крим та шельфи Чорного та Азовського морів, де почали розроблятися перші родовища.