Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП ЛЕКЦ РЕ заочн CЕНТ 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

4. Проблеми та напрями розвитку і розміщення продуктивних сил регіону

Головною проблемою соціально-економічного розвитку Донець­кого економічного регіону залишається висока концентрація промислового виробництва та необхідність зниження частки у народногос­подарському комплексі гірничодобувного виробництва. Загострення цієї проблеми відбувається під впливом природо-економічних та істо­ричних передумов і чинників, а також у результаті структурної по­літики держави, яка проводиться в сучасних умовах господарюван­ня. Згідно з цією політикою основні капітальні вкладення та залучені іноземні інвестиції зорієнтовані на спеціалізацію економіки ре­гіону у важкій промисловості. Для підвищення ефективності функ­ціонування суспільно-господарського комплексу регіону необхідно провести комплексну реструктуризацію та технічне переоснащення вугільної промисловості, технічну реконструкцію таких базових га­лузей, як чорна та кольорова металургія, хімічна промисловість, машинобудування та електроенергетика.

З метою ліквідації диспропорції у розвитку промисловості необ­хідно нарощувати потужності легкої і харчової промисловості.

Для покращення екологічної ситуації треба впроваджувати екологічні безпечні технології, здійснювати рекультивацію земель, ліквіда­цію териконів, відстійників, шлакосховищ, закладання підземних відпрацьованих просторів, ефективніше використовувати вторинні ресурси та відходи виробництва.

Дуже важливим кроком має бути вдосконалення водокористування (зменшення забруднення водних джерел, організація оборотного водопостачання).

В агропромисловому комплексі регіону необхідно нарощувати обсяги виробництва, особливо м'ясомолочного тваринництва, городництва в приміських зонах.

Для зниження соціального напруження в шахтарських містах і се­лищах необхідно вирішувати питання створення в регіоні нових робочих місць, налагодження системи перекваліфікації кадрів, вивільнених із закритих вугільних підприємств.

Потрібно зміцнювати матеріально-технічну базу об'єктів комуналь­ного господарства, транспортних засобів, побутового обслуговуван­ня, вирішувати проблеми стабільного водопостачання.

У системі освіти, науки, охорони здоров'я, культури і спорту вар­то підвищувати якісні показники, створювати доступність до них, покращувати матеріально-технічну базу.

У цілому, незважаючи на проблеми, Донецький економічний регіон має значний потенціал для подолання цих кризових процесів і поступового стабільного розвитку народногосподарського комплексу.

Придніпровський економічний район

1. Місце і роль Придніпровського економічного регіону в економіці країни

До складу Придніпровського економічного регіону входять Дніпро­петровська, Запорізька і Кіровоградська області. Регіон має вигідне економіко-географічне положення відносно високорозвинутих регі­онів України (Донбас, Причорноморський, Центральний). Його те­риторією проходить нижня течія Дніпра, південна частина Запорізь­кої області прилягає до Азовського моря.

Загальна площа регіону - 83,7 тис. км2, проживає тут 8,6 млн. насе­лення. Регіон характеризується досить високою густотою населення -81 чол/км2. Міське населення становить 77,9 % (порівняно з 68 % по Україні). Найбільша густота населення - у Дніпропетровській області -115 чол/км2, тут найвищий рівень міського населення - 83,6 %.

Частка в загальній земельній площі, чисельності населення і трудо­вих ресурсах України становить, за даними статистичних показників, відповідно 13,9, 17,9, 13,9 %, тоді як випуск товарів та надання послуг становить 18,6 %. У господарському виробничому комплексі ре­гіону створюється 16,5 % валової додаткової вартості країни.

Придніпровський економічний регіон багатий на різні природні ре­сурси. Тут розміщені унікальні родовища мінерально-сировинних ре­сурсів, потенціал запасів яких найбільш вагомий в Україні. Особливо виділяються металеві, тверді гірничорудні та корисні копалини для бу­дівельних матеріалів і будівництва. Господарський комплекс регіону забезпечений власними енергетичними та паливними ресурсами Дон­басу, з якими він тісно інтегрується. У регіоні високий потенціал зе­мельних ресурсів. Переважна більшість ґрунтів належить до категорії найбільш високого класу бонітету. Щодо кліматичних умов, тут по­мітна висока сума активних температур, що сприяє вирощуванню різноманітних теплолюбних сільськогосподарських культур.

Придніпровський економічний район є визначним науково-техні­чним центром держави. Наукові школи Придніпров'я працюють над новими науковими проблемами, зокрема тими, що стосуються фор­мування і реалізації космічної програми України, створення енерго­зберігаючих технологій у гірничій справі, металургійній, хімічній про­мисловості, будіндустріїта сільському господарстві.

У цьому регіоні зосереджено 17,9 % основних фондів промисло­вості та виробляється 24 % промислової продукції України. Терито­ріальна концентрація промислового виробництва в регіоні майже в 2 рази вища ніж у середньому по Україні (особливо чорної та кольоро­вої металургії, електроенергетики, машинобудування, металообробки). У Придніпров'ї надзвичайно високе техногенне навантаження на територію. Критичний рівень спостерігається в Криворізькому рай­оні, який перевищує середній показник по регіону у 8,5 рази, а у Дніпропетровському районі - у 48 разів.

Економічний регіон є одним з провідних виробників продукції чорної металургії в Україні і спеціалізується на виробництві сталевих труб (75 % виробництва на Україні), готового прокату (більше половини), чавуну і сталі у межах 46 %, коксу - 38 %, марганцевої руди - 100 %, більше 89 % залізної руди, вугілля -12,6 %, автомобілів - 36,7 %, тракторів - 15,4 %, каустичної соди - 38 %, шин - 22 %, шпалер - 18,5 %, верхнього трикотажу - 10 % (див. рис. 12.1).

Придніпров'я є провідним у розвитку сільськогосподарського ви­робництва, зокрема виробництва зернових, олійних, овочевих і пло­дово-ягідних культур, продукції молочно-м'ясного скотарства, птахі­вництва, свинарства, тонкорунного вівчарства, які обумовлюють спе­ціалізацію в загальнодержавному поділі праці.

Економічний регіон перетинають найбільш вантажонапружені ма­гістралі, як залізничні, так і автомобільні, які пов'язані з перевезенням вантажів не тільки в регіоні, айв країні та за її межами.

Безперечно, значення розвитку Придніпровського економічного ре­гіону надзвичайно важливе для розвитку економіки країни в цілому. Однак, як і в інших економічних районах, тут також є свої труднощі і проблеми, які необхідно вирішувати. Про них буде йти мова у наступ­них розділах.