Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2012.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Дигиталізація вищої освіти

Сучасність задає швидкий темп та обсяг змін, ініціює перебіг інноваційних процесів у кожній сфері нашого життя, у тому числі в інституті освіти, який є одним із головних для функціонування суспільства.

Сучасні тенденції у розвитку інституту освіти викликають багато дискусій навколо себе. До новітніх тенденцій можна віднести, зокрема, безперервність освіти, дистанційність, масовізацію, комерціалізацію, багатопрофільність та дигіталізацію. Інститут освіти розвивається згідно з курсом загальних змін у соціумі, відповідаючи на сучасні проблеми та виклики.

Деякі з наведених тенденцій виникли завдяки сучасній економічній ситуації, інші виходять із специфіки суспільного устрою, а поява деяких стала можливою лише завдяки науково-технічному прогресу та доступності так званих «високих технологій» для населення. Технологічні досягнення (Інтернет та цифрові технології) вже змінили щоденні практики дозвілля та комунікації, тепер черга освітніх практик змінюватися відповідно до потреб суспільства. Дигиталізація освіти – це процес поглинання, застосування та асиміляції інститутом освіти новітніх технологічних розробок на ниві комунікаційних технологій з подальшим використанням їх із навчальними, комунікаційними та виховними цілями. Було б невірним казати, що цей процес знаходиться на початковому етапі, адже у світі він іде вже давно, але наразі дигіталізація освіти в Україні видається соціально значущою, а, отже, потребує соціологічного вивчення.

Необхідність соціологічного дослідження процесу дигіталізації вищої освіти полягає, принаймні, у двох аспектах.

По-перше, освіта – це визначальний чинник, що забезпечує спадкоємність та відтворення нагромаджених знань, досвіду, традицій. У цьому контексті освіту можна розглядати і як процес навчальної та виховної діяльності, і як результат цього процесу. Система вищої освіти – не єдиний, але надзвичайно важливий агент соціалізації людей. Важливо осягнути суть і специфіку системи освіти як соціального інституту на основі з’ясування її специфічних рис (їх налічується більше десятка). До них, зокрема, належать: 1. Соціально значущі функції і технології навчання та виховання, підпорядковані суспільним потребам. 2. Спеціальні методи освітянської діяльності – навчання, виховання. 3. Особлива роль вищої освіти у розвитку мислення людини.

По-друге, освіта в сучасній інформаційній системі є каналом передачі інформації, один з чинників прогресу. Слід наголосити, що частка застосування цифрових технологій (що є, власне, маркером дигіталізації освіти) поступово, проте незворотно збільшується. В цьому сенсі дигіталізацію освіти можна розглядати як набуття інститутом освіти нових якостей та рис, властивих сучасним комунікативним практикам, що здійснюються у цифровому просторі.

Що стосується специфіки вищої освіти, то важливо виявити, з одного боку, ступінь інтегрування дигіталізації – як інструменту формування знань, навичок, умінь – у сучасні технології навчання. З іншого боку – визначити вплив дигіталізації на освіту як соціальний інститут, окреслити найважливіші риси впливу дигіталізації освіти на сучасне соціальне середовище (студентство). Таке наукове дослідження уявляється нам доцільним і своєчасним.

Шевелєва Оксана

Запорізький національний університет

(Україна, м. Запоріжжя)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]