Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2012.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Сучасні стилі життя у контексті конфлікту цінностей

Стиль життя – це система практик, що повторюються в повсякденній поведінці та визначають місце людини у соціальному просторі. Стиль життя відображає життєві цінності, світогляд людини. До стилю життя належать практики в найрізноманітніших царинах: споживання, дозвілля, праця і доходи, здоров’я, участь у політиці, релігії тощо.

Сучасним стилям життя притаманні у контексті конфліктів цінностей такі тенденції, як гедонізація і аскетизація. Гедонізація – це прагнення людини отримати насолоду від життя. Термін використовується для опису матеріально орієнтованого, корисливого погляду на життя. До таких стилів життя належать, передусім, яппі і денді.

Яппі – це молоді заможні люди, захоплені професійною кар'єрою і матеріальним успіхом, ведуть активний світський спосіб життя. Маркерами яппі є: класичний дорогий костюм, найдорожча і найновіша техніка , дорогий автомобіль. Робота, кар'єра, імідж і соціальний статус для яппі є основними життєвими цілями. Солідні заробітки дозволяють підтримувати на належному рівні власний імідж, який, у свою чергу, сприяє подальшому просуванню кар’єри.

Денді – людина, яка стежить за своїм зовнішнім виглядом, поведінкою і вишуканістю мови. У часи зародження цього стилю життя саме його представники були законодавцями мод в одязі. Сучасний аналог денді – метросексуал.

Виявом гедонізму за сучасних умов є також гострі відчуття, що можуть досягатися в екстремальних видах спорту. До них належать: зацепери (люблять їзди на даху потяга); бейскламбери (від англ. «Climb» – дертися, чіплятися, підніматися. Вони лазять на високі будівлі без будь-якої страховки); бейсджампери (стрибають з висоти зі спеціальним парашутом); руфери (любителі лазити по дахах); паркуристи (вид спорту, який поєднує біг, акробатику і подолання перешкод); сталкери (любителі підземель, печер, занедбаних бомбосховищ); дігери (в покинутих будівлях та підземних комунікаціях відшукують речі, що мають якусь цінність); стріт-рейсери (любителі нічних перегонів на автомобілях) тощо.

Згідно результатів опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, головними життєвими цінностями українців є здоров`я (78,7%) і матеріальне забезпечення (72,4%). Отже, наше суспільство орієнтоване на матеріальне благополуччя, на поширення у ньому споживацьких стилів життя.

Протилежною гедонізації тенденцією є аскетизація стилів життя, тобто обмеження своїх потреб певним мінімумом. Вона може бути як добровільною, так і вимушеною. Сучасне життя, з акцентом на споживанні і зовнішніх проявах благополуччя, у певної частини населення викликає неприйняття. З'являються окремі люди і цілі групи, які відмовляються від споживацької гонки, обмежуючи свої запити і потреби. До таких стилів життя належать дауншифтінг, екопоселення, хіпі, хікікоморі, бітніки, сквоттінг тощо.

Дауншифтінг означає життєву філософію «життя заради себе», «відмова від чужих цілей». Дауншифтінг – це свідомий перегляд життєвих цінностей і відмова від одних із них на користь інших, зокрема, відмова від прагнення до високих доходів, пов’язаних з ними стресів на користь сім'ї, хобі, психічного комфорту і турботи про власне здоров'я.

Екопоселення – це група людей, як правило, об'єднаних загальними екологічними або духовними інтересами. Багато хто з них бачить техногенний спосіб життя неприйнятним, оскільки такий спосіб життя руйнує природу, а отже, веде до всесвітньої катастрофи. В якості альтернативи техногенній цивілізації вони пропонують життя в невеликих поселеннях з мінімальним впливом на природу. Екологічні поселення часто співпрацюють між собою, зокрема, багато з них належать до Мережі поселень.

Хіпі пропагували прагнення повернутися до природної чистоти через любов і пацифізм. Основною цінністю вони вважають свободу. З точки зору хіпі, людина має бути вільною; досягти свободи можна, лише змінивши внутрішній лад; вчинки внутрішньо розкутої людини визначаються прагненням оберігати свою свободу як найбільшу коштовність; краса і свобода тотожні одне одному, а реалізація того й іншого є виключно духовною проблемою.

Хікікоморі – це підлітки і молодь, які відмовляються від соціального життя і часто прагнуть крайнього ступеню ізоляції і самоти внаслідок різних особистих і соціальних факторів. Такі люди не мають роботи і живуть на утриманні родичів.

Сквоттери – люди, здебільшого, молоді, які займають нежилі приміщення, в яких створюють комуни. Основним правилом сквоттерства є життя без оплати квартири.

Бітніки – це молоді люди, що характеризуються асоціальною поведінкою і неприйняттям традиційних західних культурних цінностей. Зародилося явище в 40 – 50-ті роки в Америці. Тоді це найчастіше були бородаті молоді люди у сандалях, що ходили по кав'ярнях, нероби та любителі джазу. Їхніми атрибутами є: чорний светр з високим горлом, берет, біла майка без малюнка, темні окуляри, одяг чорний або в смужку, козляча борідка і пряме волосся до плечей.

Отже, стиль життя є істотною ознакою людської індивідуальності, особистісного розвитку, який багато в чому залежить від ціннісних орієнтацій, рівня культури та психологічних особливостей самої людини. Закономірності і кореляції, які тут можна дослідити, є перспективою нашого подальшого аналізу.

Калашникова Алина

Харьковский национальный университет имени В.Н. Каразина

(Украина, г. Харьков)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]