Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sbornik_2012.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Сім’я у системі ціннісних орієнтацій української молоді

Ціннісні орієнтації – одне з найважливіших утворень в структурі свідомості і самосвідомості людини, оскільки саме вони відбивають її характеристики як особистості. Система цінностей складає основу ціннісних орієнтацій і установок, які, у свою чергу, виступають критерієм вибору варіантів діяльності, поведінки, ухвалення рішень. Цілісна, стійка система ціннісних орієнтацій особистості робить її здатною визначити своє ставлення до світу, до культури свого народу, до власного життя, зорієнтуватися в системі координат соціального простору.

В умовах трансформації сім’ї як соціального інституту відбувається формування сімейних цінностей молодого покоління. Так, для індустріально розвинених країн характерне накладання одночасно декількох суперечливих тенденцій у сфері сімейних стосунків, що викликає орієнтації на різні способи організації сімейного життя.

Можна виділити 3 групи чинників, що впливають на формування сімейних цінностей: 1) загальні тенденції розвитку сім’ї, 2) чинники, характерні для суспільства ринку, 3) чинники, специфічні для різних груп молодого покоління.

Загальносвітовими тенденціями розвитку сім’ї можна назвати: зростання індивідуалізму, бажання жити для себе, пріоритет власних інтересів над сімейними, прагнення до незалежності, зміна усієї системи цінностей сім’ї, зміна призначення сім’ї, а також толерантне відношення до нетрадиційних видів сімейної поведінки, у тому числі до сексуальної.

Для ринкового суспільства характерні такі чинники: 1) сімейна політика держави з вирішення матеріальних і соціальних проблем сім’ї, у тому числі житлового питання; 2) соціально-економічне положення (наявність високооплачуваної роботи, житла, іншої власності); 3) соціально-культурні чинники (культура і традиції сімейних стосунків у суспільстві, просвітні заходи щодо питань сімейних стосунків, рівень знань молоді про проблеми сім’ї); 4) ЗМІ (передачі про секс); 5) особисті характеристики (особисті переваги, смаки, активність у вирішенні власних проблем). Також до чинників, специфічних для різних груп молодого покоління, відносять соціальні характеристики (стать, вік, місце проживання).

Формування сімейних цінностей молодого покоління є соціальним процесом становлення і подальшого розвитку у них уявлень про зміст сімейних норм, сімейних ролей, а також уявлень про різні сторони сімейних стосунків, характерних для того або іншого типу сім’ї. Криза цінності сімейного способу життя призводить до того, що перестають виконуватися функції сім'ї з народження необхідного для простого відтворення поколінь числа дітей, знижується повага до віку, значущість літнього покоління.

Цінності, властиві інституту сім’ї, можна поділити на дві групи: базові і специфічні.

Базові цінності характерні для всіх типів сім’ї. До них належать як економічні (сімейне домогосподарство, власність сім’ї), так і неекономічні (шлюб, діти, чоловік, батьки, подружня вірність, секс). Важливо відмітити, що базові сімейні цінності наповнюються різним змістом в процесі трансформації інституту сім’ї.

Специфічні цінності – це такі цінності, що характерні тільки для патріархальної, нуклеарної або типу сім’ї, характерної для постіндустріального суспільства.

На сьогоднішній день, сімейні цінності у молодого покоління є конгломератом обох зазначених типів. Якщо у традиційному патріархальному суспільстві сім’я була більш практичною, в першу чергу орієнтованою на виконання господарсько-економічних функцій, то у сучасних умовах її роль істотно змінилася. Тепер все більшого значення набуває психологічна близькість, підтримка, спільне дозвілля, які забезпечує сім'я. При цьому у зв'язку з принциповими перетвореннями в структурі економіки сім'я перестає бути джерелом економічного розвитку, перетворюючись на джерело самореалізації особистості. В останнє десятиліття в Україні з'явилася нова тенденція: росте число жінок, які взагалі відмовляються від шлюбу. Вони прагнуть до вільних стосунків, що не зобов'язують.

Ми рухаємося від патріархальної через нуклеарну до партнерської сім'ї. Україна знаходиться на стадії патріархального суспільства, що не зовсім розклалося, і не зовсім сформованої нуклеарної сім'ї. Адже часто молоді сім'ї у нас живуть разом з батьками. Поки що в Україні немає достатньої житлової бази, щоб нуклеарна сім'я стала поширеною; партнерських сімей взагалі одиниці.

Руйнування традиційних сімейних цінностей триває у всіх розвинених країнах західної цивілізації. Чинниками руйнування традиційних сімейних цінностей є, насамперед, свобода сексуальних стосунків, пропаганда егоїстичного та споживацького способу життя, небажання все більшої кількості людей вступати в шлюб за церковним або світським обрядом.

Молоді люди вибирають своїми пріоритетами навчання, кар'єру та матеріальне забезпечення, а значущість інституту сім'ї ставлять під сумнів. Найчастіше молоді люди живуть разом без легалізації стосунків та легко переходять з одного союзу до іншого.

Таким чином, реалії сьогодення значно ускладнюють функціонування молодої сім'ї як соціального інституту. У молоді змінюються світоглядні установки стосовно сім'ї та сімейного життя, послаблюється прагнення до одруження. Спостерігається підвищення рівня розлучень, що свідчить про нестабільність і вразливість сім'ї. Зменшується кількість зареєстрованих шлюбів, спостерігається поширення консенсусних шлюбів або відкладення шлюбів до "кращих часів".

Телегіна Світлана

Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна

(Україна, м. Харків)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]