Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
англ.яз.doc
Скачиваний:
369
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
7.12 Mб
Скачать

Пояснювальна записка

Входження вищої школи України в європейський освітній та науковий простір вимагає вирішення багатьох питань як на державному рівні, так і в кожному окремому вищому навчальному закладі. Одним з таких досить масштабних питань є запровадження в навчальному процесі системи академічних кредитів, що аналогічна ECTS (Європейська кредитно-трансферна система), як засобу підвищення мобільності студентів щодо переходу з однієї навчальної програми на іншу.

Основне місце у реалізації вимог до навчального процесу з урахуванням кредитно-модульної системи відводиться модульним програмам.

При розробці модульної програми з дисципліни “Англійська мова” за основу була взята типова програма викладання англійської мови для професійного спілкування (далі програма АМПС), що була розроблена та рекомендована Міністерством освіти і науки України (лист Міністерства освіти і науки України №14/18.2 – 481 від 02.03.2005р.).

Враховуючи рекомендації програми АМПС щодо рівнів володіння англійською мовою, при розробці навчальної програми з англійської мови за кредитно-модульною системою для студентів немовних спеціальностей університету ми орієнтувались на рівень В2 (Незалежний користувач), який є мінімально прийнятим рівнем володіння мовою для бакалавра.

Згідно з базовими навчальними планами спеціальностей університету, навчальна дисципліна “Іноземна мова” відноситься до циклу навчальних дисциплін загальноосвітньої підготовки, обсяг якої для студентів немовних спеціальностей університету складає 324 години (9 кредитів, 18 змістових модулів). Ми намагались скомпонувати програмний матеріал за кредитами, кожен з котрих має свою назву і охоплює відповідні теми модулів. Навчальний матеріал кожного кредиту (36 годин) підібраний за англійською версією модульного навчання, згідно з якою модульний підхід вимагає формування змісту навколо центральної ідеї. Наприклад, основний зміст кредиту № 2 організується навколо центральної ідеї – Україна та її столиця Київ і похідних від неї – політична система, Конституція України та День незалежності, Україна – як повноправний член Європейської Ради, національна символіка, звичаї, традиції та ін. До кредиту №7 “Система освіти” включені такі теми, як “Система освіти в Україні”, “Система освіти Великої Британії та США”, “Видатні університети світу” та ін. Таким чином, кожний змістовий модуль являє собою, з одного боку, тематично закінчену навчальну одиницю, а з іншого, – він інтегровано пов’язаний з тематикою решти модулів. Такий підхід має перевагу в проектуванні освітнього змісту педагогічного процесу оскільки дозволяє вирізнити і структурувати смислові опори в процесі пізнавальної діяльності студента.

Зміст кожного модуля передбачає різні види мовленнєвої діяльності: говоріння, аудіювання, читання, письмо. Поточний модульний контроль проводиться впродовж опрацювання навчального матеріалу кожного змістового модуля. Поточний контроль також передбачає моніторинг процесу навчання, який проводиться за допомогою квізів.

Моніторингом є процес неперервного науково-обґрунтованого діагностико-прогностичного спостереження за станом і розвитком процесу досягнення студентами мети навчання. Моніторинг передбачає застосування оперативної системи квізів, тестів або контрольних робіт (в американській школі квізами називають попередній іспит, перевірочні запитання). Квізи виконуються на кожному занятті, на їх виконання відводиться приблизно 5 хвилин. Квізи моніторингу орієнтовано на зворотний зв'язок у поточному контролі, який забезпечує студента інформацією про те, наскільки успішно він підготувався з конкретних тем як елементів у системі модуля.

Результати виконання квізів допомагають викладачеві визначити труднощі студентів під час опрацювання матеріалу, але результати (бали) студента не включаються до загальної суми балів (рейтингової оцінки).

Опрацювання мовленнєвого матеріалу кредиту закінчується проведенням занять творчого характеру, наприклад, конференція за темою “Сфери застосування англійської мови”, інтерв’ю-бесіда за темою “Досягнення Великої Британії та України в освіті та науці”, “круглий стіл” за темою “Як я бачу себе в ролі вчителя”, а також дебати, екскурсії. Крім того за тематикою кожного модуля студенти самостійно виконують творчі завдання. Наприклад, до кредиту №6 “Персоналії. Інтернет. Джерела інформації” пропонуються такі теми творчих завдань: “Великий світ талантів. Мій улюблений герой (актор, художник, письменник, вчений)”, “Застосування комп’ютерів в різних сферах людської діяльності”; до кредиту №1 “Персональна ідентифікація” студентам пропонується написати твір-роздум з теми “Що впливає на стосунки в сім’ї та з друзями, як їх покращити”, або повідомлення “Сьогодення та майбутнє мого міста та університету”. “Програма” передбачає перелік творчих завдань до кожного змістового модуля.

Відповідно до нової організації навчального процесу введено комплексну 100-бальну систему оцінювання знань студентів.

“Програма” містить систему оцінних шкал результатів навчання. Подається коротка характеристика таких видів оцінювання як вступне, поточне та підсумкове, а також таблиця розподілу балів за видами мовленнєвої діяльності. Підсумковий тест проводиться в кінці семестру і містить завдання з всіх видів мовленнєвої діяльності. Надаються пояснення щодо критеріїв оцінювання знань і вмінь студентів за видами мовленнєвої діяльності.

Програму супроводжують методичні матеріали 4 залікових кредитів для студентів та відповідний методичний посібник для викладачів.

До методичних посібників включений навчальний матеріал окремого залікового кредиту: це зміст восьми практичних занять, методичні вказівки до самостійної роботи студентів над навчальним матеріалом, рекомендації щодо самооцінювання та рекомендований перелік літератури щодо самостійного опрацювання навчального матеріалу залікового кредиту.

Зміст практичних занять передбачає всі види мовленнєвої діяльності, які супроводжуються відповідними тренувальними вправами. З метою розвитку навичок діалогічного мовлення надаються приклади мовленнєвих формул, які за темою ув’язані з матеріалом змістового модуля. Наприклад, до змістового модуля “Персональна ідентифікація” включені формули “Знайомство”, “Вітання”, “Прощання”; в матеріалах змістового модуля “Кар’єра, вибір професії” надаються мовленнєві формули “Працевлаштування”. Значна увага також приділяється роботі з приказками, прислів’ями, загадками та усталеними виразами.

Для початкового етапу педагогічного процесу у вищому навчальному закладі характерна ситуація, коли студенти не бачать внутрішньо-предметних зв’язків, в них не систематизовані уміння працювати з джерелами інформації. На цьому етапі студенти не вміють самостійно організувати самоосвіту, а можуть лише певним чином сумлінно виконувати вказівки та рекомендації викладачів. Тому методичні вказівки щодо самостійної роботи над навчальним матеріалом містять детальні поради для студентів щодо опрацювання тем за видами мовленнєвої діяльності, а також практичні завдання, вправи, додаткові тексти для читання. Додаються рекомендації щодо підготовки до виконання тестових завдань.

Значна роль в підвищенні ефективності методичної роботи в навчальному процесі належить діагностуванню професійної діяльності викладача та студента. Проведення діагностування педагогічної діяльності викладача та навчальної діяльності студента спрямовано на оволодіння кожним з них навичками самоаналізу та самооцінювання, що особливо важливо при значному обсязі навчального матеріалу для самостійного опрацювання. Сьогодні зовсім з іншого боку розглядається процес викладання, коли акцент з викладача зміщується на студента, коли особлива увага надається заохоченню студентів до самостійної роботи та її контролю. Тобто тепер не людину вчать, а людина вчиться. Тому студенти мають бути здатними оцінити наскільки успішно вони рухаються вперед взагалі на тому або іншому етапі навчання, а також при виконанні окремих навчальних завдань. Самооцінювання в такому аспекті є невід’ємною частиною вдумливого підходу до навчання, але в жодному разі не може замінити оцінювання студентів викладачами. Самооцінювання та зовнішнє оцінювання мають доповнювати одне одного. Наданий контрольний перелік мовленнєвих умінь після вивчення навчального матеріалу окремого кредиту спонукає студентів оцінити свій комунікативний рівень володіння мовою, а викладачеві проаналізувати та вдосконалити навчальний процес. Таким чином, робота з подібним контрольним листом дає можливість детальнішого визначення рівня оволодіння студентом навчальним матеріалом кожного змістового модуля та планування педагогічної діяльності викладача та навчальної діяльності студента.

Оскільки тематична спрямованість навчального матеріалу посібника щодо самостійного опрацювання має загальноосвітній характер, важливим кроком є робота з текстами за фахом, тематика яких безпосередньо пов’язана зі спеціальностями університету.

На наш погляд жодні методичні матеріали не повинні використовуватися сліпо. Навряд чи існує хоча б один підручник, який би був здатним задовольнити потреби окремих викладачів та груп студентів. Тому вважаємо, що запропонована програма та методичні матеріали до неї повинні використовуватись викладачами як приклад для розробки своїх власних матеріалів шляхом підбору матеріалів з уже існуючих підручників, адаптації доступних матеріалів аудіо- та відеозаписів з ефіру, публікації засобів масової інформації, інтернет-ресурси і таке інше. Відповідні навчальні матеріали мають інтегрувати сучасну методику зі спеціалізованим змістом, включати орієнтовані на спеціальність матеріали, розвивати не лише мовленнєві, але й професійні вміння.

Доцільність такого підбору та розподілу навчального матеріалу в модульній програмі та методичних посібниках для студентів і викладачів з англійської мови, їх зміст та складність покаже час. Вважаємо можливим використовувати ці матеріали для розробки навчальних модулів з інших мов. Разом з цим ми готові прийняти будь-які зауваження та поради щодо їх вдосконалення.

Матеріал даного навчально-методичного комплексу розподілений між викладачами таким чином: ст.викладач Абрамова О.Л. – навчальна програма, навчально-методичні матеріали залікового кредиту №1, методичні вказівки до самостійної роботи студентів; к.пед.н., доцент Глазкова І.Я. – навчальна програма, навчально-методичні матеріали залікового кредиту №2, самооцінювання; викладач Бросленко О.Л. – навчально-методичні матеріали залікового кредиту №3; викладач Дорогих Р.В. – навчально-методичні матеріали залікового кредиту №4.