Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна методичка.doc
Скачиваний:
1634
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
11.04 Mб
Скачать

Лікувально-дієтичне харчування при травмах кісток

В результаті травми протягом перших днів у сироватці крові зменшується кількість білку, має місце його активний розпад. Отже, призначення білкової дієти сприяє підвищенню активності лужної фосфатази, що стимулює відкладення фосфорних солей в кістках і прискорює регенерацію кісткової тканини.

Таким чином, раціональним є призначення дієти з високим вмістом білку: 140 — 160 г на добу, причому 75% має складати білок тваринного походження.

Таку кількість протеїнів забезпечує добовий раціон, що містить 200 г кисломолочного сиру, 400 г баранини або яловичини та 2 яйця. Іншу кількість білка хворий отримує за рахунок продуктів рослинного походження: хліба, круп і овочів.

Обов’язковим є призначення вітамінів, що активізують репаративні процеси в кістках: А, Д2, С.

Основними елементами кісткової тканини є Са, Р, Мg. В кістках міститься 99% кальцію, 80% фосфору і 50% магнію, які є в організмі. При переломах кісток вміст цих мінеральних солей необхідно збільшити.

Солі кальцію, що добре засвоюються, містяться в молоці, сичугових сирах, бобових, зеленій цибулі, петрушці, шпинаті, салаті і капусті. Кальцій, що міститься в рослинних продуктів засвоюється гірше, так як утворює нерозчинну сіль із щавлевою кислотою.

Фосфором багаті злакові, молоко, сир, м’ясо, печінка, мозок, риба та яйця.

Магній міститься в хлібі грубого помелу, ячмінній і гречаній крупі, морській рибі та інших морепродуктах.

Cитуаційні задачі

Задача 1

Хворий 42 років, пред’являє скарги на біль та важкість в епігастральній області і в правому підребер’ї, нудоту, знижений апетит, проноси.

Після обстеження був поставлений діагноз: Гострий гепатит.

Призначте хворому дієтотерапію та визначте її характерні особливості.

Задача 2

Хворий 46 років, пред’являє скарги на гострі інтенсивні болі у правому пiдребір’ї з іррадіацією у праве плече, праву лопатку та праву ключицю. Язик покритий густим сірим нальотом. Живіт приймає участь в акті дихання обмежено, відмічається напруженість м’язів черевної стінки. Печінка збільшена, болюча під час пальпації.

Після обстеження був поставлений діагноз: Гострий холецистит.

Призначте хворому дієтотерапію, визначте її характерні особливості та складіть меню на перші два дні захворювання.

Задача 3

Хворий 35 років пред’являє скарги на болі у точці Поргеса, які мають тупий та ниючий характер, важкість в епігастральній області після прийому їжі, відчуття розпирання та урчання, метеоризм, запори. Дефіцит маси хворого складає 20 кг.

Після обстеження був поставлений діагноз: Хронічний ентероколіт у стадії загострення.

Призначте хворому дієтотерапію та визначте її характерні особливості.

Задача 4

Хвора 55 років пред’являє скарги на болі в підребер’ї, більше зліва, які мають тупий і ниючий характер та віддають у спину, важкість в епігастральній області після прийому їжі, відчуття розпирання і урчання в животі, метеоризм, часті проноси. Дефіцит маси хворого складає 8 кг.

Після обстеження був поставлений діагноз: Хронічний панкреатит у стадії загострення.

Призначте хворій дієтотерапію та визначте її характерні особливості.