Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна методичка.doc
Скачиваний:
1634
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
11.04 Mб
Скачать

Методика виконання самостійної роботи

В ході заняття студенти вивчають санітарно-гігієнічні заходи, які проводять під час усунення наслідків надзвичайних ситуацій, вивчають методичні підходи щодо запобігання їх виникнення, а також визначають можливості тимчасового розміщення населення та умови перебування в фортифікаційних спорудах.

Санітарно-гігієнічні та протиепідемічні заходи при надзвичайних ситуаціях

В районах катастроф та стихійного лиха, місцях тимчасового розселення евакуйованого населення та розміщення рятівників може виникнути несприятлива санітарно-гігієнічна і епідеміологічна обстановка, яка сприяє виникненню та поширенню серед різних контингентів групових і навіть масових інфекційних хвороб (епідемій). Під час стихійного лиха можливе порушення рівноваги екологічних систем, “оживлення” природних вогнищ особливо небезпечних інфекцій (холери, чуми, сибірки тощо).

Тому до провідних санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів відносять:

  • Дотримання норм та правил особистої і колективної гігієни.

  • Дотримання умов раціонального розміщення людей, які залишили місця постійного проживання.

  • Організація повноцінного харчування, водопостачання та банно-прального обслуговування евакуйованих.

  • Виключення впливу на населення шкідливих факторів навколишнього середовища (радіаційно- та хімічно-забруднене повітря, вода і продукти харчування, переохолодження та перегрівання).

  • Пропаганда гігієнічних знань, норм і правил поведінки людей.

  • Обов’язкове проведення в надзвичайних ситуаціях гігієнічних досліджень та санітарної експертизи води і продуктів харчування.

  • Суворий контроль за санітарним станом об’єктів народного господарства, які були пошкоджені в районі стихійного лиха, передусім системами водопостачання та каналізації; об’єктами харчової промисловості, громадського харчування, торгівлі; дитячими дошкільними і шкільними закладами; підприємствами комунального обслуговування; лікувально-профілактичними закладами; місцями тимчасового розміщення евакуйованого населення та розташування порятункових команд і загонів екстреної медичної допомоги (ЕМД); промисловими об’єктами, які можуть стати джерелами іонізуючого випромінювання, тощо;

  • Постійний контроль за забезпеченням населення водою і продуктами харчування.

  • Забезпечення санітарного контролю за проведенням дезінфекційних заходів на харчових підприємствах, що обслуговують населення в зоні стихійного лиха (тимчасові пункти харчування, вуличні та тимчасові торгівельні точки).

  • Здійснення контролю за санітарною обробкою (миттям) населення, дезактивацією (дегазацією, дезінфекцією) його одягу, взуття і предметів побуту.

  • Проведення екстрених медичних та санітарних заходів щодо забезпечення населення доброякісними водою і харчовими продуктами, вибору джерел водопостачання, здійснення знезараження та знешкодження автоцистерн шляхом хлорування.

  • Проведення екстрених ремонтно-відновлювальних заходів на каналізаційних спорудах та станціях санітарної очистки населених місць.

  • Розміщення у місцях розташування медичних формувань екстреної медичної допомоги та рятувальних загонів (в холодну пору року необхідно мати теплі приміщення для людей (площа 15—18 м2 на 100 чоловік) і сушильну кімнату для їх одягу та взуття).