Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна методичка.doc
Скачиваний:
1634
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
11.04 Mб
Скачать

В таблиці 7 наведений перелік основних плану роботи цехового ординатора.

Таблиця 7

Основні питання плану роботи цехового ординатора

Заходи

Час виконання

Відповідальний за виконання

1. Проведення аналізу захворюваності в цеху протягом минулого року (півріччя, місяця).

Протягом року

Терапевт

2. Обговорення даних аналізу захворюваності та розробка заходів щодо її зниження.

Протягом року

Всі спеціалісти цехової ділянки.

3. Надання інформації цеховому комітету про стан виробничого травматизму, наявність гнійничкових захворювань та захворювання серед підлітків та жінок.

Протягом року

Хірург, дерматолог, гінеколог

4. Проведення профілактичні медичних оглядів та поглиблених медичних оглядів підлітків, працівників шкідливих професій, працівників похилого віку та учасників Вітчизняної війни та бойових дій.

Протягом року

Всі спеціалісти під керівництвом цехового лікаря

5. Проведення обстеження санітарного стану цехів.

Протягом року

Цеховий ординатор, інженер з техніці безпеки, представник цехового комітету, санітарний лікар, СЕС

6. Проведення протиепідемічних заходів (щеплення та вакцинація, обстеження на бактеріоносіння тощо).

Протягом року

Терапевт та медичні сестри

7. Проведення санітарно-освітньої роботи.

Протягом року

Всі спеціалісти

8. Здійснення роботи з санітарним активом, організація санітарних постів, інструктаж страхделегатів, підготовка працівників в з питань надання самодопомоги та взаємодопомоги.

Протягом року

Цеховий терапевт та медичні сестри, комітет представ-никами Червоного Хреста

Особливості санітарного нагляду в галузі гігієни праці жінок, підлітків, осіб похилого віку та інвалідів

Використання праці жінок, підлітків, осіб похилого віку та інвалідів у народному господарстві вимагає прийняття певних спеціальних заходів спрямованих на запобігання впливу професійних шкідливостей на репродуктивну функцію, особливості розвитку організму або функціональні можливості організму з обмеженою працездатністю.

У зв’язку з цим Конституція України, Закон України “Про охорону праці”, Кодекс законів про працю України, Постанова Кабінету Міністрів України №314 від 3 травня 1995 р. “Про організацію робочих місць та працевлаштування інвалідів” передбачають забезпечення певних гарантій з питань охорони праці жінок, підлітків, осіб похилого віку та інвалідів.

Підприємства, відповідно до Законів України “Про зайнятість населення” та “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” забезпечують певну кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів, підлітків та інших верств населення, що потребують соціального захисту. У разі невиконання цієї вимоги або відмови у створенні робочих місць для інших категорій населення підприємства відраховують кошти на рахунок Ради народних депутатів у порядку та розмірах, що передбачені зазначеними Законами. Підприємства зобов’язані постійно поліпшувати умови праці та побуту жінок і підлітків, забезпечувати їх роботою переважно у денний час із скороченим робочим днем, жінок, які мають малолітніх дітей, вагітних жінок переводити на легшу роботу з нешкідливими умовами праці та надавати інші пільги, передбачені законодавством. Підприємства зі шкідливими умовами праці повинні створювати окремі цехи, дільниці для надання жінкам, підліткам та окремим категоріям працівників більш легкі за ступенем важкості і напруженості роботи.