Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна методичка.doc
Скачиваний:
1634
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
11.04 Mб
Скачать

Гігієна праці підлітків

Посильна праця на дітей і підлітків справляє суттєвий загально зміцнювальний та оздоровчий вплив. Разом з тим необхідно відзначити, що позитивний вплив праці на організм можливий лише в умовах відповідності праці як за характером, так і за об’ємом фізіологічним можливостям та стану здоров’я молодих працівників, а також при неухильному дотриманні гігієнічних вимог до режиму праці і умов її виконання. Наукові дослідження переконливо доводять, що загальна щільність робочого часу підлітків не повинна бути більшою 50-70%.

У системі підготовки кваліфікованих молодих кадрів та раціональному їх використанні суттєву роль відіграє професійна орієнтація. Її головний принцип полягає у забезпеченні вільного вибору професії молодими особами відповідно до психофізіологічних та функціональних можливостей організму. Їх професійна орієнтація передбачає вивчення потреб суспільства у спеціалістах різного профілю та кваліфікації, оцінку особливостей професії з точки зору вимог, які ставляться нею до певних якостей людини і забезпечують успіх у засвоєнні професії, дослідження психологічних, фізіологічних та інших якостей особистості, вивчення стану здоров’я підлітків для забезпечення його відповідності вимогам професії тощо.

Професійний відбір ставить більш вужчі та конкретніші завдання, головні з яких полягають у вирішенні питань щодо вивчення придатності людини за станом здоров’я до обраної нею професії.

Ураховуючи це спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України і Державного комітету України з нагляду за охороною праці “Перелік робіт, де є потреба у проведенні професійного добору” від 23 вересня 1994 року затверджений №263/121.

Санітарна служба зобов’язана контролювати виконання керівниками всіх підприємств всіх форм власності існуючих санітарних норм і правил з питань охорони праці підлітків. Тому, порядок нагляду за закладами, де працюють і навчаються підлітки, регулюється “Інструкцією про роботу санітарно-епідемічної станції з розділу гігієни дітей і підлітків”. На допомогу санітарним лікарям Міністерство охорони здоров’я України видано цілий ряд методичних рекомендацій з проблем профілактики впливу численних несприятливих чинників на організм підлітка.

Проведення лікарсько-професійної консультації дозволяє підлітку із багатьох професій, що існують, вибрати таку, що максимально відповідає функціональним можливостям його організму, стану його фізичного та психічного розвитку. Для повноцінного здійснення професійної консультації необхідно забезпечити виконання наступних умов:

    • лікар повинен бути достатньо обізнаний з особливостями підліткового віку;

    • обов’язків медичний огляд має проводитися з урахуванням вимог та основних положень щодо здійснення професійної консультації;

    • необхідно добре знати характер та умови праці у різних найбільш масових професіях, можливий вплив їх на організм, який розвивається, та на перебіг деяких захворювань;

    • лікар має знати та правильно використовувати діючі переліки протипоказань для вступу в різні навчальні заклади;

    • лікар повинен знати закони та інструкції з охорони праці підлітків;

    • слід знати умови та характер праці на виробництвах району, який обслуговується, та характеристики найбільш масових професій, характерних для цих виробництв.

Основним правилом лікарської професійної консультації є вибір для підлітка такої професії, яка не тільки не посилила б відхилення у стані здоров’я, що мають місце, але й максимально сприяла б його одужанню.

Визначення професійної придатності при хронічних захворюваннях повинно проводитися відповідно до переліку медичних протипоказань до роботи та виробничого навчання в різних галузях народного господарства.

Необхідно відзначити той факт, що до роботи та професійного навчання допускаються підлітки і починаючи з 16 років, у виключних випадках зі згоди профспілкової організації — з 15 років. З метою підготовки молоді до здійснення продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних та спеціальних навчальних закладів для виконання легкої праці, яка не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненню ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його заміняє. Всі підлітки обов’язково проходять попередній медичний огляд, а в подальшому щорічно періодичні медичні огляди.

Тривалість робочого дня підлітків у віці від 15 до 16 років має бути обмежена 4 годинами, у віці від 16 до 18 років — 6 годинами, при п’ятиденці — відповідно 5 і 7 годин. Норми виробітку для підлітків встановлюються, виходячи з норм виробітку для дорослих, пропорційно скороченому робочому часу, або за погодженням з профспілковим комітетом можуть затверджуватися знижені норми виробітку. Оплата проводиться за повний робочий день, як і для дорослих працівників відповідної категорії. Учням, які працюють у вільний від навчання час, оплата здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку, проте підприємства можуть встановлювати учням певні доплати до заробітної плати. Забороняється залучати працівників молодше 18 років до виконання надурочних робіт і до робіт у вихідні дні, важких робіт і робіт із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також до підземних робіт. Забороняється також залучати осіб молодше 18 років до перенесення і пересування важких речей, що перевищують встановлені для них норми.

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України №46 від 31 березня 1994 р. затверджено “Перелік важких робіт та робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх”. Відповідно до наказу Державного комітету України по нагляду за охороною праці № 130 від 30 грудня 1994 р. затверджено “Положення про навчання неповнолітніх професіям, пов’язаних з важкими роботами і роботами з шкідливими і небезпечними умовами праці”.

Дані щодо прохідних норм підіймання і переміщення вантажів підлітками під час виконання короткочасної та тривалої роботи наведені в таблиці 9.

Таблиця 9