Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна методичка.doc
Скачиваний:
1634
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
11.04 Mб
Скачать

Клінічні ознаки і деякі дані лабораторних досліджень при основних видах вітамінної недостатності

Недостатність вітаміну

Клінічні ознаки

Лабораторні дані

С (аскорбінова кислота, аскорбат)

Ціаноз губ, носа, нігтів, крихкість та синюшність ясен, набухання міжзубних сосочків, кайма біля шийки зубів, кровоточивість ясен під час чищення зубів, блідість і сухість шкіри, гіпотермія, зроговіння волосяних фолікулів з поодинокими петехіями, швидка стомлюваність, знижена працездатність, часті простудні захворювання

Кількість аскорбінової кислоти в добовій сечі менше 567,6 мкмоль/л (10 мг), в годинній сечі натще менше 0,3 мг, в плазмі менше 17 мкмоль/л (0,3 мг%), в лейкоцитах менше 567,8 мкмоль/л (10 мг%), резистентність капілярів за Нестеровим більше 15 петехій.

В1

(тіамін)

Швидка фізична і психічна втомлюваність, втрата апетиту, закрепи, м’язова слабкість, болі в ногах і втомлюваність під час ходьби, при пальпації болючість литкових м’язів, перестезії і гіперстезії, задишка, тахікардія.

Кількість тіаміну, в добовій сечі менше 100 мкг, в годинній сечі натще менше 10 мг, піровиноградна кислота в добовій сечі більше 30 мг, в плазмі більше 114 мкмоль/л (1 мг%).

В2 (рибофлавін)

Сухість і синюшність губ, червона кайма та рубці на губах (хейлоз), тріщини і кірочки в куточках рота (ангулярний стоматит), сухий, яскраво-червоний язик, себорейний дерматит носогубних складок, світлобоязкість, кон’юнктивіт, блефарит.

Кількість рибофлавіну в добовій сечі менше 30 мгк, в годинній сечі натще менше

15 мкг.

РР (нікотинова кислота)

Неврастенічний синдром (збудливість, безсоння, пригнічення, загальмованість), пронос без слизу і крові, нервово-м’язовий біль, сухість і блідість губ, язик обкладений, набряклий, з рівчачками, сухий, болючий, з тріщинами, яскраво-червоний, еритема на тильній поверхні кисті, на шиї, лущення, гіперкератоз, пігментації.

Кількість -метилнікотинаміду в добовій сечі менше 4 мг, в годинній сечі натще менше 0,3 мг.

В6 (піридоксин)

У дітей раннього віку - затримка росту, шлунково-кишкові розлади, підвищення збудливості, епілептіформні судоми, гіпохромна анемія. У дорослих втрата апетиту, нудота, занепокоєння, сухий себорейний дерматит, хейлоз, кон’юнктивіт, глосит. У вагітних жінок — подразливість, депресія, безсоння, токсикоз вагітності.

Кількість 4-піридоксинової кислоти в добовій сечі менше 0,5 мг, в годинній сечі натще менше 30 мкг.

В12

(ціанко-баламін)

Блідість слизових оболонок та кон’юнктиви, язик сухий, яскравого кольору, зниження кислотності шлункового вмісту, відсутність апетиту, проноси, поліневрити, мегалобластична гіперхромна анемія.

Кількість ціанкобаламін в крові менше 0,2 нмоль/л.

А

(ретинол)

Блідість, сухість шкіри і лущення, зроговіння волосяних фолікулів, утворення вугрів, нахил до утворення гнійничкових уражень, сухість і тьмяність, смугастість нігтів, кон’юнктивіт і блефарит, поодинокі бляшки Біто, світлобоязнь, гемералопія, зроговіння шкіри на ліктях і колінах.

Кількість ретинолу в сироватці крові не менше 0,52 мемоль/л (менше 15 мкг% каротин менше 0,75 мкмоль/л (40 мкг%). Темнова адаптація нижче норми (за Рипаком).

Д

(кальцифе-роли)

У дітей — підвищена подразливість, рухове занепокоєння, загальна слабкість, пітливість, затримка розвитку зубів, легка спазмофілія, схильність до виникнення захворювань дихальних шляхів. У дорослих — в’ялість, втомлюваність, тягнучий біль у м’язах, кульгавість, крихкість зубів, часті переломи кісток.

Кількість лужної фосфатази в 1 мл сироватки крові у дітей вище 100 одиниць, у дорослих — вище 60 одиниць.

Е

(токоферол)

М’язова слабкість, зниження тонусу м’язів, безпліддя, спонтанні повторні аборти, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, деякі форми склеродермії.

Кількість токоферолу в крові менше 3500 нмоль/л

К

(філохінони)

Внутрішні кровотечі різної локалізації, носові кровотечі, підшкірні крововиливи, гематоми.

Кількість філохінону в крові менше 400 нмоль/л.

Таблиця 7